Сигурно сте забравили, че вие сте възложили проверка на Сметната

...
Сигурно сте забравили, че вие сте възложили проверка на Сметната
Коментари Харесай

Най-голямата корупция в наше време: Целият доклад за ДКК е засекретен - пълен с престъпления

Сигурно сте не запомнили, че вие сте упълномощили инспекция на Сметната палата в Държавната консолидационна компания, това е направено с решение на Народното събрание. Не знам дали знаете, само че вие няма да видите резултата от инспекцията, която сте насрочили. На мен, като принципал и едноличен притежател на капитала на ДКК, също ми се отхвърля да ми се даде отчетът за резултатите от инспекцията на Държавната консолидационна компания. Не единствено това, на мен ми се не разрешава да приказвам за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на шефовете на ДКК, който по закон има право да го получи. Там има задоволително адвокати и знам от тях, че всяко изречение в отчета на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс. Така се обърна вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова към депутатите.

Ето цялото изказване на Корнелия Нинова:

Уважавам държавността и институциите в България. Била съм на ваше място, уважаеми сътрудници, и знам какво е да се бориш за увеличение престижа на Народното събрание. Дадох пред вас заричане, което съм пристигнала да ви кажа, че не мога да извърша. Не мога не, тъй като не желая, а тъй като не ми се дава опция.

Обещанието звучи по този начин - на 18 март тази година на въпрос от вас отговорих: “Скоро ще изляза пред вас, уважаеми народни представители, резултати от инспекциите и от отчета на Сметната палата, който възложихте. Нека авансово да ви кажа, че по отношение на Експо Дубай, Държавната консолидационна компания е доста по-тежък случай. Не единствено за 500-те милиона за язовири, а и за други неща, които напълно скоро ще разглася пред Народното събрание “.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Сигурно сте не запомнили, че вие сте упълномощили инспекция на Сметната палата в Държавната консолидационна компания, това е направено с решение на Народното събрание. Не знам дали знаете, само че вие няма да видите резултата от инспекцията, която сте насрочили. На мен, като принципал и едноличен притежател на капитала на ДКК, също ми се отхвърля да ми се даде отчетът за резултатите от инспекцията на Държавната консолидационна компания. Не единствено това, на мен ми се не разрешава да приказвам за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на шефовете на ДКК, който по закон има право да го получи. Там има задоволително адвокати и знам от тях, че всяко изречение в отчета на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс.

Обръщам ви внимание, че май няма различен случай в историята на Сметната палата или най-малко в последните години, цялостен отчет на Сметната палата да бъде засекретен и предаден на прокуратурата за осъществени закононарушения. Обикновено нещата наподобяват по този начин – в отчетите има констатации за подозрения и нарушавания за закононарушения. Тези елементи от отчета се изваждат, предават се на прокуратурата, а останалата част от отчета се разгласява на страницата на Сметната палата, предава се на принципала на министъра и се праща в Народното събрание. За първи път целият отчет, от първата до последната страница, е изпратен в прокуратурата със подозрения за закононарушения.

Обръщам се към вас, всички тук, без оглед на партии и цветове сме се клели, че ще работим в името на народа. Всички тук сме се клели, че битката с корупцията ни е безспорен приоритет. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България.

Обръщам се към вас със следното предложение – аз съм получила писмо от Сметната палата, в което ми се споделя като принципал на ДКК: “На съображение член 58, алинея 3 от Закона за Сметната палата не могат да се огласяват данни за осъществения одит до привършване на наказателното произвеждане “ – след 28 години може би прокуратурата и съдът може би ще приключат някакво наказателно произвеждане, за което всички ще сме не запомнили защо става дума. „ Поради това одитният отчет, г-жо Нинова, не може да ви бъде възложен и ще ви бъде даден след привършване на наказателното произвеждане и известяван на Сметната палата от органите на прокуратерата “.

Уважаеми сътрудници народни представители,

Чл. 58, алинея 2 от Закона за Сметната палата гласи, че при данни за закононарушение в одитния отчет той се изпраща на прокуратурата и не се огласяват данни, заради което се затварят устите на тези, които желаеме да изнесем истината за корупцията в българия по време на ръководството на ГЕРБ. Не ви ли е обидно, че вие, които сте упълномощили инспекцията на Сметната палата, няма да получите отчета. Но вие сте възложители, до момента спорихте дали Народното събрание е най-висшият орган, в който идваме да се отчитаме. Безспорно е, че Народното събрание в България е най-висшият орган и съм тук като вицепремиер и министър да ви се доклада. Обещах ви, че ще се оправим с ДКК и съм пристигнала да ви кажа, че няма по какъв начин да се доклада. Не мога да приказвам, не можа и да го прочета.

Г-н ръководител, уважаеми сътрудници експерти и адвокати в Народното събрание,

Нека дружно да създадем допустимо такива случаи да не се повтарят. Не може да има корупция, не може най-висшият ти орган, който ревизира тези неща в страната, Сметната палата да ти го е споделила на 500 страници изложение, буквално, мотив по мотив и най-после да чакаш 28 години, с цел да завърши вероятно наказателно произвеждане, с цел да вземеш ограничения. Това е парадокс, дано се опитаме дружно да излезем от тази обстановка. Признавам ви, като министър аз нямам ход. А от горната страна на всичко, на този отчет са ми дадени инструкции да взимам ограничения – да завеждам каузи, да приключвам процедури, да разгласявам публични поръчки. Как да го направя, като не можа да го прочета и да видя каква ми е предложено. Ако не го направя, ще бъда упрекната в занемареност, а в случай че го направя ще бъда упрекната, че съм прочела отчета и съм нарушила закона.

Това е единствено един казус, представете си още 50 такива случаи в страната. За какво действат тези институции в България? За какво действа Народно заседание, което разпорежда инспекции на Сметната палата? За какво действа Сметната палата, която прави инспекции, с цел да не може по-късно изпълнителната власт и Народното събрание да вземат ограничения?

Вие знаете ли, че по този отчет може да се наложи да променим към 5-6 текстове в закона. Как ще го извършите като не сте го прочели и не знаете какво ви е предложила Светната палата? Ето в подобен проблем се намираме. И съм тук, с цел да изразя почитание към българската страна и българските институции. Тук е мястото, където би трябвало да ес вземат решение тези проблеми. Обещала съм пред вас и пред целия народ, че ще се боря с корупцията и ще извадя пред вас данните за тази корупция, потвърдени от Сметна палата.

Предлагам ви, господин ръководител, да намерим метод, вие като възложител, да поискате от Сметната палата като създател на отчета ли, от прокуратурата ли, където е изпратен отчетът, някакво позволение в случай че би трябвало той да влезе в секретно деловодство. Опитайте да го разсекретите, желаеме истината, нищо повече. Истината е да си свършим работата по напътствията, които са ни дадени там. Като министър, който дава отговор за ДКК, съм направила тъкмо това – алармирала съм ви вас и ръководителят на Народното събрание да вземете ограничения, изпратила съм писмо до прокуратурата, в което запитвам да ми се дадат инструкции какво да върша, тъй като съм длъжна да взема ограничения. Предлагам в някакъв логичен и юридически екип да се излъчат представители на всички парламентарни групи и да се реши този проблем. Защото той е казус, само че няма да остане единствения. И всички обети, че ще се борим с корупцията, че ще почитаме държавността и институциите, ще останат на вятъра, в случай че оставим този случай по този начин, да остане в нищото, без решение на казуса.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР