Сигурно сте забелязали, че съвременните 15-годишни момчета и момичета често

...
Сигурно сте забелязали, че съвременните 15-годишни момчета и момичета често
Коментари Харесай

Защо съвременните юноши изглеждат много по-възрастни за годините си: мнението на учените

Сигурно сте забелязали, че актуалните 15-годишни момчета и девойки постоянно наподобяват като на 20 или даже на 30 години! Интересното е, че те даже се държат като по-възрастни.

Сигурно се чудите за какво се случва това? Учени от разнообразни сфери са се пробвали да дадат отговор на този въпрос. И ето какво са съумели да открият.

Акселерация

През последните 100–150 години се установи освен видимо ускоряване в развиването на подрастващото потомство, само че и „ напредък “ на човечеството като цяло. Например, растежът на актуалните мъже на възраст 20 -25 години се е нараснал приблизително с 8 см спрямо тези, живели преди 100 години. Днес ние надминаваме предците си с към една глава, а пубертетът при актуалните девойки и момчета от време на време настава даже на 10 години! За съпоставяне, през 60-те години на предишния век тази цифра е била 16,5.

Окончателното образуване на тялото при девойки и момчета настава надлежно на 16 и 18 години. Преди това се е случвало на 20 и 22 години. За да сме пределно ясни, би трябвало да се подчертае, че момчетата към момента са малко по-ниски от девойките в растежа си – те „ изостават “ с към 1 година.

Стареенето при актуалните хора също настава по-късно, в сравнение с при техните предшественици. Но това се дължи на първо място на достиженията на медицината и подобряването на качеството на храненето. Според статистиката, междинната възраст, на която актуалните хора се смятат за остарели е 65 години.

Тези числа, обаче, могат да варират в другите страни. Например в Япония, която е известна с високия си витален стандарт, старостта стартира на 76 години. Но в Папуа Нова Гвинея – към този момент на 45 и половина хората се смятат за старци.

Поради ранния пубертет при девойките, репродуктивният интервал също се е нараснал доста. Сега даже на 40 – 50 години дамите са в положение да раждат деца. Според статистиката, менопаузата настава приблизително на 50 и повече години.

Дори физиката на човек се е трансформирала през годините. Ръстът  се е нараснал, торсът се е удължил. Тазът на девойките доста се е стеснил. Според учените, това се е случило вследствие на еволюцията. Много модерни дами са привикнали да улесняват раждането благодарение на цезарово сечение, вследствие на което тялото стартира да се приспособява към новите условия.

Влияние на техническия прогрес

Има доста версии за това, което е задействало процеса на акселерация и е невероятно да се каже коя е вярната. Смята се, че най-често срещаната доктрина е за въздействието на софтуерния прогрес. Ето какво тъкмо написа:

  • Благодарение на това, че на всички места има електричество, часовете, в които човек може да е деен, се увеличиха;
  • Заради модерният метод на отопление, междинната температура в пространствата се е увеличила;
  • развиването на медицината е на необикновено равнище.

Всички горепосочени фактори водят до обстоятелството, че човешкото тяло е престанало да се бори с нападателната среда, както се е случвало всекидневно в далечното минало. Сега то хвърля цялата си мощ в развиването, което способства за по-малкото изхабяване на човешкия организъм.

Да се спори с това, несъмнено, е безсмислено, само че дано се срещнем с причините на последователите на други теории.

Влияние на химически субстанции

Според тази версия, ускореният напредък на човечеството е настъпил вследствие на въздействието на нездравословни химикали върху хората, които се намират в съвсем всички модерни артикули, хигиенични продукти и козметика.

По-специално, учените упрекват за това ендокринните разрушители (EDC). Това са субстанции, които при усвояване работят като хормони на растежа. И макар че тази доктрина наподобява напълно рационална, до момента не са открити съответни доказателства за нейната меродавност.

Влияние на храната

Друго рационално пояснение за акселерацията е храната. Тази доктрина се назовава още хранителна. Нейните поддръжници са уверени, че с възстановяване на качеството на храненето растежът на хората се е нараснал доста. Това е обвързвано с по-честата консумация на месо спрямо 50-те и 60-те години и съществуването на такива витамини като В9, В6 и В12 в него.

Например в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, съгласно статистиката, за 1965 година потреблението на месо е към 37 кг на глава от популацията. През 2013 година приблизително статистическият руснак към този момент е консумирал над 73 кг годишно. Като цяло, данните по света са както следва:

  • в средата на 20 век човек употребява 23 кг месо годишно,
  • през 2014 година – 43 кг.

Разбира се, това не значи, че в случай че започнете да ядете месо всеки ден, ще достигнете растежа на колос за една година. Но фактът, че този артикул съдържа субстанции, нужни за растежа и развиването на един млад организъм, е самата истина.

Към коя от тези теории да се придържате, зависи от вас.

Някои хора правят оценка позитивно процеса на акселерация, други споделят, че това е довело до доста обществени проблеми. Например, при актуалните деца заради ранния пубертет на практика няма „ обикновено “ детство. Много девойки стават „ дами “ на 11-годишна възраст, усещат се като възрастни, усещат привличането от страна на противоположния пол, до момента в който връстниците им преди 30 – 50 години на тази възраст към момента са си играли с кукли.

Въпреки че акселерацията може да се дефинира най-просто като развой на увеличение на размера, ние знаем, че растежът е доста повече от количествено нарастване на телесната маса. Растежът е комплицирано взаимоотношение на тясно контролирани генетични, хормонални и екологични фактори, което приготвя организма за оцеляване и размножаване. В резултат на това акселерацията е отличен индикатор за здравето на детето, а наблюдението на растежа е основна част от детските грижи. Въпреки това, растежът е освен маркер за непосредственото физическо и прочувствено положение на детето, само че има дълготрайни последствия за здравето, настояват учени.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР