Сигурни сме, че знаете за камионите КАМАЗ, но в СССР

...
Сигурни сме, че знаете за камионите КАМАЗ, но в СССР
Коментари Харесай

7 камиона, които Съветският съюз внася от чужбина

Сигурни сме, че знаете за камионите КАМАЗ, само че в Съюз на съветските социалистически републики има и камиони задгранично произвеждане.
Тatra 815
 Рябокон/Sputnik

Tatra е линия камиони, създавани в Чехословакия от 1942 година. Те се появяват по руските улици малко след Втората международна война, през 1948 година. Въпреки че първият модел 111 в началото е конструиран за въоръжените сили на нацистите, камионът играе значима роля след Втората международна война, когато се употребява в строителството и помощната работа в Европа и Съюз на съветските социалистически републики. Той има мощен мотор и може да транспортира от 8 до 10 т товари.

По-късните модели, като Tatra 128 и Tatra 148 са още по-популярни в Съветския съюз. От 1969 г в Съюз на съветските социалистически републики са импортирани почти 25 000 камиона Tatra 148. Вероятно препоръките правят оценка камионите за отличните им офроуд благоприятни условия.
Skoda-LIAZ 706 RTTN
 Sputnik

През 50-те години на предишния век европейските инженери вкарват оригиналност в производството на камиони: настройка, при която кабината се слага над мотора. Това разположение дава опция да се вършат по-големи кабини и да се разшири зрителната зона за водачите.

Един от тези камиони, който става доста известен в Съветския съюз, е Škoda-LIAZ 706 RTTN, създаван в Чехословакия от 1957 до 1985 година.

Тези камиони се доставят в Съюз на съветските социалистически републики продължение на съвсем 30 години. Някои от тях се появяват и на огромния екран и вземат участие в руски филми като „Кавказката пленница“ (1967) и „Кралицата на бензиностанцията“ (1963).
Praga V3S
 Praga V3S/RomanM82 (CC BY-SA 3.0)

Тези камиони, създадени в Чехословакия, в Съюз на съветските социалистически републики се употребяват като мобилни лаборатории тук-там със усложнен достъп. Имат шестцилиндров дизелов мотор с въздушно изстудяване. Видимо скъсеният похлупак го кара да наподобява малко необичайно, само че главното му преимущество са отличните му офроуд благоприятни условия.
Csepel 450
 József Süveg (CC BY-SA 3.0)

Този камион се създава в Унгария от 1957 година и се изнася за руска Русия и останалата част от социалистическия блок. D450 е оборудван с четирицилиндров дизелов мотор с мощ 95 к.с. и пневматични спирачки. Може да се каже, че това е и най-стилният камион в листата.
Jelcz 660
 Ludwig, Jürgen/Германски федерални архиви

В Съюз на съветските социалистически републики тези камиони се употребяват като мобилни работилници, за транспорт на товари и за обезпечаване на общинските комунални услуги в разнообразни елементи на страната.

Той се създава в Полша и се внася в Съветския съюз в края на 60-те години на предишния век. Използва се най-вече като мобилна работилница. Вътре има доста съоръжение, което може да включва принадлежности като работна маса, ръчна преса, съоръжение за газово заваряване, машина за заточване и други
IFA W 50
 Rene Schwietzke (CC BY 2.0)

Източна Германия стартира да създава камиони IFA W 50 в завода в Лудвигсфелде през 1965 година. Моделът се изнася за Съюз на съветските социалистически републики през 80-те години. Камионът може да носи до 5 т товар. IFA W50 е оборудван с 6,5-литров дизелов мотор със 125 к.с.
Multicar 25
 Jan Polák (CC BY-SA 3.0)

Произведен в дребен цех в Източна Германия, този камион си проправя път в Съюз на съветските социалистически републики тъкмо преди Олимпийските игри през 1980 година в Москва. Въпреки че дребният камион може да тегли повече от 2 т товар, той развива оптималната скорост от едвам 60 км/час.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР