Сигурни ли сте, че винаги правите здравословен избор на закуска?

...
Сигурни ли сте, че винаги правите здравословен избор на закуска?
Коментари Харесай

7 нездравословни храни, които консумирате всяка сутрин

Сигурни ли сте, че постоянно вършиме здравословен избор на закуска? Понякога в действителност можете да си позволите малко повече от нормалната храна сутринта, само че постоянното изразходване на някои от типичните храни за закуска може да е рисково за вашето здраве.

Нездравословната закуска може да ви накара да се чувствате отпаднали, да докара до повдигане на тежестта ви и да усили риска от хронични болести. Всъщност даже е по-добре да пропуснете първото си хранене, в сравнение с да го извършите нездравословно.

Ето кои са 7-те най-лоши храни, които се употребяват заран (и които участват в менюто на съвсем всеки човек):

Зърнени храни

Общоприето е мнението, че зърнените закуски са хранителен и здравословен избор за деца и възрастни. Върху опаковките на зърнените храни постоянно има информация за изгодите им за здравето (например " съдържа пълнозърнести храни " или " източник на хранителни субстанции " като витамин А и желязо).
В реалност обаче зърнените храни са мощно модифицирани и съдържат огромни количества рафинирани зърнени храни и захар, а питателните субстанции се прибавят изкуствено.

В изследване се открива, че децата, които употребяват обогатени зърнени закуски, предопределени за възстановяване на имунната функционалност, се разболяват също толкоз постоянно, колкото и децата, които не употребяват такива.
Високият банкет на захар може да усили риска от затлъстяване, диабет вид 2, сърдечни болести и други хронични болести.

Плодов сок

Плодовият сок е един от най-лошите разновидности за закуска, в случай че се пробвате да избегнете глада, увеличението на тежестта и хроничните болести. Някои от предлаганите на пазара плодови сокове в действителност съдържат доста малко сок и са подсладени със захар или високофруктозен царевичен сироп.
Но даже 100% плодов сок съдържа много захар. Консумацията на огромни количества плодов сок може да има същия резултат върху тежестта и здравето ви, както потреблението на подсладени със захар питиета. Употребяването на плодови сокове води до доста бързо повишение на равнищата на кръвната захар, защото в тях няма мазнини или фибри, които да забавят усвояването ѝ, а последвалият скок на инсулина може да провокира отмалялост, напрежение и апетит.

 закуска

Сладко обезмаслено кисело мляко

Порция нормално пълномаслено кисело мляко с пресни или замразени плодове е превъзходен образец за здравословна закуска. Само че контейнерът с обезмаслено плодово кисело мляко, подсладено със захар, не е подобен.
Всъщност доста от ароматизираните обезмаслени кисели млека съдържат повече захар, в сравнение с сходна порция сладолед. Имайте поради, че мазнините оказват помощ да сте сити, защото се храносмилат по-дълго от въглехидратите и също така провокират отделянето на хормона на ситостта холецистокинин. А премахването на мазнините от млечните артикули и прибавянето на захар трансформират една питателна закуска в храна, която е по-подходяща единствено за почерпка. 

Барове мюсли

Баровете с мюсли може да наподобяват като превъзходен вид за закуска, само че постоянно те не са по-добри от най-обикновените шоколадови блокчета. Въпреки че непреработените овесени ядки са богати на фибри, в мюсли питейните заведения те са малко - приблизително съдържат единствено 1-3 грама фибри с доста добавена захар, а от време на време тя е композиция от захар, мед и царевичен сироп, което е още по-опасно от здравословна позиция.
Мюсли питейните заведения постоянно съдържат шоколадови стърготини или сушени плодове, което трансформират една на пръв взор безобидна закуска в същинска захарна бомба, която освен бързо покачва равнищата на глюкоза и инсулин в кръвта, само че и усилва вероятността от инфектиране.

 закуска

Тост

Тостът е бърз и елементарен вид за закуска, само че съставките, които включва, не са толкоз здравословни. Често в сместа му има бяло брашно, кафява захар, високофруктозен царевичен сироп и соево масло. В допълнение към високото наличие на захар и рафинирано брашно, тостовете съдържат единствено няколко грама протеини.
В едно изследване се открива, че дамите, които са закусвали с 3 грама протеини и 44 грама въглехидрати, са били по-гладни и са яли повече на обяд, в сравнение с дамите, които са закусвали с високо наличие на протеини и ниско наличие на въглехидрати.

Палачинки и гофрети

И палачинките, и гофретите съдържат брашно, яйца, захар и мляко. Въпреки че имат повече протеини от някои храни за закуска, палачинките и вафлите са с високо наличие на рафинирано брашно.
Много откриватели считат, че рафинираните зърнени храни, като да вземем за пример пшеничното брашно, способстват за инсулиновата устойчивост и затлъстяването. Освен това палачинките и гофретите нормално се заливат с палачинков сироп, който постоянно съдържа високофруктозен царевичен сироп, който от своя страна може да провокира инфектиране, причиняващо инсулинова устойчивост, която може да докара до преддиабет или диабет вид 2. Чистият кленов сироп, макар че съдържа доста захар, въпреки всичко е по-безопасен.

 закуска

Мъфини

Въпреки репутацията им на потребни за здравето артикули, множеството мъфини са просто прикрити дребни сладкиши. Те се подготвят от рафинирано брашно, растителни масла, яйца (единствената здравословна съставка) и захар (ако се включат шоколадови стърготини или сушени плодове, наличието ѝ се усилва още повече).
Смята се, че фрапантното увеличение на размера на порциите на храна през последните 30 години е изиграло значима роля за затлъстяването на доста хора.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР