Сигналите за домашно насилие, постъпили на спешния телефон 112, са

...
Сигналите за домашно насилие, постъпили на спешния телефон 112, са
Коментари Харесай

Сигналите за домашно насилие растат стремително

Сигналите за домашно принуждение, постъпили на незабавния телефон 112, са се нараснали през 2019 година спрямо миналата година. За последните две години те са наброявали към 29 хиляди, а все още техният брой към този момент е 31 166. Тези данни бяха показани от зам.-директора на ГДНП старши комисар Благородна Макева на конференция във връзка стартирането на районна акция в България, Унгария и Румъния против насилието над дами, съобщи БГНЕС.

Според статистиката всяка трета жена у нас е жертва на принуждение от страна на колегата ѝ. Изнесените данни сочат, че броят на ограничаващите заповеди към 30 септември са 2398. Те включват отбрана освен на едно лице, а на близки и родственици. За тази година по информация на Министерство на вътрешните работи има 381 случая на нарушена заповед за отбрана, към 40% от тях са за домашно принуждение над дами. От 70 убийства общо, при 1/3 от тях са потърпевши дами. За редовно следене има регистрирани 35 случая, от тях 26 са за следене на дами.

Старши комисар Макева означи още, че предстои сключване на съглашение по Норвежкия финансов механизъм за образование на полицейски чиновници. В предходния рамков интервал са били подготвени над 2000 служители на реда. Също по този начин ще се създаде автоматизирана осведомителна система, в която да се обобщават всички случаи на домашно принуждение. Тя уточни, че при подаден сигнал за домашно принуждение, в границите на 24 часа следва издаване на заповед за незабавна отбрана от съда, само въз основа на една декларация от потърпевшия. Втората заповед за отбрана се издава до един месец от подаване на молбата, като тя е с друга дълготрайност.

Координаторът на телефонната линия на Фондация „ Анимус “ за хора, потърпевши от принуждение, Жана Панделиева сподели, че насилието в България е в доста необятен диапазон - то може да бъде обида, удари, даже да се показва в репликата: „ дай си телефона да видя с кого си приказваш “. „ Най-често звънят хора, при които нещо се е трансформирало. Например вербалният пестник към този момент е станал физически. Нещо, за което първоначално човек е нерешителен в една връзка, към този момент е нарушило границите. И в случай че човек стартира да се усеща притискан, това постоянно е начало на една връзка с принуждение ", посочи Панделиева.

Тя описа още, че на ден средно между 15 и 20 сигнала постъпват от възрастни хора. „ Имаме позвънявания както от мъже, по този начин и от дами, които описват по-скоро за принуждение от към този момент порасналите им деца. На всекиго предлагаме алтернатива да им се помогне, според от положението на индивида. Ако е доста възрастен, от време на време хората са заболели и по-трудно могат да подхващат някакви ограничения. По закон те имат същите права, както и младите, само че от време на време им е по-трудно да намерят адвокат или психолог, или разкарването по съдилища може да е изцяло невероятно, даже и физически ", посочи Панделиева.

Националният омбудсман Диана Ковачева от своя страна обърна внимание, че Наказателният кодекс афишира домашното принуждение за закононарушение единствено тогава, когато има систематичен темперамент. Според нея дамите постоянно се опасяват да приказват за насилието, а полицаите рядко са обучени и демонстрират недоумение. Ковачева означи, че е изпратила препоръка до регионалните шефове, които имат право да откриват спешни центрове. В момента те са общо 13 за цялата страна, а за София той е един с осем места. Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души е да има по един спешен център.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР