Сигнал за съмнения за извършени престъпления при сделката за продажбата

...
Сигнал за съмнения за извършени престъпления при сделката за продажбата
Коментари Харесай

Сигнал до прокуратурата за сделката с ТЕЦ Варна

Сигнал за подозрения за осъществени закононарушения при договорката за продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна " от чешката ЧЕЗ на българската компания " Сигда " е внесъл на 21 ноември в Софийската градска прокуратура членът на Сената на чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт. Според него има подозрения за умишлено подписване на неизгодна договорка, за занемареност, за отбягване на налози в огромни размери и за незаконно потребление на служебно състояние, оповестиха в края на предходната седмица от Антикорупционния фонд.

Неправителствената организация напомня, че същите подозрения към продажбата на въглищната централа на компания без опит в енергетиката са били подадени и в чешката прокуратура. Подозренията в неправда се ускоряват от това, че месеци след продажбата компанията " Сигда ", която е на децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов, минава под контрола на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Според Вагенкнехт разглеждането на обстоятелствата по договорката от прокуратурата " е в полза на одобряване върховенството на правото и общите европейски полезности и е в интерес както на чешките, по този начин и на българските жители и данъкоплатци ", споделя инж. Вагенкнехт в сигнала си. От Антикорупционния фонд напомнят, че от юни 2019 година са алармирали разнообразни институции за голям брой тревожни условия по проблема " Топлоелектрическа централа Варна ", само че все още няма никакъв резултат. Неправителствената организация напомня сигнала си до Държавната организация " Национална сигурност ", Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от юни 2029 година поради контракта на Електроенергийния систематичен оператор " с Топлоелектрическа централа " Варна " за обезпечаване на леден запас в случай, че е под подозрение техническата редовност на миналата на природен газ мощ. Така се предпоставя и възможна опасност за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България, считат от АКФ.

Националната организация за приходите пък бе алармирана поради съмнения за отбягване на налози при придобиването на ТЕЦ-а от " Сигда " и по-късно при продажбата на " Сигда " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Приходната организация стартира инспекция при започване на юли, която не откри данни за съществуване на закани за националната сигурност на България.

В отговор на КЕВР по настояването на антикорупционния фонд за инспекция на годността на енергийната мощ да извършва отговорностите си по договорите за леден запас, от енергийния регулатор показват, че не правят инспекции на място на експлоатационната валидност на оборудванията, а само наблюдават параметрите на работа отдалечено и при незадоволителни параметри постанова наказания. Такива наказания към този момент са били налагани на Топлоелектрическа централа " Варна ", която за предходната година получи с 2 млн. лева по-малко от контрактуваните 27 млн. лева На база данни от централата КЕВР дава отговор на фонда, че тя разполага с три ремонтирани блока, като количествата за покривания от нея леден запас могат да се обезпечат и с два блока. Според регулатора сдружението е подсигурило безпроблемно осъществяване на договорите за леден запас и няма условия за започване на процедура по лишаване или преустановяване на лиценза на работа на ТЕЦ-а.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР