Си Дзинпин беше преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа

...
Си Дзинпин беше преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа
Коментари Харесай

Трети мандат: Си Дзинпин остава начело на Китай още пет години

Си Дзинпин беше избран отново за общоприет секретар на Китайската комунистическа партия. Това ще бъде третият му мандат отпред на най-многобройната страна в света.

Наблюдатели съпоставят последния конгрес на партията с коронация, предава Нова телевизия.

Преизбирането му на процедура павира пътя на Си Дзинпин за доживотна власт, счита професор Виктор Ши от Университета в Сан Диего. По време на втория мандат, разпоредбите бяха изменени, тъй че да може да бъде избран отново и трети път.

В кратковременен проект това може да донесе известна предвидимост - в случай че втората най-силна стопанска система в света е в ръцете на един човек.

„ Но с годините, защото всички сме хора и остаряваме, ще се появи известна неустановеност. И всякога, когато той се изгуби от общественото пространство за повече от седмица или две, ще се появяват всевъзможни клюки. Това може да разклати пазарите ”, разяснява проф. Ши.

А поръчката на остарелия нов водач е да продължи с политиката на отваряне към света. Той  вижда себе си като най-влиятелния китайски водач след Мао Дзедун. И към хората си се обърна с думите: „ По пътя напред, без значение какъв брой е мощен вятърът и какъв брой са високи вълните, хората постоянно ще останат най-силната ни опора. Трябва постоянно да плаваме в една лодка с народа ”.

Място в тази лодка, или най-малко – на Конгреса, нямаше предшественикът на Си Дзинпин на поста – Ху Цзинтао, който беше изненадващо изведен пред телевизионните камери. Официалната версия на управляващите е, че някогашният водач не се чувствал добре. Случката не беше необятно отразена нито от китайските медии, нито в обществените мрежи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР