Швейцарската футболна обсерватория излезе с поредно любопитно изследване, което касае

...
Швейцарската футболна обсерватория излезе с поредно любопитно изследване, което касае
Коментари Харесай

Младостта не е порок: Левски е 21-ви в света

Швейцарската футболна обсерватория излезе с следващо любопитно проучване, което касае възрастта на футболистите в другите клубове и шампионати. Анализът демонстрира, че Левски е най-младият отбор в Първа лига. „ Сините “ са на 21-во място в целия свят по този индикатор.

Почти 25% от употребяваните футболисти по време на сезона са под 21 години. 50% от играчите на Николай Костов пък са сред 22 и 25 години. 23% от футболистите на Левски са в диапазона 26-29 години, а малко над 2% от употребените състезатели са над 30 години.

Средната възраст на употребените играчи от треньорското управление на „ сините “ е 23.69. Второ място в тази класификация заема Берое. Тимът от Стара Загора е със междинна възраст 24.45. Тройката в Първа лига се затваря от Пирин.

Най-възрастен е тимът на Ботев Враца, а след него се подреждат Етър и Черно море.

Разработката демонстрира, че Лудогорец не е употребявал нито един футболист, който да е под 21 години.

Ботев Враца пък има над 50% играчи, които са над 30 години, което действително подвига доста междинната възраст на този отбор.

В международен мащаб се открояват няколко трендове. Най-младият тим от изследваните 53 лиги е този на ФК Минск, който е формиран съвсем напълно от игра под 21 години.

Четвъртото място е за Република България Залцбург, който е измежду най-добре разрастващите се клубове на Стария континент.

Традиционно Аякс заема влиятелна позиция в налагането на младите играчи, въпреки че този сезон отборът е в огромна рецесия.

Кошмарът на Лудогорец Нордселанд също впечатлява в един индикатор. Над 50% от играчите на датчаните са под 21 години. В това отношение те са на четвърто място в света.

По това отношение в България изпъкват Левски и Ботев Пловдив, които са с идентичен % от играчи под 21 години – 24.8%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР