Швейцария е близо до това да скъса с вековната си

...
Швейцария е близо до това да скъса с вековната си
Коментари Харесай

Вековният швейцарски неутралитет е под въпрос - разгорещени дебати за военна помощ на Украйна

Швейцария е покрай това да скъса с вековната си политика на неутралитет поради смяна на обществено-политическите настройки в интерес на Украйна и произлизащия от това напън върху държавното управление да анулира рестрикциите за експорт на швейцарско оръжие за зони на военни спорове, предава Българска телеграфна агенция.

Купувачите на швейцарско оръжие имат юридическа възбрана да изнасят сходна продукция за трети страни - ограничаване, което съгласно някои представители на внушителния военнопромишлен бранш на страната се е трансформирало в спънка пред търговията.

С ожесточаването на съветските набези в Украйна апелите на европейските сътрудници към Швейцария да разреши сходни прехвърляния на оръжие към Киев се ускориха, а двете отраслови парламентарни комисии по сигурността също излязоха със мнения в тази посока и предложиха разпоредбите да бъдат смекчени.

Политиците са разграничени по въпроса.

" Искаме да сме неутрални, само че сме част от западния свят ", сподели Тиери Буркарт, водачът на десноцентристката Свободна демократическа партия, който внесе предложение държавното управление да разреши оръжейния реекспорт към страни, споделящи демократичните полезности на Швейцария.

Съгласно швейцарския неутралитет, който води началото си още от 1815 година и е закрепен с контракт от 1907 година, Швейцария няма да изпраща оръжие непосредствено или косвено на враждуващи лагери във войни. Отделно от това тя е въвела и свое оръжейно ембарго за Русия и Украйна.

На доктрина трети страни, които имат в запасите си швейцарско оръжие, може да се обръщат към Берн с искане за разрешение за реекспорт, само че до момента съвсем няма случай на предоставено позволение.

" Не бива да постановяваме несъгласие, с цел да стопираме тези, които желаят да оказват помощ на Украйна. Ако го създадем, значи оказваме помощ на Русия, което не е неутрална позиция ", сподели Буркарт пред Ройтерс. " Другите страни желаят да оказват помощ на Украйна и да създадат нещо за сигурността и стабилността в Европа. За тях нежеланието на Швейцария е неясно. "

Все повече швейцарски гласоподаватели споделят това мнение. Според огласените в неделя резултати от изследване на социологическата организация " Сотомо " 55 % от запитаните са за това да бъде разрешен реекспортът на оръжие за Украйна.

" Ако бяхме задали същия въпрос преди войната, делът на далите отговор по този метод евентуално щеше да бъде не по-голям от 25 %. По-рано, да се приказва за нарушение на неутралитета беше табу ", сподели пред Ройтерс Лукас Голдер, един от ръководителите на социологическата организация Ге Еф Ес - Берн.

ЗА ПАРИ ЛИ СТАВА ДУМА?

Правителството - което е сложено под външен напън, откакто отхвърли претенции на Германия и Дания да разреши реекспортa на швейцарски бронетранспортьори и муниции за самоходни зенитни установки - сподели, че няма да предрешава изхода от парламентарната полемика по въпроса.

Берн " се придържа към съществуващата правна рамка и навреме ще прегледа направените оферти ", съобщи представител на икономическото министерство, което дава отговор за оръжейната търговия.

Буркарт сподели, че другите партии във фрагментирания парламент са дали позитивни сигнали за внасяне на съответните законодателни промени. Лявата Швейцарска социалдемократическа партия е за измененията, същото се отнася и за Зелените либерали, само че другата екологична групировка - Зелените - остава срещу.

Мариона Шлатер, народен представител от Зелените, сподели, че позволяването на изпращането на оръжие за Украйна крие заплаха " от потегляне по наклонената повърхност " към премахването на всички ограничавания и е несъвместимо с швейцарския неутралитет.

Същевременно дясната Швейцарска национална партия (ШНП), най-голямата политическа мощ в долната камара на Народното събрание и обичаен бранител на неутралитета, наподобява разграничена по въпроса.

" Да се разрешава изпращането на оръжие на страна, участваща във въоръжен спор, значи да разрушим основата на мира и благоденствието в нашата страна ", сподели депутатът от ШНП Давид Цубербюлер.

Друг представител на партията, Вернер Залцман, който е народен представител в горната камара на швейцарския парламент, не е склонен с това мнение. Пред всекидневника " Аргойер цайтунг " той изрази опасения, че от тази политика косвени вреди ще понесе и швейцарската военна индустрия, която също поддържа акцията за законодателни промени.

Секторът, който включва швейцарските подразделения на мултинационални корпорации като " Локхийд Мартин " и " Райнметал ", са продали през 2021 година оръжие за 800 милиона швейцарски франка (876 млн. долара) по данни на държавното управление, което подрежда страната измежду 15-те водещи оръжейни експортьорки в света.

Наличието на мощна военна индустрия в Швейцария е тясно обвързвано с традицията на неутралитет, само че тази двоякост към този момент крие риска от превръщането на въпросната политика в небалансиран метод, съобщи отрасловото съдружие " Суисмем ".

" Заради настоящите ограничавания някои от нашите членове изгубиха поръчки, а други просто престанаха да влагат в Швейцария ", сподели шефът на " Суисмем " Щефан Брупбахер.

" Сегашното състояние вреди на нашата политика в региона на сигурността, подкопава доверието във външната ни политика и вреди на фирмите ни ", съобщи той. " Време е за смяна. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР