Руските въоръжени сили вероятно са екзекутирали от декември 2023 г.

...
Руските въоръжени сили вероятно са екзекутирали от декември 2023 г.
Коментари Харесай

Хюман райтс уоч: Руските сили са екзекутирали от декември насам най-малко 21 украински войници

Руските въоръжени сили евентуално са екзекутирали от декември 2023 година минимум 15 украински бойци, пробвали се да се предадат, и още шестима, които са се предавали или са се предали. Данните са от оповестен през днешния ден отчет на правозащитната организация " Хюман райтс уоч ", която прикани случаите да бъдат разследвани като военни закононарушения, оповестяват Укринформ и Българска телеграфна агенция.

" Екзекуцията или убийството на предаващи се или ранени са категорично неразрешени съгласно интернационалното филантропично право ", съобщи Белкис Виле, експерт по рецесии и спорове в " Хюман райтс уоч ".

Според отчета организацията е разследвала изтезанието на минимум 12 украински бойци, като е проверявала и анализирала фрагменти, снимани с дронове и оповестени в обществените мрежи.

" При тези случаи бойците са посочили ясно желанието си да се предадат и защото към този момент не взимат присъединяване в бойните дейности, то те са отвън строя и не са законна цел съгласно интернационалното филантропично право и законите на войната ", твърди " Хюман райтс уоч ".

По данни на организацията при един от разследваните случаи тествани фрагменти от дрон, широкоразпространени онлайн, демонстрират по какъв начин минимум седем украински бойци излизат от землянка, смъкват бронежилетките си, най-малко един боец смъква каската си и всички лежат с лице надолу, до момента в който петима съветски бойци насочват оръжията си към тях.

" Руските бойци се разпознават по отличителните червени ленти към ръцете и краката. Трима съветски военнослужещи стрелят към предалите се украински бойци откъм гърба и от двете страни ", написа в отчета.

Освен това Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна е документирала изтезанията на 15 украински военнопленници от постоянната съветска войска и от групировката " Вагнер " през първата година след нашествието.

В отчет, обхващащ интервала от февруари до юли 2023 година, Организация на обединените нации документира изтезанието на шестима украински военнопленници. В следващ документ от март 2024 година са открити изтезанията на минимум 32 пленени украински военнослужещи.

На 22 април организацията " Хюман Райтс Уоч " е изпратила до съветския министър на защитата Сергей Шойгу писмо, в което е поискала подробна информация за описаните нагоре случаи, както и за всички заповеди към съветските сили да убиват, вместо да залавят предаващите се украински бойци. Тя обаче не е получила отговор.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР