Швейцария е загубила 10% от своите ледници само за две години в катастрофално топене на лед, показва проучване

...
Швейцария - дом на най-много ледници от която и да
Коментари Харесай

Швейцария - дом на най-много ледници от която и да е страна в Европа - е изчезнала 4% от общия обем на ледниците през 2023 г., вторият най-голям спад за една година в допълнение към рекордния спад от 6% през 2022 г.

Екипът от Glacier Monitoring Switzerland (GLAMOS) каза, че „масовата загуба на лед“ произтича от зима с много малко количество сняг - който пада върху ледниците и ги предпазва от излагане на пряка слънчева светлина - и високи летни температури.

Цяла Швейцария - където Алпите пресичат ивица през по-голямата част от южната и централните части на страната - беше засегнат, въпреки че ледниците в южните и източните райони се стопиха почти толкова бързо, колкото при рекордното размразяване през 2022 г.

На някои места GLAMOS трябваше да прекрати наблюдението поради топенето.Изображение: Срутена част от ледника Рона

Изображения, публикувани в социалните медии от Матиас Хъс, който ръководи GLAMOS, по време на пътувания за събиране на данни през последните седмици, показват нови езера, образуващи се до езиците на ледниците, както и потоци от стопена вода тичане през ледени пещери и гола скала, стърчаща от изтъняващия лед.

„Тази година беше много проблематична за ледниците, защото имаше наистина малко сняг през зимата, а лятото беше много топло“, каза той.< /p>

„Комбинацията от тези два фактора е най-лошото, което може да се случи на ледниците.“

Повече от половината ледници в Алпите са в Швейцария, където температурите се повишават около два пъти глобална средна стойност поради изменението на климата.

На някои места тела, изгубени отдавна, са били възстановени, тъй като ледените покривки са се свили.

„Топене от няколко метра беше измерено в южен Вале (обл. ) и долината Енгадин на ниво над 3200 метра (10 500 фута), надморска височина, на която ледниците доскоро са запазвали своето равновесие“, каза екипът на GLAMOS.

Прочетете повече:
Антарктическа зима морският лед достигна „екстремно“ рекордно ниско ниво
Климатичните модели предупреждават за апокалиптично бъдеще

Средната загуба на дебелина на леда беше до три метра (10 фута) на места като ледника Gries във Вале, Ледникът Базодино в южния кантон или регион Тичино и ледниковата система Вадрет Перс в източната част на Граубюнден.

Ситуацията в някои части на централния Бернски Оберланд и Вале беше по-малко драматична - като напр. ледника Aletsch във Вале и ледника Plaine Morte в кантона Берн, защото те се радваха на повече снеговалеж през зимата.

Но дори в такива райони „загубата на над два метра от средната дебелина на леда е изключително голяма ”, каза екипът.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР