Швеция повиши нивото си на терористична заплаха до 2-ро най-високо след неотдавнашните изгаряния на Корана

...
В четвъртък Швеция повиши нивото си на терористична тревога с
Коментари Харесай

В четвъртък Швеция повиши нивото си на терористична тревога с една степен до второто най-високо ниво след неотдавнашните изгаряния на Корана в скандинавската страна, която предизвика гневни демонстрации в мюсюлмански нации

От Асошиейтед прес, 17 август 2023 г., 8:12 ч.

СТОКХОЛМ -- Швеция в четвъртък повиши нивото си на опасност от тероризъм една степен до второто най-високо ниво след неотдавнашното изгаряне на Корана в скандинавската страна от шепа антиислямски активисти, което предизвика гневни демонстрации в мюсюлмански страни.

Службата за вътрешна сигурност на скандинавската страна SAPO заяви, че цялостната ситуация със сигурността се е влошила и рискът от тероризъм в Швеция вече е на ниво четири — „високо“ – по петобалната скала. Това беше първият път от 2016 г., когато SAPO повиши тревогата до това ниво.

Швеция през последните седмици предупреди гражданите в чужбина и фирмите, свързани със страната, да „наблюдават повишена бдителност и предпазливост“ след поредица от обществени Изгаряне на Корана от иракски търсещ убежище. По-рано тази година крайнодесен активист от Дания изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Полицията разреши протестите на шепа демонстранти, цитирайки свобода на словото.

Както много западни страни, Швеция няма никакви закони за богохулството, които забраняват изгарянето на религиозни текстове.

В съседна Дания, където също имаше няколко публични осквернявания на Корана, полицията каза в сряда, че „по препоръка" на местната разузнавателна служба PET е „необходимо да се продължат временно засилените усилия в вътрешни датски граници. Швеция също засили граничния контрол и проверките на самоличността на пропускателните пунктове.

Във вторник PET и неговият колега от външното разузнаване заявиха в съвместно изявление, че неотдавнашният Коран изгарянията „доведоха до значително негативно внимание, наред с други, от войнствени ислямисти“. Нивото на опасност от тероризъм в Дания също е на второто най-високо ниво.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР