Швеция не вярва на миролюбивите уверения от Москва и предпочита

...
Швеция не вярва на миролюбивите уверения от Москва и предпочита
Коментари Харесай

На остров Готланд: Швеция и руската заплаха


Швеция не има вяра на миролюбивите уверения от Москва и избира да се готви за най-лошото. Затова остров Готланд в Балтийско море още веднъж се милитаризира. А той заема доста стратегическа позиция. Наш сътрудник бе там.

" Открай време това са руснаците ", споделя Хенрик Хелвард, когато си спомня за своята наложителна военна работа преди десетилетия на остров Готланд. " Врагът " - това били руснаците. " Прицелвахме се с персоналното оръжие и все говорехме за руснаците ", напомня си Хенрик, с до момента в който беседваме в едно уютно кафене на острова.

Готланд от много време е доста стратегическа позиция, тъй като който управлява острова, той управлява морския и въздушен път към Естония, Латвия, Литва и даже Финландия.

Ако не броим една няколкоседмична окупация при започване на 18 век, руснаците в никакъв случай не са се опитвали да завладяват Готланд. Нещо повече, след края на Студената война шведското държавно управление смяташе връзките с Москва за толкоз солидни, че даже реши да демилитаризира острова, където от 2005 година до момента нямаше боен гарнизон.

" Русия още веднъж се готви да ползва мощ "

" Три години по-късно Русия атакува Грузия, само че реакцията на Запада беше прекомерно вяла, с цел да уплаши Кремъл ", споделя Никлас Гранхолм, теоретичен шеф на Шведската организация за отбранителни проучвания. „ Будилникът иззвъня, само че ние просто натиснахме бутона за прекъсване на алармата и още веднъж заспахме “, нагледно разказва той обстановката. И едвам две години откакто Русия нелегално анексира Крим - през 2016 - шведското държавно управление върна войските и танковете си на Готланд.
Редакцията предлага
„ Русия явно още веднъж е подготвена да ползва мощ против по-малките си съседи – таман това промени настройките тук “, изяснява Гранхолм. Тази оценка става все по-категорична, откогато. Руски военни кораби организират учения в Балтийско море, а шведският министър на защитата Петер Хюлквист даже сподели, че не може да изключи заплахата от нахлуване на Русия против Швеция.

„ Разполагат със 100 000 боеца на границата с Украйна, имат неотложен и цялостен боен достъп до Беларус. Да не забравяме и дългата история на съветските хибридни офанзиви против Литва и Полша, както и бруталния език, с който приказва Кремъл. Всичко това оказва съществено въздействие върху общата сигурност. Тъй че сега ние би трябвало да дадем ясно да се разбере, че сме подготвени да пазиме Швеция. Тъкмо затова правим и въпросните дейности на остров Готланд “, сподели министърът.

Швеция в НАТО?

Но едно друго деяние Швеция не прави: страната не бърза да се откаже от статута си на необвързана и да кандидатства за приемане в НАТО. Самият Хюлквист счита, че няма потребност от участие в НАТО, тъй като страната му има близо 20 съглашения за взаимна защита с други страни, в това число и със Съединени американски щати. Той прибавя, че и като членка на Европейски Съюз Швеция разполага с гаранции за сигурност, а също така поддържа доста мощна връзка със прилежаща Финландия. Министърът изяснява, че в случай че в района възникне заплаха за сигурността, Швеция ще работи в синхрон с другите страни, които ще бъдат наранени от такава заплаха – заплаха, засягаща и НАТО.

Стокхолм не трябва обаче да разчита, че личните ползи на НАТО безусловно ще накарат Алианса да работи в интерес на Швеция, счита ръководителят на парламентарната Комисия по защитата Пол Йонсон. „ Можем да се надяваме, можем да разчитаме, можем да си пожелаваме поддръжката на НАТО, само че можем да бъдем сигурни едвам тогава, когато влезем в Алианса “, споделя той в изявление за Дъждовни води.

В средата на януари на о-в Готланд дойдоха военни подкрепления

Йонсон приказва за съществено влошената сигурност напоследък. " Кибератаките, дезинформацията, пропагандата и задграничните вложения в стратегически значима инфраструктура - всичко това са образци за надвисващите рискове ", споделя той и показва вярата, че шведската общност в сериозна степен е трансформирала настройките си във връзка с НАТО. „ В момента една трета поддържа приемането в НАТО, една трета се колебае и една трета е срещу. С други думи, нещата потеглят в нашата посока “, споделя Йонсон, който лобира в Народното събрание за участие на Швеция в НАТО.

Русия разчита, че Западът ще отстъпи

Никлас Гранхолм счита, че, Швеция ускорено ще се кандидатира за НАТО, тъй като освен това състояние ще възникне напълно друга обстановка. И че тогава бързо би се образувала пронатовска коалиция в района. Гранхолм не може да предвижда по какъв начин ще работи Кремъл. Той се притеснява, че Русия може би играе рисковано и разчита, че Западът в последния миг ще отстъпи. Анализаторът съпоставя обстановката с рисковата игра сред водачите на два автомобила, които летят с огромна скорост един против различен и чакат да видят кой пръв ще се изплаши и ще пусне кормилото, а в този случай това вероятно ще е Русия. „ За неволя може би ни следва някакъв тип конфликт “, споделя Гранхолм.

На остров Готланд Хенрик Хелвард не гледа чак толкоз песимистично към бъдещето. Той даже си купува нови мебели за лятната вила. Все отново и той признава, че сега е малко по-угрижен, в сравнение с преди половин година. „ В Швеция не сме привикнали армията толкоз очевидно да ни се демонстрира. От друга страна обаче страхът от Русия съществува от много време, още от моето детство. Тъй че в действителност няма нищо ново. “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР