Швеция и Финландия са поели ангажимент да работят с Турция,

...
Швеция и Финландия са поели ангажимент да работят с Турция,
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Време да приветстваме Финландия и Швеция като членки на НАТО

Швеция и Финландия са поели ангажимент да работят с Турция, с цел да се преодолеят опасенията ѝ по отношение на възможното им участие в алианса, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Агенция Франс Прес.

" Време е да приветстваме Финландия и Швеция като членове на НАТО ", сподели той на конференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Истанбул.

Ердоган упрекна Финландия и Швеция по-специално, че дават леговище на кюрдски бойци, които са считани от Анкара за " терористи ".

" Признавам загрижеността ви ", съобщи Столтенберг и добави, че Финландия и Швеция желаят да работят по-тясно с Турция в битката с " тероризма ".

" Това е и в техен интерес ", сподели той.

През юни Турция, Швеция и Финландия подписаха съглашение, което включва разпореждания за изгонване и продан на информация.

След нашествието на Русия в Украйна, двете скандинавски страни изоставиха дългогодишната си политика на индиферентност и желаеха да се причислят към НАТО.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри молбата на новия шведски министър-председател Улф Кристерсон да посети Турция.

Усилията на министър-председателят са ориентирани към превъзмогване на блокирането на кандидатурата за участие на Швеция в НАТО от страна на Анкара.

Очаква се Кристерсон да посети Турция във вторник. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР