Шведският премиер опитва голяма коалиция със системната опозицияДясната антиимигрантска националистическа

...
Шведският премиер опитва голяма коалиция със системната опозицияДясната антиимигрантска националистическа
Коментари Харесай

Шведският премиер опитва голяма коалиция със системната опозиция

Шведският министър председател пробва огромна коалиция със систематичната съпротива
Дясната антиимигрантска националистическа партия „ Шведски демократи “ реализира впечатляващ резултат на вчерашните парламентарни избори в скандинавската страна и има действителната опция да въздейства на държавните политики, оповестява Агенция Франс Прес.

Управляващата лява червено-зелена коалиция и съперниците и от дясноцентристките сили реализираха извънредно близки резултати и все още нито един от двата политически блока няма нужното за сформиране на държавно управление болшинство.

Според последните резултати ръководещата Социалдемократическа работническа партия на Швеция (СДРПШ) и съдружните ѝ сътрудници от Лявата партия (ЛП), и Партията за запазване на околната среда (ПООС) ще разполагат със 144 места в 349-членния парламент, до момента в който съперниците им от Умерената съдружна партия, Либералната национална партия, Християндемократическата партия и Партията на центъра ще имат 143-ма депутати. За болшинство са нужни най-малко 175 народни представители. Разликата сред двата блока е едвам 30 хиляди гласа, само че 200 хиляди шведи, които са дали своят вот в чужбина, могат да трансформират крайните резултати от изборите. Техните гласове обаче ще бъдат преброени най-рано в сряда.

Премиерът и водач на СДРПШ Стефан Льовен отхвърли да подаде оставка и насочи покана към дясноцентристката съпротива за започване на договаряния за сформиране на държавно управление по модел на „ огромната коалиция “ в Германия.

Шведските социалдемократи остават най-голямата партия с 28,4% от вота, само че това е най-слабият им резултат за последните 100 години.

Крайнодясната „ Шведски демократи “ реализира доста мощен резултат от 17,6%, откакто на изборите през 2014 година партията имаше едвам 12,9% от вота. Увеличените на поддръжката за националистите ги трансформира в трета по мощ партия и се дължи на разочарованието на мнозина шведи от решението на лявото държавно управление да одобри 400 хиляди мигранти от 2012 година. Лидерът на групировката Йими Окесон обаче се надяваше на резултат от над 20%.

По данни на формалната статистика, все още към 18,5% от 10-милионното население на Швеция е родено отвън страната.

Лидерът на френския Национален съюз Марин Льо Пен приветства мощното показване на „ Шведски демократи “. „ Още една неприятна нощ за Европейския съюз. Демократичната гражданска война в Европа продължава напред! “, написа Льо Пен в „ Туитър “.

Лидерът на дясноцентристите от Умерена съдружна партия (УКП) Улф Кристерссон също даде поръчка за сформиране на държавно управление. За задачата обаче евентуално ще му се наложи да се обърне към „ Шведски демократи “, които до момента бяха изолирани от систематичните партии. Подобно решение обаче би довело до раздор с по-малките дясноцентристки Партия на центъра и Либерална национална партия, които към този момент обявиха, че няма да договарят с националистите.

Без подозрение предстоят продължителни и напрегнати договаряния за сформиране на болшинство, което да излъчи новото държавно управление на северната страна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР