Шведският премиер Магдалена Андершон във вторник отхвърли призивите на опозицията

...
Шведският премиер Магдалена Андершон във вторник отхвърли призивите на опозицията
Коментари Харесай

Шведският премиер отряза опозицията за НАТО

Шведският министър председател Магдалена Андершон във вторник отхвърли апелите на опозицията да се обмисли присъединение на страната към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

По думите ѝ, такава молба ще дестабилизира сигурността в Европа, заяви " Ройтерс ".

Швеция не е била във война от 1814 година и е построила външната си политика върху безучастие във военни съюзи, само че построи все по-тесни връзки с НАТО през последните години с повишаването на напрежението с Русия в Балтийския район.

Нахлуването на Русия, което Москва назовава " специфична военна интервенция ", възобнови апелите за присъединение на Швеция към НАТО, наред с Финландия, която също остана отвън блока.

" Ако Швеция избере да изпрати молба за присъединение към НАТО в актуалната обстановка, това в допълнение ще дестабилизира тази зона на Европа и ще усили напрежението ", сподели Андершон пред кореспонденти. През цялото време бях ясна, като споделих, че най-хубавото за сигурността на Швеция и за сигурността на този район на Европа е, че държавното управление има дълготрайна, поредна и предвидима политика и това е моето непрекъснато поверие.

Русия не желае Финландия или Швеция да се причислят към НАТО и в края на предишния месец Москва направи последното си предизвестие за " съществени военно-политически последствия ", в случай че го създадат.

Андершон приказва след среща с водачите на опозиционните партии за влошаващата се обстановка със сигурността.

Финландия и Швеция имат тесни военни връзки и ходът на едната да се причисли към НАТО ще окаже спомагателен напън върху другата да кандидатства.

Припомняме, че изследване на публичното мнение при започване на март сподели, че болшинството от шведите към този момент са " за " присъединение на страната към НАТО.

51% от шведите сега са за НАТО по отношение на 42% през януари. Хората срещу присъединението към Алианса са намалели до 27% спрямо по-ранните 37%. Това е първият път, когато сходна анкета демонстрира болшинство в поддръжка за военни съюз.

Промяната идва на фона на предизвестието на ръководителя на Финландския институт по интернационалните връзки, че офанзивата на Русия против Украйна е сигнал за пробуждане и " 11 септември в Европа за финландците ".

Управляващите в Швеция социалдемократи до момента се противопоставяха на апелите на дясноцентристката съпротива за присъединение към НАТО, заявявайки, че неучастието във военни съюзи обслужва най-добре ползите на Швеция.

Въпреки това този месец Швеция взе решение да изпрати оръжия в Украйна. По този метод за първи път от 1939 година насам скандинавската страна изпрати оръжия на страна във война.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР