Шведският премиер търси помощ от военните, докато гангстерското насилие разтърсва страната

...
Шведският министър-председател обяви, че ще проведе разговори с началника на
Коментари Харесай

Шведският министър-председател обяви, че ще проведе разговори с началника на шведските въоръжени сили и полицейския комисар, за да обсъдят начини за спиране на гангстерското насилие след вълна от нападения които са довели до най-малко 11 убити души досега този месец.

Премиерът Улф Кристерсон каза, че ще се срещне с върховния главнокомандващ на въоръжените сили и комисаря на националната полиция в петък, за да проучи „как въоръжените сили могат да помогнат на полицията в работата им срещу престъпните групировки“.

< h2 class="more-on__heading">Продължавайте да четете списък от 4 елемента Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на двама, издирвани от ТурцияШвеция изключва радикални промени в закона за свободата на словото на фона на изгарянето на КоранаАрестувана жена след напръскване на горелка на Коран с пожарогасител в ШвецияШвеция, Норвегия издават червени тревоги, тъй като проливен дъжд дерайлира влак, наводнява пътищакрай на списъка

„Швеция никога досега не е виждала нещо подобно“, каза Кристерсон в четвъртък в рядко телевизионно обръщение към нацията.

„Никоя друга страна в Европа не вижда нещо подобно“, каза той.

Двама души бяха убити при отделни стрелби в Стокхолм в сряда, а жена на около 20 години беше убита, когато бомба разруши къща в Упсала в ранните часове на четвъртък.

„Това е трудно време за Швеция“, каза Кристерсон в речта си.

„25-годишна жена си легна снощи съвсем обикновена вечер, но така и не успя да се събуди“, каза той.

„Ние ще преследваме бандите, ще победим бандите“, добави той.

Не беше веднага ясно в какво качество военните ще се включат в справянето с проблема с бандите в Швеция, но предишните предложения бяха съсредоточени върху това войници да поемат охранителни задължения от полицията, за да освободят повече ресурси за борба с престъпността.


Включването на военните в борбата с престъпността би било изключително необичайна стъпка за Швеция, но това подчертава тежестта на гангстерското насилие, което отне почти дузина живота в цялата страна досега този месец, включително тийнейджъри и невинни минувачи.

Полицията изчислява, че около 30 000 души в Швеция са пряко замесени или имат връзки с групови престъпления. Насилието също се е разпространило от големите градски райони към по-малките градове, където насилствените престъпления преди са били рядкост.

„Криминалните конфликти в Швеция са сериозна заплаха за безопасността и сигурността на страната“, каза комисарят на националната полиция Андерс Торнберг в изявление.

Повече от 60 души загинаха при стрелба миналата година в Швеция, което е най-високата регистрирана цифра. Тази година е на път да бъде същата или по-лоша. Шведските медии свързаха последния скок на насилие с вражда между съперничещи фракции на престъпна банда, известна като мрежата Фокстрот.

По-рано тази седмица две мощни експлозии разтърсиха жилища в централна Швеция, ранявайки най-малко трима души и повреждайки сгради.

Дясноцентристкото правителство на Кристерсон пое властта миналата година с обещание да се бори с престъпността, но досега не успя да спре насилието.


 

Правителството и лявата опозиция си размениха обвинения кой е виновен за ситуацията.

Опозицията казва, че правителството е направило страната по-малко безопасна, докато Кристерсон обвинява „безотговорните миграционни политики и неуспешната интеграция“ при предишното правителство.

Швеция отдавна се отличаваше в Европа заедно с Германия с либералната имиграционна политика и посрещането на стотици хиляди търсещи убежище лица от Близкия изток и Африка.

Оттогава Швеция рязко ограничи нивата на миграция, позовавайки се на нарастващите нива на престъпност и други социални проблеми.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР