Шведските военни обявиха, че са засилили видимите си дейности на

...
Шведските военни обявиха, че са засилили видимите си дейности на
Коментари Харесай

Швеция засилва патрулите на стратегически остров в Балтийско море

Шведските военни оповестиха, че са засилили забележимите си действия на остров Готланд в Балтийско море поради нарасналото напрежение сред НАТО и Русия във връзка с Украйна, съобщи " Ройтерс ".

Москва тормози Запада, струпвайки войски покрай Украйна, като провокира опасения, че обмисля навлизане. Русия отхвърля сходни проекти, настоявайки, че може да разполага сили на своя територия, както пожелае.

Готланд, най-големият остров в Швеция, е стратегически значим и се намира на към 330 километра от Калининград, където е стациониран съветския Балтийски флот. През 2019 година Швеция разположи обновена система за противоракетна защита земя-въздух на острова.

" От през днешния ден ще имаме патрули, които ще се виждат на избрани места, в това число във (град) Висби ", означи представителят на полка в Готланд Томас Ангшамар.

Швеция не е член на НАТО, само че има тесни връзки с атлантическия алианс и укрепи въоръжените си сили след десетилетия на занемаряване на фона на повишеното безпокойствие от съветското дрънчене на оръжия в района на Балтийско море.

През последните години Стокхолм се оплака от няколко случая с съветски военни самолети, в това число нарушавания на шведското въздушно пространство.

Началникът на защитата на Швеция посочи предходната седмица, че тактиката за сигурност на Швеция ще бъде напълно подкопана, в случай че НАТО се съгласи да се въздържа от по-нататъшно разширение и да ограничи част от активността си в Европа, както изиска Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР