Шведската академия няма да връчи Нобел за литература през 2018

...
Шведската академия няма да връчи Нобел за литература през 2018
Коментари Харесай

Без Нобел за литература заради секс скандал

Шведската академия няма да връчи " Нобел " за литература през 2018 година, оповестиха членовете й през днешния ден. Вместо това през 2019 година ще бъдат присъдени 2 награди. Решението бе взето след дълго съвещание. Причината е секс абсурдът, който провокира 8 оставки измежду другояче пожизнените му членове.

В центъра на абсурда е Жан-Клод Арно, изтъкнат фотограф и брачен партньор на член на Академията  - Катарина Фростенсон. От ноември предходната година над 18 дами са обвинили Жан-Клод Арно в похищения, осъществени в огромната си част на събития и в пространства, благосъстоятелност на Шведската академия. В понеделник очевидци обявиха, че Арно опипал даже шведската принцеса на събитие през 2006 година Скандалът е голямо леке и върху монархията, която е патрон на премиите. Арно и Фростенсон са авторитетни фигури в шведския книжовен живот и държат известен писателски клуб, субсидиран от Академията.

Ситуацията е необикновена, тъй като членовете на Академията са пожизнени и няма процедури за тяхното овакантяване, изключване или заместване, съобщи Канал 3.

В едновековната си история Нобеловата премия не е била връчвана единствено 7 години - главно през двете международни войни, само че през 1935 година не е бил открит " заслужен " претендент за нея. Наградите в другите категории обаче се вземат решение от разнообразни шведски организации, тъй че евентуално другите призове за 2018 година не са застрашени.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР