Шведите разбраха, че трябва да бързат бавно и да не

...
Шведите разбраха, че трябва да бързат бавно и да не
Коментари Харесай

Риксбанк приключи първата фаза на пилотен проект за дигитална крона

Шведите схванаха, че би трябвало да бързат постепенно и да не държат да са безусловно пионери в основаването на цифрова валута на централната си банка. 

" Риксбанк " разгласява резултатите от първата фаза на почналия в края на 2019-а пилотен план за въвеждане на цифрови пари, основан на технологията на R3 Corda blockchain. И откри някои сериозни моменти, които би трябвало да се решат преди жителите на Стокхолм да могат да купуват кафе и закуски с електронната " е-крона ". 

Това е най-напредналото изследване за очертаващата се безкешова ера, осъществено от огромна западна стопанска система. В него се показва, че бързината, с която изчезва кеша, слага " евентуални проблеми ", с които цифровата парична единица, следена от централна банка, би трябвало да се оправи. 

" Риксбанк " е симулирала основни аспекти на евентуална система за цифрова валута на централна банка, в това число предложение на ликвидност посредством банковата система за сетълмънт RIX и мрежа от членове, изпълняващи ролята на дистрибутори на е-крони. Централните банкери са симулирали също участници в системата, крайни консуматори и принадлежности за заплащания като мобилни приложения. 

" Тестовете са извършени в лимитирани условия и потенциалът на новата технология да ръководи дребни заплащания в огромни размери изискват по-нататъшни изследвания и опити ", означават създателите на отчета. " Риксбанк " отбелязва и някои провокации във връзка с персоналните данни и акцентира, че информацията, съдържаща се в транзакциите в е-крони би трябвало да бъде предпазена в сходство със законодателството на банковата загадка и да не се разкриват лични данни. 

Задачата е огромна и " Риксбанк " - най-старата централна банка в света - непрестанно удължава периода на създаването. След като допуснаха в началото, че ще са подготвени да придвижат цифровата " е-крона " до 2018-а, в този момент шведските централни банкери настояват, че пилотният им план няма да завърши преди началото на 2022-а и даже си дават пролонгация до края на 2026-а. 

Митра Зундберг, която оглавява звеното, ръководещо плана от Стокхолм, счита, че е значимо да не се стопират на технология преди да се обясни изрично какво тъкмо би трябвало да прави цифровата валута. Засега " Риксбанк " е уверена, че тя не би трябвало да заменя парите в наличност. И, каквото и да се получи, в случай че планът продължи напред, тя евентуално ще изисква нова правна рамка преди да влезе в приложимост. 

Междувременно, кешът под формата на банкноти и монети постепенно, само че несъмнено напуща най-голямото скандинавско стопанство. През предходната година шведите са употребявали най-рядко банкноти и монети в съпоставяне с жителите в седем други одобрени пазари като % от общия брой на транзакциите, по данни на " Макинзи ". 

Не всеки обаче счита отводът от налични за пусков фактор на план за цифрова валута. В прилежаща Норвегия, например - друго на процедура безкешово общество, централната банка не вижда " акутна нужда " да вкара цифрови пари. 

Зундберг показва, че в пилотния проект за шведската е-крона към момента не са изследвани нежелателните последици върху паричната политика от сходна промяна.

Тя и екипът й са " обследвали техническите благоприятни условия за начисляване на рента ". И са открили, че е допустимо да се вкарват лихвени проценти на цифровите валути на централните банки, без значение дали те са по сметки или в монети. 

Засега " Риксбанк " се е насочила към двустепенен модел за издаване и подмяна на цифровата валута на централната банка. При сходна рамка така наречен участници като банки или компании за разплащания ще имат пряк контакт с крайния консуматор, изяснява Микаел Линдгрен - управител на техническия план в " Риксбанк ". 

Шведските централни банкери оповестиха, че ще продължат контракта си със счетоводния колос Accenture като механически снабдител за продължение на тестванията на електронната крона. Акцентът във втората фаза ще включва евентуалните дистрибутори на цифровата валута, ролята й при дребните разплащания, както и методите за предпазване. Бъдещият стадий ще тества и офлайн функционалността на е-кроната и интеграцията й със съществуващите терминали за продажби. 

В последна сметка, политиците, а не централните банкери ще вземат решение по какъв начин да наподобяват бъдещите щведски пари. Законодателите пък ще отсъдят дали информацията, получена посредством пилотния план, ще ги убеди, че електронната крона е нужна и под каква форма да е тя. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР