Схващането, че най-важните неща често са скрити в малка опаковка,

...
Схващането, че най-важните неща често са скрити в малка опаковка,
Коментари Харесай

5 полезни свойства на пъдпъдъчите яйца


Схващането, че най-важните неща постоянно са скрити в дребна опаковка, важи в цялостна мощ за пъдпъдъчите яйца с техните потребни свойства. Около 5 пъти по-дребни от кокошите, яйцата от пъдпъдък съдържат витамини, микро- и макроелементи в доста по-големи концентрации. Освен това са доста богати на биоактивни субстанции, които облекчават деянията на алергичен ринит и астма – два от най-честите здравословни проблеми в сезона на алергиите .

Високо наличие на витамини и минерали
В пъдпъдъчите яйца се съдържа огромно многообразие от мастноразтворими и от водноразтворими витамини. Най-голямо е наличието на витамин А, D и Е, а представителите от групата на витамин В-комплекс са показани съвсем напълно – В1, В2, В3, В4, В6, В9 и В12 участват във високи концентрации в жълтъка на пъдпъдъчето яйце. Впечатляващо многообразие за толкоз дребни яйца и доказателство, че пренебрегването на пъдпъдъчите яйца е изцяло безпричинно. Още по-впечатляващо е разнообразието от микро- и макроелементи в яйцата от пъдпъдък. Присъстват желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, цинк, калций и други

Благоприятен резултат върху кожата
В белтъка на пъдпъдъчето яйце се открива високо наличие на аминокиселината лизин . Тя е основна за интензивността на ензимните комплекси, участващи при производството на колаген за кожата. Лизинът е незаменима аминокиселина. Организмът не може да я създава самичък, а набирането й в нужните количества би трябвало да става напълно с храната. Пъдпъдъчите яйца са измежду най-богатите хранителни източници на лизин.

Полезни за очите
Съдържанието на витамин А в пъдпъдъчите яйца е извънредно високо по отношение на тежестта и размера им. Няколко от тях може да ни обезпечат цялото належащо за деня количество от значимия витамин. Хроничният недостиг на витамин А е съществена приична за развиване на разнообразни зрителни нарушавания във всяка възраст. Ролята на витамина за положителното зрение се показва в поддържане на роговицата, поддържане естественото навлажняване на очите и обезпечаване на суровина за производството на очните пигменти.

Подпомагат мозъчните функционалности
Пъдпъдъчите яйца са измежду дребното хранителни артикули, естествено богати на витамин В4 – холин. Той се асоциира с мозъчните функционалности и се смята за доста значим за положителната памет. Постоянното набиране на нужните количества холин са значима стъпка за поддържане на мозъчната активност и предварителна защита на невродегенеративните процеси.

Свързани публикации.. Безопасно ли е да се ядат сурови яйца? 0 Колко яйца могат да се изяждат на ден, без да вредят? 2 Какво съдържат яйцата? 0

Облекчаване деянията на алергичен ринит и астма
Една от главните реакции на имунната система, отключваща алергичната реакция, е освобождението на огромно количество протеазни ензими от имунните кафези след попадане на алергени в организма. Тази реакция цели по-бързото заличаване на алергените – в множеството случаи това са протеинови артикули, а протеазите работят за неутрализирането им. Високото количеств оотделени протеази отключва присъщите за алергична реакция признаци, следени при хора с ринит, астма и други болести. Пъдпъдъчите яйца съдържат субстанции, които инхибират производството на протеазни ензими и облекчават деянията при алергия.

Основен минус на пъдпъдъчите яйца е високото наличие на холестерол. Изчислено е, че единствено в едно пъдпъдъче яице се съдържа съвсем половината от количеството холестерол, разполагаем в няколко пъти по-едрото кокоше яйце. Затова при хората, които прецизно съблюдават приема на холестерол, яйцата от пъдпъдък не са подобаваща храна за ежедневна консумация.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР