[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Документ Кои

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Документ Кои
Коментари Харесай

Сделките на 2018: Слаб сезон с местни купувачи

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Документ
Кои компании смениха собствеността си от началото на 2018 година (.xls)
Още по тематиката
Брендо и Доган - огромните вложители на 2018 година

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
23 ное 2018
Сделките с дялов капитал в ЦИЕ понижават, само че цената им се усилва

Сливанията и придобиванията в района също са по-малко, само че на по-висока стойност, демонстрира отчет на Mergermarket
4 окт 2018
Сливанията и придобиванията в света доближиха нов връх

За деветте месеца на годината размерът на покупко-продажбите е 3.3 трлн. $
30 сеп 2018
Втората милиардна банкова договорка

ДСК купува Сосиете женерал Експресбанк за близо 1 милиарда лева и след сливането им може да измести Уникредит Булбанк като пазарен водач
10 авг 2018
Защо си потеглят западните вложители

Причините за продажба на българските им компании са две - или размерът на локалния пазар и маржовете към този момент не ги притеглят, или страната ги гони посредством напън
11 май 2018
Ускорител за банкови сливания

Окрупняването на банковия бранш се случва. Има външни фактори, които движат процеса, и вътрешни, които биха могли да го подтикват
20 апр 2018
Сделките за първите 3 месеца: Голямо довиждане от Запад

Изтеглят се Telenor, MTG и Societe Generalе, а на тяхно място влизат източно-европейски купувачи
11 апр 2018 Поредна година, в която покупко-продажбите са малко и са от вида " западните вложители си потеглят, а активът се купува от локална или районна компания ". Тази отрицателна наклонност е забележима още от рецесията преди 10 години, само че икономическото раздвижване от последните години не я промени. При огромните покупко-продажби въпреки всичко постоянно купувачите са непознати, само че от по-близки ширини: да вземем за пример най-богатият чех Петр Келнер закупи оттеглящия се норвежки телеком Telenor и изиска " Нова тв ", а напускащата района Societe Generale трансферира бизнеса си на унгарската ОТР. Имотите поради относително обезпечената си рентабилност още се търсят, само че купувачите са главно локални, фондове от ЮАР и рядко от Централна и Източна Европа. Малкият оазис, където стратегически западни вложители още гледат, е IT секторът: софтуерната " Империя онлайн " и цифровите " Алтерко " и " БГ меню ", които бяха купени от компании от Северна Европа. За цвят в бранша се появи и китайски притежател - на разработчика " ММ Солушънс ".

Показателни каква е годината са няколко покупко-продажби. Първо, политикът Ахмед Доган купи напомпания с кеш от страната Топлоелектрическа централа " Варна ", страната даде пари на община Варна да заплати великодушните 43 млн. лева за терен на Георги Гергов от Българска социалистическа партия, а обвързвано сдружение с наказания за опиати Брендо закупи от Васил Божков хотел " Рила ". А най-неочаквано беше дребното сдружение на Гинка Върбакова, което изиска да купи активите на CEZ в България и към този момент не съумява поради възбрана от Комисия за защита на конкуренцията, а другояче мъчно би намерило над 300 млн. евро за цената, без зад него да се крие различен покупател.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Или както заключи представител на фонд: " Никой не се интересува от района, а още по-малко от България. " А негов сътрудник добави: " За България се знае, че има доста корупция, а неотдавна - и че е убита журналистка. "

Различни от света

Така, до момента в който световният пазар на сливания и придобивания чупи нови върхове, освен това на фона на продължаваща комерсиална война сред суперсили като Съединени американски щати и Китай, интензивността в България остава умерена. По данни на Thomson Reuters към деветмесечието на 2018 година размерът на подписаните в международен мащаб покупко-продажби доближава 3.3 трлн. $, което е с близо 40% повече спрямо година по-рано. Броят на мегасделките на стойност над 5 милиарда $ също продължава да нараства, като най-висока е интензивността в енергетиката, опазването на здравето и технологиите.

В по-близкия ни район на Централна и Източна Европа размерите също скачат с двуцифрени темпове – за първите три тримесечия на годината цената на подписаните тук покупко-продажби е повишена с близо 30% по отношение на година по-рано и доближава 11.6 милиарда евро, регистрират от Mergermarket. Броят им обаче понижава – до 277 спрямо 345 за деветмесечието на 2017 година Сред най-атрактивните браншове за вложителите в района са промишлеността и химическата индустрия, а най-голямата договорка е покупката на чешката фармацевтична компания Zentiva. Генеричното звено на френския фармацевтичен тръст Sanofi-Aventis беше добито против 1.9 милиарда евро от от американския капиталов фонд Advent International – един от знаковите вложители, изтеглили се от българския пазар през последните години, след продажбата на локалния водач в бутилираните води " Девин " и на производителя на плочки " КАИ груп ".

Чуждо неявяване

Емблематичните изтегляния от локалния пазар продължиха и през 2018 година Извън упоменатите Telenor и Societe Generalе, своя Водноелектрическа централа бизнес продаде френската EDF, а с радиата си се раздели ирландската Communicorp Group.

За доста активи имаше единствено български интерес. При банките да вземем за пример за Общинска и " Виктория " покупко-продажбите бяха платени с локални капитали, а непознат интерес безусловно отсъстваше. Средно огромни парцели също бяха придобивани от местни купувачи (оръжейни търговци, Миролио и др.), а за огромните отсъстват западноевропейски и американски фондове.

Новите интернационалните стратегически вложители се броят на пръсти. В дребната група са британско-холандската Unilever, която купи търновската " Сладоледена фабрика " от българския й създател, немската издателска група Klett, която усили каузи си в издателствата " Анубис " и " Булвест " и в дистрибутора им " Анубис - Булвест ", южнокорейската Hanon Systems, която ще купи производителя на автомобилни съставни елементи " Магна пауъртрейн Пловдив " като част от договорка за общо 10 завода на канадската Magna.

На фона на общото минорно въодушевление измежду консултанти и фондове въпреки всичко единици гледат и положително на пазара тук. " Към момента годината е много дейна с значителен брой покупко-продажби, включващи задгранични вложители, които получават в България ", показва шефът в българската консултантска компания Entrea Capital Димитър Узунов. Дружеството е било съветник по договорката за " ММ Солушънс ". Според прогнозите им ползата към софтуерните придобивания в страната ще продължи да пораства, а оживление в идващите месеци може да се чака в телекомуникационния бранш и в опазването на здравето.

Какво се чака

Голямата договорка на хоризонта следващата година е концесията на летище София. Това е единственото изключение, в което има мощен европейски интерес от компании от бранша. Срокът за предложения е в края на януари и към този момент изследване са правили оператори на летища в Германия, Франция, Испания, Англия, няколко великански фонда, индийски и корейски компании, съветската ВТБ.

Другите две огромни продажби могат да дойдат от телеком бранша. " Булсатком " изпитва проблеми с погашение на задълженията си и двамата създатели са в развой на търсене на вложител от месеци. Най-оборотният и максимален телеком - БТК, също може да излезе отново на пазара, в случай че се развържат делата около банкрутиралата КТБ.

Другата сигурна продажба е на българските лечебни заведения на турската Acibadem - някогашните " Токуда " и " Сити ", като тук доста евентуално купувачът ще е фонд, а не колос от здравния бранш.

В листата на чакащи нови притежатели са и двете огромни малките екрани - " Нова " и bTV.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР