[Shutterstock] :- По-голяма готовност за покупка на зелено стимулира инвеститорите

...
[Shutterstock] :- По-голяма готовност за покупка на зелено стимулира инвеститорите
Коментари Харесай

Елате, нови варненци

[Shutterstock] :
- По-голяма подготвеност за покупка на зелено подтиква вложителите да стартират построяването на нови здания и комплекси.

- Младите хора, които мигрират от по-малките градове и обитаеми места в Североизточна България, са главните купувачи и наематели на градски жилища в морската столица.

- Крайградски зони, които преди бяха желани за втори дом, в този момент притеглят интереса за целогодишно обитаване.

- По брой покупко-продажби и размер на ново строителство Варна страхливо се подрежда след София и Пловдив в новия заможен взрив.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Надеждите на Варна: low-cost, електробайкове и един талян

Подобряване на инфраструктурата, привличане на IT вложители и основаване на зелена градска среда са във фокуса на локалните управляващи
8 юни 2018
Северният остров

Въпреки неналичието на инфраструктура и огромни нови вложения Варна продължава да е привлекателен център и град, цялостен със стаена сила. Време е тя да бъде освободена и подкрепена
2 юни 2018
Капитал градове: Варна

Поредица на " Капитал ", отдадена на огромните и стопански дейни градове
1 юни 2018
Бъдещото лято на Варна

Без автомагистрали и огромни вложения, Варна и районът не престават да търсят и намират нови хрумвания за развиване
31 май 2018
Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Най-големият черноморски град не остава настрана от общата наклонност на раздвижване, обхванала пазара на недвижими парцели в страната. И тук цените на парцелите и капиталовата интензивност порастват. Но за разлика от София да вземем за пример, където оживлението в бранша се нажежава съвсем до алено през последната година, във Варна обстановката е надалеч по-уравновесена. Особено спрямо годините преди рецесията.

Статистиката даже демонстрира, че Бургас, който много изоставаше по отношение на морската столица, през последните години интензивно се конкурира с нея във връзка с ново строителство и покупко-продажба на жилищни парцели. Според последни данни на Национален статистически институт през първото тримесечие на годината във Варна са издадени почти идентичен брой разрешителни за градеж с тези в Бургас и двата морски града се конкурират за трето място в страната по този индикатор.

По-любопитно е, че за разлика от София, Пловдив и Бургас обаче във Варна няма съвсем никакво изменение в издадените визи за градеж нито спрямо предходното тримесечие, нито със същия интервал година по-рано. Това демонстрира, че въпреки и динамичен, строителният бранш в града се резервира релативно постоянен, най-малко при започване на годината. По брой жилища, въведени в употреба, обаче Варна е народен водач измежду областите в страната. А данните на Агенцията по вписванията демонстрират, че записаните покупко-продажби за покупко-продажба в града са нарастнали в първите месеци на годината с близо 11%, съпоставено с интервала януари-март 2017 година " Изглежда, че трендовете от София и Пловдив с известно закъснение се придвижват и към Варна, където през 2018 година ще усетим същински напредък ", разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

Сред факторите, които движат пазара напред, са към момента ниските лихви по ипотечните заеми, както и възходящите приходи на популацията (от 2016 до 2017 година междинната годишна работна заплата за града е повишена с към 10%, данни на НСИ). " Достъпните заеми не престават да засилват клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите приходи им дават убеденост, че ще могат да изплащат дълготрайно заемите си ", счита Люба Атанасова, изпълнителен шеф на организация " Имотека ".

За всеки бюджет

Макар и с наклонност за повишаване, сегашните цени в морската столица остават надалеч под равнищата отпреди рецесията. Данните на imot.bg демонстрират, че междинните цени в 10 от най-популярните квартали са били над 900 евро за кв.м през 2008 година, до момента в който в този момент те към момента са надалеч от този предел. " Поскъпването на парцелите във Варна е умерено, следвайки придвижването на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на салдото сред търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви ", споделя Делян Димитров, районен управител на " Имотека " за Варна.

Естествено в някои елементи на града, като центъра да вземем за пример, където няма опция за ново строителство и предлагането поначало е мощно лимитирано, цените държат високи равнища от години. " Интересното в морската столица е, че има доста огромно многообразие от жилищни планове - от най-нисък до най-голям клас и цените надлежно варират от 650 евро на кв.м за ново строителство до софийски равнища от над 1000 евро на кв.м ", споделят от Bulgarian Properties. Масовото търсене обаче се движи в ниските граници - нормално жилища от порядъка на 80 кв.м и цена към 650 евро за кв.м съгласно локални брокери.

Горещи точки

В момента няма квартал, в който няма покупко-продажби, споделя Калин Чернев от Bulgarian Properties, само че, въпреки това, през последните месеци на пазара са се обособили няколко региона в града, които се радват на по-голям интерес от страна на купувачите. По думите на Димитринка Костадинчева, районен управител за Варна на организация " Адрес ", това са кварталите " Младост ", " Левски " и по-новият регион " Бриз ". По данни на организацията в тези квартали 80% от жилищата се продават в границите на три месеца от оповестяване на парцела.

Най-динамично във връзка с строителството сега е в кварталите " Трошево ", " Младост " и " Възраждане ". В последните два цените са по-достъпни, само че за една година се следи повишаване от към 8%, разяснява Калин Чернев. Те са по-популярни измежду купувачите заради близостта до централната част и в същото време до морето, а другата причина е, че в тях към момента има опция за строителство на нови здания. И в случай че в " Младост " и " Левски " може да се намерят парцели на междинна цена до 750 евро за кв.м, в центъра, " Бриз " и " Чайка " приблизително цените са над 830 евро на кв.м, а съгласно брокерите там " доста самоуверено " се продават и парцели за над 1000 евро за кв.м.

Любопитна наклонност е, че региони, до неотдавна възприемани като ваканционни, стартират да се трансформират в такива за целогодишно обитаване. " Такъв е регионът, който свързва Варна със Златни пясъци ", дава образец Димитринка Костадинчева. " Там има доста нови затворени жилищни комплекси, има и доста покупко-продажби, в които руснаците не купуват, а продават парцели, които са били купени преди години като ваканционни ", споделя тя. След усъвършенстване на основните булеварди дистанцията с кола от кк " Златни пясъци " до центъра на Варна е 10 минути, което притегля повече хора да живеят там целогодишно. Според Калин Чернев тази зона дава опция за купувачи, които желаят нещо малко по-различно от градската среда - зеленина, повече шир, панорама към морето, само че в това време са покрай огромния град. Затова и парцелите там изискват малко по-голям бюджет.

Виж кой купува

Брокерите в града са единомислещи, че най-често купувачите са по-млади хора, които идват да учат или да работят във Варна и в началото наемат жилище, а по-късно се вземат решение да създадат и инвестиция в личен парцел. Запитванията идват най-много от Добрич, Търговище, Разград, Бяла и други обитаеми места в Северозападна България. " Малки жилища пък се търсят от по-възрастни хора, тъй като желаят да са покрай децата си, които към този момент са се открили във Варна ", споделя Калин Чернев. И въпреки обичайно най-търсените парцели да са двустайни, съгласно него напоследък тристайните жилища стават все по-популярни.

Новото строителство изрично е във фокуса на купувачите, считат брокерите. " Ако би трябвало да ги градуирам, най-предпочитани са новопостроените приключени жилища, а по-късно тези в развой на градеж. Към остарялото строителство също има интерес, само че най-вече за клиенти, които търсят парцел в центъра или в кварталите, само че разполагат с по-скромен бюджет ", споделя Костадинчева.

" Около 60% със покупко-продажбите са с заем ", споделя още тя и добавя, че в останалата част от покупко-продажбите купувачите нормално употребяват потребителски заем и надвишават авансово планувания си бюджет за покупка на жилище, без нуждата да обезпечават заема с ипотека.

Пазарът в градската част е доминиран от българи. Чужденци от разнообразни националности (не единствено съветски или английски жители, както беше преди години) от ден на ден демонстрират интерес към парцели най-вече в по-малките обитаеми места в региона на Варна като Бяла, Каварна, Обзор, Кранево. Чуждестранните студенти също са фактор, само че единствено на наемния пазар.

Наемен пазар

В град, който предлага благоприятни условия за летен туризъм, преди сезона наемният пазар " се раздвижва ", както се показват брокерите. Ако изключим ваканционния интерес обаче, дълготрайното наемане на жилища в града има избран темперамент. Димитринка Костадинчева от " Адрес " разграничава наемателите в града на три съществени групи - млади българи, които стартират висшето си обучение или работа във Варна, задгранични студенти, както и хора на управителни позиции, които са релокирани в града. " Младите хора нормално наемат едностайни жилища, чиито цени тук са към 400 лева на месец. Двустайните са към 500-550 лева, а тристайните към този момент вървят над 550-600 лева ", разяснява още Костадинчева.

В взаимозависимост от вида строителство и местоположението наемите в града варират, само че доходността е почти идентична в целия град. Калин Чернев пресмята, че възвращаемостта от инвестицията за отдаване чартърен е към 5%. " Един тристаен апартамент в квартал " Младост ", който коства 50 хиляди евро, може да бъде предан за 450-500 лева В центъра обаче подобен апартамент ще коства 100 хиляди евро и надлежно наемът към този момент ще е 850-900 лева ". Въпреки това покупките за инвестиция са малко - малко над 10% от покупко-продажбите, а останалите са за лично прилагане, демонстрират данните на " Адрес " за града. Какво се строи?
И в случай че купувачите във Варна са на вълна ново строителство, то строителите също оферират добър избор от планове и местоположения. Един от огромните и забавни планове, които сега се построяват и над половината жилища там към този момент са продадени или непокътнати, е " Варна сити парк ЮГ " (РЗП 37 000 кв.м). Това е вторият жилищен план на вложителя " Интерсервиз Узунови ", който също ръководи и " Мол Варна ". Жилищният комплекс, който се намира на бул. " Владислав Варненчик " против бизнес център " Варна тауърс ", предлага с изключение на панорама към Варненското езеро просторни зелени площи и водоснабдяване с минерална вода. Жилищните здания с отоплителна и водоснабдителна система, която употребява геотермален извор наоколо, са план без аналог освен в града, само че и в България съгласно уеб страницата на плана. Цените в комплекса са в диапазона 690 - 850 евро на кв.м, само че битовите разноски са по-икономични поради минералната вода.

В сходен ценови диапазон (650 - 800 евро на кв.м) се оферират и жилищата в различен нов комплекс - " Лабиринт ". Разположен в необятния център на града на ул. " Акад. Андрей Сахаров ", той се състои от шест девететажни здания, ситуирани в паркова среда. Парцелът, върху който се построява комплексът, е 12 000 кв.м, от които постройките заемат към 2500 кв.м.

В кв. " Бриз " пък се построява комплекса " Корал резиденс " - инвестиция на " Планекс ". Той е ситуиран на повърхност 4227 кв.м в две ниски здания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР