[Shutterstock] Напоследък бяло и розе се пият не само през

...
[Shutterstock] Напоследък бяло и розе се пият не само през
Коментари Харесай

Три бели и едно розово за цвят

[Shutterstock] Напоследък бяло и розе се пият освен през лятото и разчупването на тази рамка на мен персонално доста ми харесва. Всъщност трендът е към увеличение на потреблението на бели и розета в международен проект – от една страна, поради малко по-ниския алкохолен градус на тези виновност (по-здравословно, а и по-дълго време пиете повече вино), а от друга – става известно, че главните клиенти на винарските мазета са представителките на нежния пол. А дамите знаят какво е хубаво вино, повярвайте ми! За огромна наслада от ден на ден мъже също избират бялото вино – както към този момент споделих, белите виновност се продават сега повече по целия свят – и с любознание пробват нови и забавни сортове. Това е другото, което се вижда на пазара у нас: дружно с навлизането на голям брой дребни, занаятчийски винарни се появиха и виновност от нови, непознати сортове. Стига толкоз Совиньон блан, не желаеме към този момент и чисто Шардоне (освен в случай че не е Шабли)! Дайте ни Ризлинг, Тамянка, Верментино или Русан (е, и доста други). Нашата лятна селекция се състои от няколко български виновност, които ще ви изненадат прелестно – с извънредно комбиниране от сортове, с необикновен жанр и метод, само че всяко от тях е опитано и обезпечено ще ви донесе ужасно наслаждение. И не забравяйте – сервирайте ги доста добре охладени!

Tsarev Brod Gergana 2018

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Чудесният вид Гергана (както подсказва името, напълно българска разработка) е кръстоска сред локалния ни вид Димят с ароматния Мускат отонел. За него несмущаемо може да се каже, че е супер необичаен. И до през днешния ден можете да го срещнете едвам из няколко села в Североизточна България, където се отглежда на асма. Първите опити на винарите от новаторската маза " Царев брод " с Гергана са безусловно в границите на няколко литра, само че окуражени от елегантните аромати и чудесната прохлада на резултата, те стартират да построяват първото в страна лозе с този вид. Ако опитате Гергана, ще останете очаровани – виното фактически може да се опише като красива и млада госпожица с изящна конструкция и прохлада, сантиментална и вълнуваща. И още нещо – сигурно можете да го пиете единствено в България.

Glushnik Muscat & Viognier 2018

Глушник е типично малко българско село, ситуирано недалече от Сливен, където и земята, и хората са великодушни. Великолепните лозя, засадени върху разнородни почви, на проветриво и в това време слънчево място, са измежду най-хубавите в страната. Съответно и виновността на винарския план Глушник страш само че доста ми харесаха – стегнати, сложни, съвременни и сдържани по темперамент. Изборът ми за лятото падна върху един купаж, който до момента не бях опитвала – прасковено-сочното Вионие с Мускат, който може да бъде много нахален като мирис в носа. Но тук казусът е напълно друг – апетитен и сушен жълт плод, сурови ядки и минерални нотки доставят приятност в аромата задно с едно свежо, гъвкаво-елегантно тяло. Двата сорта зреят едновременно, обират се дружно и дружно се преработват във вино – може би това е повода то да е по този начин хармонично, и в същото време надълбоко и безпрепятствено. Браво!

Eolis Viognier 2017

От Сливенско се пренасяме в полите на Източните Родопи, до Любимец, където са лозята на различен един винен план – " Еолис Естейт ". Слънчевият климат понася добре на белия вид от долината на Рона, Франция – сочното Вионие. Тук той се усеща като вкъщи си, а методът към сорта на швейцарското семейство Вундерли, които стоят зад имението " Еолис ", е акуратен като... часовников механизъм, по какъв начин другояче. В резултат имаме 100% чисто Вионие, което очарова с меки киселини, заоблена снага, сочност и забележителна дължина. Едно от положителните бели виновност на България, които могат да отлежават красиво в годините.

Rose Grand Sovereign 2018
Red Church Estate


Рядко, прекомерно рядко в последно време се влюбвам... във вино. Но ето, че се случи и няма по какъв начин тъкмо това възлюбено розе да не попадне в моя лист за предложени виновност за лятото. Всъщност доста малко думи са ми нужни, с цел да го опиша, тъй като въпреки и нереални, те ще ви дадат визия къде да го търсите – нежно и изтънчено, то е съвсем напълно. Намира се до розетата от Прованс, има техния изтънчен перлено-розов цвят, дълбочината и солената нотка в края на усета. Но е българско. Един нов план на одобрен уайнмейкър, розето Grand Sovereign е рожба на Алекс Канев. За тези, които не го познават, би трябвало да кажа, че зад тила му стоят първите виновност на " Беса валей " и " Ейнджълс Естейт ", и явно това безукорно розе е единствено началото на нещо ново, нещо удивително, което ще се появи в най-скоро време с неговия почерк. Розето отразява сортовия състав в това великолепно, намиращо се покрай Перущица, лозе – Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран, от последната годишна продукция 2018. С неспокойствие чакаме и останалите виновност на този надарен енолог.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР