Илюстрация Увеличаване Смаляване Попитан каква е представата му за пълнощастие,

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Попитан каква е представата му за пълнощастие,
Коментари Харесай

Защо четем

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Попитан каква е визията му за пълнощастие, Дейвид Бауи дал отговор просто – четенето. Именно на смисъла и удоволствието от четенето е отдадена книгата на Мария Попова A Velocity of Being: Letters to a Young Reader. Родената в България дама, която стои и зад известния уебсайт Brain Pickings, кани 121 от най-вдъхновяващите персони в света да напишат писма, адресирани към децата, в които да опишат каква роля са изиграли книгите в живота им. Сред създателите са Ричард Брансън, Марина Абрамович, Лена Дънам, Джуди Блум, 98-годишен мъж, оживял от холокоста, първата италианка, летяла в Космоса, както и доста актьори, писатели, учени, философи и музиканти.

Всяко писмо е съпроводено от истинска илюстрация на художници като Оливър Джеферс, Майра Калман, Лиса Браун, Кристиан Робинсън и други, което прави изданието извънредно скъпо попълнение към персоналната ни библиотека. Допълнителен тласък да се сдобием с книгата – приходите от продажбите ѝ се подаряват на Обществената библиотека в Ню Йорк.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Самата Попова споделя, че съставянето на книгата ѝ е лишило осем години и я назовава " сбирка от писма, адресирани към децата на сегашното и бъдещето, които изясняват какво могат да създадат книгите за човешкия дух ". В своето встъпление Мария Петрова споделя още: " Израснала съм в комунистическа България като щерка на инженер и библиотекарка. Въпреки това не започнах да чета от рано. Опитвам се да наваксам този пропуск през целия си живот. Едни от най-щастливите мемоари от детството ми са по какъв начин баба ми чете. Тя имаше голяма библиотека, цялостна с класическа литература, романи от XX-и век и обичаните ми като дете атласи и енциклопедии. В нейния живот книгите бяха не просто интелектуална украса, а движеща мощ. " Попова има вяра, че даже в ерата на интернет и обществените медии книгата няма да загуби своето достолепие и престиж. Чрез своя план тя дружно с най-вдъхновяващите персони на нашето съвремие изрично пази тезата, че четенето прави живота ни по-богат и трогателен. В последна сметка ние сме това, което четем, нали?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР