[Shutterstock] Другата ТосканаЗа 2018 г асоциацията избира Тоскана за годишната

...
[Shutterstock] Другата ТосканаЗа 2018 г асоциацията избира Тоскана за годишната
Коментари Харесай

Източна Европа е сред топ дестинациите за приключенски туризъм за 2018

[Shutterstock] Другата Тоскана

За 2018 г асоциацията избира Тоскана за годишната световна конференция, защото известният италиански район неотдавна целеустремено работи за по-устойчива форма на туризъм, която да пренасочи посетителите от към този момент претрупаните региони и градски центрове към по-неразвитите селски региони.

В Тоскана има 9 естествени парка, 81 естествени резервата и 59 предпазени територии, които покриват към 10% от територията. Редом с това районът предлага повече от 10 типа авантюристичен действия: гмуркане, катерене, рафтинг, кану, ветроходство, колоездене, пешеходен туризъм, езда, каньонинг, пещери и наблюдаване на птици. И, несъмнено, исторически села, където тосканската просвета, обичаи и здания са извънредно непокътнати.

Домакин на самата конференция е градчето Монтекатини Терме в подножието на Апенините. Основано през 1773 година, то е известно в цяла Европа с лечебните си термални бани. В момента е и претендент за обект на международно културно завещание на ЮНЕСКО. Още по тематиката
Каталогът на северното вино

Виненият туризъм в Северозападна България прохожда неотдавна, само че има огромен капацитет
9 сеп 2018
4+1 | Какво може да научи бизнесът от природата, новите трендове в туризма и няколко съвета за отпуската

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
23 авг 2018
Германските туристи пътуват от ден на ден

Годината се обрисува рекордна за пътуванията в страната и чужбина
6 авг 2018
Летни борби за зимния туризъм

Решението на съда за ръководството на Пирин
3 авг 2018
България е на 63-о място по развиване на споделената стопанска система в света

Индексът класира 213 страни посредством потреблението на данни за размера на трафика и информация от уеб страниците на другите услуги
26 юли 2018
Източна Европа, Скандинавието, Южна Африка и Югоизточна Азия. Има нещо, което свързва тези другояче далечни като география и метод на живот краища на света, и то е, че и четирите са оповестени за " горещи " дестинации за авантюристичен туризъм за 2018 година от Търговската асоциация за авантюристичен туризъм (ATTA) - международна мрежа, която сплотява 1300 члена в над 100 страни по света - туроператори, туристически бордове, профилирани организации, места за настаняване, публицисти и инфлуенсъри, в името на устойчивото развиване на приключенския туризъм.

Всяка година асоциацията прави и своята Световна среща, на която организации, бизнес и медии сверяват часовниците си за най-новите трендове и провокации в сферата. Тази година хазаин на Adventure Travel World Summit (ATWS) сред 15 и 19 октомври е Тоскана, а централната тематика на събитието - Wellspring (от англ. извор - бел. ред.), приказва за преоткриване на главната същина на приключенията - достоверността на " извора ", свързването на хора с природата, търсене на повече решения за резистентност, адаптиране към новите генерации туристи.

Българското присъединяване

България също ще има своят представител в лицето на " Одисея-ин ", водещият туроператор за авантюристичен, културни и профилирани турове в България, който е и единственият член на АТТА от България. " Одисея-ин " е компания, която постоянно е носила в сърцето си задачата да развива виновен туризъм, да оказва помощ на локалните общности, да основава просвета. Избрахме да членуваме в АТТА – международната мрежа за авантюристичен туризъм, през 2010 година Определящи бяха опцията да се срещнем с визионери, достъпа до разбори, опцията за среща с топ мениджъри ", споделя нейният създател и притежател Любомир Попйорданов. По думите му работата с напреднали бизнеси като американски, японски и западни туристически компании оказва помощ за построяването на стандарт за основаване и ръководство на процесите в туризма.

Предвид че Източна Европа е оповестена за " гореща " дестинация, малко или не е един участник зависи от това по какъв начин ще го погледнем. Някои страни от района не са показани изобщо - като Гърция или Румъния. За сметка на това пък Западните Балкани, Словения, Хърватия и даже дребна Молдова, имат по няколко представители, някои от тях в това число и на държавно равнище.

Държавата гледа в друга посока

В България държавната политика във връзка с туризма за жал постоянно е била и продължава да бъде съсредоточена в развиването на всеобщия летен и зимен туризъм макар всички негативи като презастрояването, вредите върху екосистемите, изместването на икономическите изгоди от ден на ден и повече към едри външни вложители и така нататък

На фона на неналичието на държавна поддръжка най-малко за популяризация и маркетинг на интернационално равнище за различния туризъм, разумно са и малко са запалянковците, които избират да развиват тъкмо тази ниша, макар че страната ни, както и целият Балкански район, има голям капацитет поради непокътнатите достоверни традиции, остарялата просвета и значително съхранената природа. В България тя е и задоволително разнообразна, с цел да може страната ни да предлага повече от богат микс от артикули - море, планини, реки, пещери и така нататък

Приключенския vs. всеобщия туризъм

Приключенският туризъм е антиподът на всеобщия, само че това не значи, че той е дребен бизнес или че би трябвало да се възприема единствено като " нишов ". В международен мащаб съгласно данните на ATTA този пазар се прави оценка по консервативни прогнози на $683 млрд през 2017 г и пораства с над 20% годишно - като единствено преди 5 години пазарната оценка е била за $263 милиарда Това го прави най-динамично растящата сфера на туризма и освен - той се развива по-бързо от самата световна стопанска система и от промишлености като произвеждане, търговия на дребно или финансовия бранш в международен мащаб.

" Приключенският туризъм пораства годишно, защото пътуващите минават през епоха на еволюция, в която не ги задоволява да отидат и видят, а желаят да преживеят премеждие - търсят страстта, предизвикателство, нещо ново да научат, да допринесат за локалните хора ", споделя Гергана Николова, която е районен шеф на АТТА за Европа. В визиите на мнозина той се свързва с рискови прекарвания, само че в действителност към 90% от пътуванията са т.нар " леки " турове - трекинг, колоездене, кулинарни турове, винен туризъм, пътувания за опознаване на локални традиции и участия в локални интензивности и така нататък

Редом с това приключенският туризъм обезпечава повече работни места - 2.6 за всеки генерирани 100 хиляди $ стойност при 1.5 в всеобщия туризъм. А също по този начин е доста по-печеливш за локалната стопанска система, като 66% от вложените от всеки екскурзиант средства остават в самата дестинация - при 14-18% при всеобщия туризъм. Още повече че този вид туристи обичайно харчат доста повече от всеобщите, защото паралелно с търсенето на достоверност те залагат на първокласни услуги при настаняването, транспорта и така нататък

Но може би най-ценната страна на приключенския туризъм е неговият фокус в устойчивото развиване и минималният отпечатък върху околната среда. И не инцидентно огромна част от тематиките и уъркшоповете по време на годишната конференция AWTS са ориентирани точно към все по-софистицирани способи за правене на бизнес, който освен не вреди, само че и се свързва с локалните общности и им оказва помощ.

" Самолетът и наличната лека кола дружно с обезпеченото време за отмора и ваканции и все по-добрите приходи дадоха подтик на туризма, а с навлизането на интернет връзките светът внезапно се разсъни световен и наличен за милиарди хора. И в същото време се трансформира в един от най-застрашаващите световното естествено равновесие фактори, с разрушителен отпечатък върху локалните общности и тяхната просвета ", споделя и Любомир Попйорданов. И прибавя: " Вярваме, че бъдещето принадлежи на приключенския туризъм. Той е завръщане на международния туризъм към корените. А България и Балканите са изключително перспективни дестинации за това. " За АТТА - туризъм с достоверност

ATTA - Adventure Travel trade Association, е организация, чиято цел е да подхранва и професионализира виновното и стабилно развиване на промишлеността за авантюристичен туризъм. Създадена през 1990 година, ATTA обслужва над 1300 членове в над 100 страни по света - основно туроператори, туристически бордове, профилирани сътрудници, места за настаняване, медии, които са заинтригувани от устойчивото развиване на приключенския туризъм.

Членовете й работят по отношение на виновни правила, в това число и съгласно полезностите на документи като Глобалния етичен кодекс на туризма на Организация на обединените нации. Организацията поддържа голям брой интензивности като годишната световна конференция Adventure Travel World Summit, районните конгреси AdventureNEXT или просветителна конференция за Северна Америка AdventureELEVATЕ. Редом с това асоциацията предлага бизнес съвещания, услуги и стратегически решения, поддържа платформата Adventure.Travel - с най-хубавите авантюристичен компании и авантюристичен истории, има и своя професионална медиа в лицето на AdventureTravelNews.

През 2016 година АТТА и няколко други компании в областта на приключенията основаха и фонда за запазване на природата " Приключенски пътувания " - неправителствена организация, осигуряваща финансиране, връзки и интернационална помощ за планове, които пазят културните и естествени запаси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР