[Shutterstcok] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и

...
[Shutterstcok] Статията е част от класацията на най-динамичните малки и
Коментари Харесай

Малко по-скромни печалби

[Shutterstcok] Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. В безспорни стойности облагата на 100-те най-рентабилни дребни и междинни предприятия в тазгодишното издание на " Гепард " нараства двукратно.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Маркетингът на Вселената

Как най-бързо разрастващата се компания в IT бранша в България за 2016 година поддържа растежа
25 ное 2017
Малките водачи в бизнеса

Годишната ранглиста " Гепард " за най-динамичните дребни и междинни предприятия в България през 2016 година демонстрира, че приходите на фирмите в нея са се нараснали с 30% за една година
10 ное 2017
Леко оттегляне. Така в резюме могат да се обобщят данните за 100-те най-печеливши компании в тазгодишното издание на класацията " Гепард ". През 2016 година постигнатата от тях доходност е 36.9%, или с други думи – за всеки лев доходи са осъществили облага 36.9 стотинки. Резултатът е малко по-слаб спрямо регистрираната за 2015 година норма на облага от 37.54%.

Въпреки минималната крачка обратно обаче достижението остава по-добро по отношение на предходните години – през 2014 година да вземем за пример най-рентабилните 100 дребни и междинни предприятия печелеха по 33.5 стотинки на всеки лев доходи, като съумяха да извърнат наклонността на спад в рентабилността от предходните две години. Така данните за миналите 12 месеца могат да се поясняват и като самобитно стабилизиране на резултатите по индикатора, и като доказателство за това, че също както и корпоративните колоси, по-малките играчи в бизнеса, които обаче са 99% от всички компании в страната, все по-устойчиво се движат по пътя на растежа. И освен това съумяват да бъдат осезаемо по-печеливши от 50-те най-големи сдружения, класирани в " Капитал 100 ", при които междинната доходност за 2016 година е 20.79%.

С умерени крачки

В безспорни стойности облагата на 100-те най-рентабилни дребни и междинни предприятия в тазгодишното издание на " Гепард " нараства двукратно – със 100.62% до 351.5 млн. лева Постижението им обаче е по-скромно от миналогодишните първенци по доходност, чиято обща облага беше 421.3 млн. лева, а растежът й на годишна база беше със 136.13%. Компаниите, които попадат в челната десетка на подреждането за 2016 година, обаче съумяват да отбележат малко по-добри резултати – междинната им норма на облага е била 63.6%, до момента в който при съперниците им от топ 10 отпреди година междинната доходност беше 63.5 стотинки на всеки лев осъществени доходи.

По отношение на прага за попадане измежду 100-те най-печеливши тазгодишната селекция също отстъпва минимално. През 2016 година той е бил 24.6% спрямо 26.61% за 2015 година, само че въпреки всичко е по-висок по отношение на 2014 година, когато с цел да откри място в елитния клуб на най-рентабилните в " Гепард ", едно малко или приблизително дружество е трябвало да успее да завоюва най-малко 23.44 облага за всеки лев от регистрираните си доходи.

Средната доходност на всички над 1400 компании в класацията за 2016 година също е малко по-ниска – 6.74% за последната завършила финансова година по отношение на 7.09% за 2015 година и 6.97% за 2014 година

Най-добре печелещите 100 всред най-динамичните дребни и междинни предприятия в България отстъпват леко по отношение на 2015 година и във връзка с общия размер на бизнеса си – за 2016 година съвкупните им доходи са 946.2 млн. лева спрямо 1.09 милиарда лева общ оборот на най-рентабилните 100 сдружения за миналата година.

Средният ритъм на повишаване на бизнеса на тазгодишните първенци по облага измежду " гепардите " също е по-скромен – 53.45%, до момента в който година по-рано приходите на 100-те най-рентабилни растяха с 65.44%. Постижението обаче е много по-добро от междинното нарастване на оборота с към 40% в общата извадка от над 1400 компании в огромната ранглиста. Което въпреки всичко приказва за това, че тези от дребните и междинните предприятия в страната, които съумяват да реагират по-гъвкаво и да се приспособяват в изменящата се бизнес среда, имат учредения за оптимизъм макар към момента комплицираната конюнктура и проблемите с неналичието на задоволително квалифицирани чиновници.

Предимството на дребния размер

За поредна година данните от класацията по доходност в " Гепард " демонстрират, че в динамична среда по-скромните размери, които разрешават по-голяма еластичност и адаптивност към изменящите се условия, могат да бъдат предимство. След две поредни години тотална доминация на фирмите с оборот под 50 млн. лева в челната стотица на най-печелившите в подреждането за 2016 година въпреки всичко съумява да влезе едно сдружение с доходи над този предел – софийското " Йотов и наследник България ". Компанията е представител на оръжейния и военно-ремонтния бранш, който с помощта на въоръжените спорове в Близкия изток е измежду най-печелившите в последните две години и в класацията " Капитал 100 ", която подрежда най-големите сдружения в страната. Създадената през 1991 година от Ангел Йотов и сина му Ивайло, който сега ръководи бизнеса, компания се занимава с търговия и експорт с въоръжение и аварийни елементи за него. Приходите й за 2016 година са 70.7 млн. лева, а нормата на облага – 37.88%

Извън " Йотов и наследник България " обаче всички останали компании измежду 100-те най-рентабилни са много по-малки по мярка. Приходите на идната по величина – производителя на тухли " Винербергер ", са над два пъти по-скромни – 32.3 млн. лева През 2015 година компанията, която е част от едноименната австрийска група Wienerberger, влага над 1 млн. лева в обновяването на производството и подобряването на изискванията на труд в завода си в Луковит. Нормата на облага за предходната година е 28.16%.

Оборотите на останалите в топ 100 на най-рентабилните обаче са под прага от 30 млн. лева Дружествата с приходи от по над 10 млн. лева за поредна година сформират към една трета от подреждането – през 2016 година броят им е 33 по отношение на 34 за 2015 година и 32 за 2014 година, до момента в който през 2013 година над две трети от стоте най-печеливши отчитаха приходите си в осемцифрени стойности.

Малко по-малък е и броят на тези всред най-рентабилните компании, които през миналата година са съумели да реализират трицифрен растеж на бизнеса си. За 2016 година те са 21 спрямо 23 от топ 100 за 2015 година Първенството по този индикатор се държи от софийската анализаторска, IT и маркетинг компания " Конвършън юнивърс " (профил на сдружението можете да прочетете тук). За последните 12 месеца приходите й са се нараснали с 397.87% до 16.2 млн. лева, а нормата на облага е 36.73%.

Лидерите

През 2016 година представителите на столицата още веднъж си връщат челните позиции в подреждането на най-рентабилните, откакто преди година класацията се оглавяваше от записаната в Пловдив софтуерна компания " Енигма програмен продукт груп България ". В тазгодишното издание на " Гепард " най-печелившата сред дребните и междинните компании в страната е софийската софтуерна група " Телетек груп ", която сплотява четири сдружения, занимаващи се с произвеждане на системи за защита и пожарно уведомяване, създаване на вътрешни сградни съоръжения, планиране на електро-, алармени, осведомителни системи и решения за сигурност в обществени и индустриални здания (профил на компанията можете да прочетете тук). За миналата година тя е съумяла да усили приходите си с внушителните 243.6% до 15.6 млн. лева Реализираната облага е 11.4 млн. лева, което прави рентабилността на групата 72.87%. За съпоставяне - нормата на облага на миналогодишния водач по индикатора " Енигма програмен продукт груп България " беше 71.06%.

Втората позиция е за друго сдружение, записано в София – " Поло 11 ", което създава и отдава чартърен игрални автомати. То е еднолична благосъстоятелност на " Ем Ви Еф холдинг ", в който мажоритарен акционер е братът на някогашната състезателка по пукотевица и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Весела Лечева – Даниел Лечев, чиито бизнес ползи включват и казиното " Черно море " във Варна, както и веригата " Галакси боулинг ". За 2016 година " Поло 11 " регистрира 21.1% растеж на приходите си до 27 млн. лева Печалбата за интервала е 19.2 млн. лева, което му дава доходност от 70.88%.

На трето място с минимална разлика от подгласника на водача остава варненската " Микроакаунт ", която се занимава с създаване, внедряване и поддръжка на програмен продукт за ръководство на бизнес организации. Едноличен притежател на основаната през 1992 година компания е Кольо Несторов. През 2016 година приходите й бележат трицифрен ритъм на повишаване – с 279.31% до 5.7 млн. лева Финансовият резултат е малко под 4 млн. лева, което дава на сдружението норма на облага от 70.24%.

Стъпка обратно за столицата

Макар и да си връщат лидерската позиция, представителите на софийския бизнес като цяло отстъпват в общата ранглиста по доходност. През предходната година те съумяват да заемат едвам една трета (32) от местата в подреждането, до момента в който през 2015 година броят им в топ 100 беше 40, а през 2014 година – 43. Географското систематизиране на останалите компании в челната стотица обаче се резервира – с лек превес на представителите на Южна България. Техният брой е 36, до момента в който сдруженията от северната част на страната съумяват да заемат 32 от позициите в класацията.

В районното систематизиране на бизнеса отвън София има леко разбъркване – Пловдив отстъпва на Варна. През 2016 година общо 13 компании от морската столица намират място измежду най-печелившите по отношение на 12 от Пловдив и района. С по шест представители в топ 100 на най-рентабилните са Бургас, Плевен и Стара Загора.

Печелившите браншове

За втора поредна година най-печелившият бранш измежду най-динамично растящия дребен и междинен бизнес е този на строителството и недвижимите парцели. Броят на фирмите с активност в тези области през 2016 година е 16, като понижава леко по отношение на миналогодишните 19 представителя на бранша в топ 100.

Следващата най-многочислена група е тази на сдруженията от бранша на туризма – общо 14. Традиционно мощно наличие в лидерската стотица на най-рентабилните имат и фирмите, които се занимават с търговия (общо 11). Представителите на бранш " Химия " са девет, следвани от осем софтуерни компании и седем компании с активност в региона на селското стопанство.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР