Прекалено много от всичко, дори полезно или здравословно, може да

...
Прекалено много от всичко, дори полезно или здравословно, може да
Коментари Харесай

Можем ли да предозираме с витамини?

Прекалено доста от всичко, даже потребно или здравословно, може да ни навреди. Лекарства? Със сигурност. Вода? Със сигурност. Упражнения? Определено. Витамини? Абсолютно да.

От научна позиция витаминът е едно от редица химични съединения, които оказват помощ на организмите да останат здрави и да порастват. Те могат да се появят естествено в тялото ни или в храната ни, или да си ги набавим под формата на всевъзможни хапчета, таблетки и питиета.

Всички ние се нуждаем от витамини, с цел да оцелеем – само че това не значи, че би трябвало да одобряваме витамини. Всъщност съвсем всеки (с няколко изключения като бременни дами и хора със стомашни проблеми) може да си набави всички нужни витамини посредством уравновесена диета. Плодовете и зеленчуците са естествено богати на витамини, както и ядките, млечните артикули, яйцата и месото. Освен това доста от храните по рафтовете на супермаркетите, като да вземем за пример зърнените закуски, са обогатени с спомагателни витамини.

Недостигът на тези съединения обаче се среща и може да докара до здравословни проблеми. Но тези дефицити са доста по-редки, в сравнение с производителите на витамини желаят да ни накарат да имаме вяра. Днес стотици милиони хора по света одобряват най-малко един витамин или добавка дневно, без в действителност изобщо да се нуждаят от тях.

Така в случай че се храните разнообразно и здравословно, консумирате обогатени храни и приемате витамини, може да прекалите с тях. Което може да ви наподобява като нещо банално или даже хубаво – само че в действителност не е по този начин. Тялото ви се нуждае от несъмнено количество от всеки витамин и превишаването на това количество може да ви разболее.

И въпреки всичко, с цел да достигнете рискови равнища на който и да е витамин, би трябвало да го приемате много. Смъртоносно предозиране пък е малко евентуално, само че механически е допустимо, по същия метод, по който е допустимо смъртоносно предозиране с портокалов сок или сладко, или с каквото и да е.

Ако не сте сигурни дали приемате задоволително, ето една таблица, която може да ви ориентира. Тя се основават на диета от 2000 калории, тъй че може да се нуждаете от малко повече или малко по-малко съгласно това от коя страна на тези калории се намирате.

Консултация с доктор или с диетолог за по-индивидуални рекомендации също е алтернатива, въпреки и да ви е досадно…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР