Шумните купони до сутринта и маанетата покрай сватбите в етническите

...
Шумните купони до сутринта и маанетата покрай сватбите в етническите
Коментари Харесай

Купони и шумни сватби - убиец на нощната тишина в Пловдив

Шумните купони до сутринта и маанетата около сватбите в етническите квартали са вторият дразнител след драфтърите, който тормози пловдивчани през лятото. Веселяци в дребните квартали събират тайфата на двора, в случай че има подобен, или в жилището и солидно почерпени с алкохол, надуват музикалните уредби и никак не им дреме за съседите. През горещите дни обстановката става нетърпима и пловдивчани бомбардират с позвънявания телефоните на полицията.

„ Обикновено униформените идват след към половин час

и предизвестяват компанията. Но постоянно по-късно музиката отново стартира да дъни. Отново звъня, още веднъж идват служители на реда - и всичко се повтаря. Явно на купонджиите изобщо не им пука и не са респектирани. Дори и през днешния ден визитата да има резултат, на следващия ден отново е същото. Безсънни нощи, викове, крясъци и дивотия с маанета “, показа пред „ Марица “ 28-годишният Георги, който живее в квартал Прослав със брачната половинка си и двете си дребни деца.

С още повече линии е картината в „ Столипиново “. Там шумните сватби може да са по-рядко, само че пък за сметка на това не престават с дни. Купонът е денонощен, музиката не стопира да дъни. Събира се целият жанр и чества до пристъп. Полицаите са постоянни посетители на всяко едно встъпване в брак в етническия квартал, тъй като хората в близост настръхват от непоносимия звук. Неведнъж се е стигало до санкции, даже и до арести, в случай че пияни стартират да демонстрират експанзия. „ Не мога, не устоявам! Направете нещо, че ще се трансформира в палач! “, гласи един от сигналите към полицията на пловдивчанин, на който му се постанова да „ участва “ на всяка една женитба в „ Столипиново “.

Директорът на Пловдивския общински инспекторат Борислав Димов разяснява пред " Марица ", че от началото на годината е получен единствено един сигнал за шумно празненство. " Предполагам е единствено един, защото това най-много е в пълномощията на полицията. Ние вършим планувани инспекции и то взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи. Самостоятелно чиновниците ни не вършат сходни акции поради това, че би трябвало да е обезпечена сигурността им ", уточни Димов.

Шефът на пловдивското ФБР сподели още, че при започване на август е осъществена взаимна акция с Шесто районно, като в рамките <210> са формирани 4 акта.

" Постоянно правим инспекции, само че не го тръбим ", акцентира Димов и добави, че общинският инспекторат няма право да замерва звук. " Единствено РЗИ могат да вършат това. Когато ни се постанова да замерваме звук, се обаждаме на тях и работим взаимно ", разясни той.

Проверка на " Марица " сподели, че пловдивчани се жалват и от заведения, които, на инат на законите, работят след позволеното им време и

неведнъж надвишават нормите за високи децибели.

Такива сигнали има от всички региони на града, като надлежно чиновниците на реда в Пловдив също са принудени да подхващат ограничения.

" На Гребната купонът е на макс - Силвия Кацарова с " Обещай ми обич " леко се прелива с " Търновска кралица ", отнякъде се добавя с малко чил навън и наложителните басове. Проверка за звук и неспазване на удължено работно време очевидно няма кой да направи ", възмущава се във Facebook някогашната директорка на Оперативна програма " Радостни обреди " Румяна Толова.

Не на последно място бодил в петата на търпението на пловдивчани са летните фестивали навън. През уикенда такива имаше на Младежкия рид и в кв. „ Капана “. „ Фестивалите - добре, само че да се управляват посетителите. Вървят пешком по улиците, минават около жилищните кооперации и се държат като изпуснати от джунглата. Викат, крещят, чупят, даже сядат да си допият под нечий прозорец. А на сутринта след тях е кочина. Полицията да следи освен дали в точния момент ще свърши фестивалът, а и по какъв начин се държат младежите след него “, написа до „ Марица “ гневната пловдивчанка Соня. Facebook също бе залят от мнения, че фестивалният звук е нетърпим и че терорът продължава няколко дни. Освен това фестивалите са подредени един след различен в културния календар на Общината и не оставят глътка въздух на пловдивчани, разясняват в мрежата. Тази седмица започват два музикални фестивала - Wrong Fest на Гребната база и Beerfest още веднъж на Младежкия рид, които сигурно ще са причина за следващо цунами от неодобрение измежду живеещите наоколо.

Санкциите

Още през септември 2019-а, незабавно след лятната си почивка, общинските съветници гласоподаваха промени в Наредбата за публичния ред в частта за нарушение на спокойствието и тишината. Така оттогава и до ден сегашен локалната разпоредба за публичния ред планува наказания до 3000 лв., в случай че купонджия нарушава спокойствието и отдиха на съседите си за времето от 14 до 16 часа и от 22 часа до 8 сутринта, а във вечерите, преди почивни дни - от 23 до 10 часа часа на другия ден.

Финансовите наказания обгръщат и заведенията за хранене и развлечения, които не са с удължено работно време. Ако притежателите им не спазят наредбите, ги грози санкция от 3000 до 6000 лв., а при второ нарушаване - от 5000 до 12 000 лв.. Въпреки това обаче извършители не липсват.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР