Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински

...
Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински
Коментари Харесай

Шуменската болница ще съди Здравната каса

Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински действия от 170 000 лв.. Средствата са изразходвани за лекуване на здравноосигурени пациенти, признати по неотложност. Наскоро друго лечебно заведение в Шумен осъди Здравната каса да заплати 198 000 лв. за извършено лекуване на онкоболни.

Шумен

Надлимитните действия са проблем на всяка болница. Те мъчно могат да се плануват, тъй като в лечебните заведения идват пациенти, които се нуждаят от незабавно лекуване.
Д-р Атанас Атанасов, шеф на МБАЛ-Шумен: Нашата болница също приготвя подобен иск за надлимитните действия за 2017 година, които са на стойност малко над 150 000 лева, а също и тези, които са от 2016 година към 16 000 лева
Годишно в Шуменската болница се лекуват над 21 000 души от цялата област. Лечебницата е единствена в района за високоспециалзирана здравна помощ.

Д-р Валентин Петров: Ние нямаме право да отхвърляме. Така че вършим всичко за наша сметка, за сметка на заплати, разноски и всичко останало.Медицински фелдшер Гаро Ованезов: Всяка година Министерският съвет споделя, че усилва парите за опазване на здравето, само че резултат никакъв.
Тъй като лечебното заведение има близо 2 млн. лева отговорности към снабдители от няколко месеца се организира възстановителен проект. Съкратени са 52 души в пенсионна възраст, усъвършенстват се разноските.
Д-р Атанас Атанасов, шеф на МБАЛ-Шумен: Най-големият проблем в болничната система не са единствено надлимитните действия, а по принцип недофинансирането на всички действия. Касата ги заплаща по цени, които не са променяни повече от 10 години, а разноските за осъществяването им са нарастнали в пъти.
Според шефа на лечебното заведение е извънредно време да се промени моделът на ръководство на системата. Сега има действия като трансфузионна хематология и правосъдна медицина, за които не се получава финансиране, а те са част от болничната активност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР