Шумен. Бюджетът на Община Шумен за 2018 година беше приет

...
Шумен. Бюджетът на Община Шумен за 2018 година беше приет
Коментари Харесай

Шумен: Приет е бюджетът на Общината за 2018 година, с макрорамка от 77 435 004 лв.

Шумен. Бюджетът на Община Шумен за 2018 година беше признат на днешното съвещание на Общинския съвет, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . В сесийна зала той беше подсилен за 32 гласа „ за “, без " срещу ", а с „ въздържал се “ гласоподава групата на Българска социалистическа партия и общинският консултант Добрин Чайлев, или общо 8 души. Администрацията одобри предлагането да се заделят 40 000 лева за създаване на гробище в село Коньовец. Общинските съветници гласоподаваха да се провиснал и 38 800 лева за елемент за Комплексния онкологичен център, както и за нарастване от 80 000 лева на 120 0000 лева на средствата за локални действия по селата в общината. С 24 гласа „ за “, без „ срещу “ и 15 „ въздържал се “ бяха утвърдени и препоръчаните от общинския консултант Пламен Петков процедурни правила за разпределението на тези 120 000 лева Бюджетната рамка е 77 435 004 лева
Татяна Костова, заместник-кмет „ Бюджет и финанси “ го дефинира като бюджет на напредък и финансова непоклатимост. „ Ако предходната година макрорамката е била 71 млн. лева сега е 77 435 000 лева с напредък от 7 млн. лева в приходите на бюджета на общината. Бих желала да уверя шуменци, че средствата, които ще бъдат дадени за обучение, строителство и екология ще подобрят изискванията на живот в града “, съобщи Костова. На въпрос за предлагането за смяна на методиката за систематизиране на средствата за селата, Татяна Костова уточни, че администрацията поставя старания да отговори оптимално близо на настояванията на кметовете и прави систематизиране на средствата в разходната част на кметствата.
„ Това систематизиране се прави от 2016 година, дотогава счетоводната отчетност не беше проведена по кметства, а признатото в този момент решение е израз на волята на администрацията да чуе гласа на хората в установяване на цели от локално значение и одобряваме тези средства като отговорности за реализиране на такива действия “, съобщи Костова. Проф. Добрин Добрев от групата на ГЕРБ уточни, че признатият бюджет е извънредно оптимистичен и упорит, защото допуска развиване на общината и модернизиране на града като място за живеене. Той дефинира дебатът като потребен и градивен.
„ От всички парламентарни групи се опитваха да бъдат потребни, разбирам и съветниците от Българска социалистическа партия, които гласоподаваха с „ въздържал се “, те имат своите възражения, по принцип и в гласа „ въздържал се “ има схващане, че се работи за общината. Надявам се, че кметът с прословутата си спестовност ще успее да приключи сполучливо този бюджет, уповавам се да има и спомагателни средства за преразпределение при актуализацията “, съобщи проф. Добрев. Общинският консултант Данаил Данчев от групата на Българска социалистическа партия оцени бюджета като закостенял.
“Има запаси по отношение на събираемостта на локалните доходи, има заложен растеж, който съгласно нас не е задоволителен, там са запасите, такива има и при възобновяване на Данък добавена стойност. Считаме, че бюджетът е закостенял и не се възнамеряват задоволително старания за повишение на приходите, да вземем за пример в последните години се вкараха доста здания в употреба, включително и промишлени, там не се залага забележителен растеж за събираемостта на налозите, не се залага и растеж на събираемостта на такса боклук. Основните платци са юридическите лица,а в последните години много компании вкараха нови производства в употреба, по този метод се увеличи данъчната им оценка, надлежно и плануваната такса боклук, която би трябвало да бъде събрана, а виждаме че проектът е същият какъвто е бил и предходната година “, разяснява Данчев.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР