Щом има инфлация, дори и минимална, това означава покачване на

...
Щом има инфлация, дори и минимална, това означава покачване на
Коментари Харесай

Доц. Атанас Атанасов: Сетихме се за инфлацията едва когато тръгнахме към еврозоната

Щом има инфлация, даже и минимална, това значи повишаване на цените. Намаляващата инфлация значи, че цените не престават да порастват, само че по-бавно. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ ръководителят на Национален статистически институт доцент Д-р Атанас Анастасов.

Посоката, в която страната ще се движи в идващите месеци зависи от това каква антиинфлационна политика ще се организира в България. От това зависи дали инфлацията ще се успокои, ускори или ще остане същата, уточни още доцент Анастасов.

„ За да бъдем признати като пълновръстен член на еврозоната, последният аршин, който ние към момента не изпълняваме, е това, че инфлацията у нас е по-висока от нужното. Правилна стъпка към понижаване на инфлацията беше премахването на таксите в държавните висши образователни заведения. Пример за неверна стъпка е всички административно контролирани цени, които се повишиха – на водата или силата, подвигат инфлацията “, изясни още ръководителят на Национален статистически институт.

По думите му обаче ограничения против инфлацията са подхванати едвам когато страната ни потегли по пътя за присъединение към еврозоната.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР