Що се отнася до връщането на Русия в Г-7 –

...
Що се отнася до връщането на Русия в Г-7 –
Коментари Харесай

Путин каза, че Русия не е напускала Г-7, ще се радва да посрещне колегите“ в Москва

" Що се отнася до връщането на Русия в Г-7 – Г-8: ние не сме я напускали. Навремето сътрудниците отхвърлиха да дойдат в Русия по известните съображения. Заповядайте, ще се радваме да забележим всички вас в Москва “.

Така съветският президент Владимир Путин разяснява чуващите се гласове в поддръжка на връщането на страната му в групата на най-развитите индустриални страни. За преди малко приключилата в Канада поредна среща на Г-7 Путин приказва по време на конференцията в края на визитата си в Китай и на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), провела се в китайския град в Циндао.

Той беше помолен да разяснява апела на американския президент Доналд Тръмп за връщане на Русия в Г-7.

В петък Тръмп съобщи, че Русия е трябвало да взе участие в срещата на върха на Г-7 в Канада - концепция, която даже Москва като че ли отхвърли с изказването си, че се е фокусирала върху други формати, отбелязва Ройтерс.

Идеята бе отхвърлена от множеството от останалите членове на групата като се изключи Италия. При известни условия обаче обновяване на съветското участие през вчерашния ден позволи и идващият хазаин на срещата на върха на Г-7 – френският президент Еманюел Макрон.

Съобщавайки, че идната среща ще е следващата година във френския град Биариц, загатна, че би желал да предложения на срещата и президента Владимир Путин, с цел да реинтегрира Русия в групата, само че единствено в случай че Москва съблюдава споразуменията от Минск за мир в Украйна.

" Русия е велика страна. Трябва да работим дружно. Но сме длъжни да бъдем поредни - ще разтеглим формата Г-7 на Г-8 само, когато се съблюдават минските съглашения за Украйна. Сега всичко зависи от Русия, топката е в нейното поле ". съобщи във видео послание френският президент.

Г-7 е неофициално обединяване на най-развитите индустриални страни. Тя включва Съединени американски щати, Канада, Япония, Германия, Франция, Англия и Италия. Русия стана през 1997 година пълновръстен член на седморката, която се трансформира в Г-8. Тя обаче бе изключена от групата през 2014 година поради анексията на Крим и спора в Източна Украйна.

На приключилата си среща в Канада водачите на седморката приканиха Москва да спре да дестабилизира демокрациите и предизвестиха, че са подготвени да засилят глобите против нея, в случай че е належащо.

" Призоваваме Русия да приключи дестабилизиращото си държание, подкопаването на демократичните системи и поддръжката си за сирийския режим ", се споделя в заключителното официално съобщение на срещата.В него се осъжда офанзивата в Солзбъри и се споделя преценката на Обединеното кралство, че има висока степен на възможност Руската федерацияда е виновна за нападениетосрещу Скрипал и щерка му и че няма правдиво различно пояснение.

Лидерите приканват Русия да извършва интернационалните си отговорности и отговорността си като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за укрепването на интернационалния мир и сигурността, като прибавят, че все пак, ще продължат да работят с нея за решаването на районни рецесии и световни провокации, когато това дава отговор на ползите им.

Те удостоверяват осъждането на противозаконното анексиране на Крим и трайната си поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници.

Говорейки на тази тематика в Циндао, Путин прикани да се „ приключи бърборенето и да се премине към решение на съответни въпроси.

„ Що се отнася до дестабилизиращите дейности, както и във връзка с някои други събития, в частност, всички демонстрираха взаимност с Лондон във връзка известните събития в Солзбъри, само че нищо съответно отново не беше казано. За всичко се приказва „ с огромна степен на възможност “, солидарността в тази връзка поражда на някаква слаба почва. Струва ми се, че би трябвало да се приключи цялото това креативно бръщолевене и да се премине към съответни въпроси, свързани с действително съдействие “, съобщи съветският президент.

Той прикани за умерено и без подигравка отношение към различията в Г-7. „ Разногласията в подобен вид обединявания са нормална процедура, би трябвало да се отнасяме към това умерено и без всякаква подигравка “, сподели Путин. „ Какво ли не се случва. Ако погледнем по какъв начин протичат полемиките при нас в Евразийския съюз, ще забележим, че също пораждат разногласия и също от време на време не всички и незабавно подписват “, добави той.

Путин обаче добави, че общата покупателна дарба на ръководената от Русия и Китай ШОС надвишава тази на Г-7. Ако се счита на глава от популацията страните от Г-7 са по-богати, само че размерът на стопанските системи на страните от ШОС е по-голям. А и популацията им е доста по-гоолямо – половината от популацията на Земята, добави той.

Отвечая на съпоставяне эффективности работы форматов ШОС и G7, Путин согласился, что по паритету покупательской качества страны ШОС уже опередили страны " семерки ". " Если в расчете на душу популации, что называется, " семерочные " страны побогаче, само че объем экономики в странах ШОС больше, - добавил Путин. - Ну и количество популации [в ШОС], конечно, больше намного: половина популации земного шара ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР