Що се отнася до препоръчаната възраст за прилагане на ваксината

...
Що се отнася до препоръчаната възраст за прилагане на ваксината
Коментари Харесай

AstraZeneca и имунизационният хаос в ЕС

Що се отнася до предложената възраст за използване на имунизацията на AstraZeneca, Европа работи изцяло разединено. А и обособените страни трансформират непрекъснато рекомендациите си в сходство с настоящите данни. Моментната картина наподобява по този начин:

Спорове за страничните феномени

В края на януари Европейската организация по медикаментите ЕМА даде утвърждението си за имунизацията на AstraZeneca. Постоянната имунизационна комисия в Германия обаче предложи препаратът да се употребява единствено при хора под 65 години, заради неналичието на задоволително данни за по-възрастните.

На 11-а март Постоянната имунизационна комисия позволи използването на имунизацията и за хората над 65, след натрупването на нужната информация за успеваемостта ѝ в тази възрастова група. В същия ден Дания спря имунизациите с AstraZeneca. Причината: няколко души са получили тромбози на мозъчните вени след слагането на препарата. Един от тях е умрял.

И до момента в който Германия продължава да ваксинира, Нидерландия, България и Исландия също стопираха ваксинарането с препарата на AstraZeneca. Последваха ги Франция, Испания, Португалия, Италия, Словения, Люксембург. На 15-и март и Федералната република прибягва до това решение.

Три дни по-късно ЕМА разгласи имунизацията за задоволително сигурна. Ден по-късно Германия възобнови имунизациите с AstraZeneca за всички, без възрастови ограничавания.

След като броят на откритите случаи на тромбози на мозъчните вени особено при по-младите дами набъбна, федералното държавно управление, по съвет на Постоянната имунизационна комисия, взе решението с препарата на AstraZeneca да бъдат имунизирани единствено хората над 60 години.

Ден по-късно ЕМА разгласи, че няма задоволително доказателства за рискови странични феномени на имунизацията, заради което не постанова възрастови ограничавания. На седми април, след следващата инспекция, от ЕМА обявиха, че въпреки да имало връзка сред имунизациите и редките тромбози, преимуществата на препарата надвиват над рисковете, които той основава. И още веднъж организацията не се произнесе за ограничавания във възрастта на ваксинираните. Същия ден английската имунизационна комисия оповести, че поради страничните феномени AstraZeneca ще се ползва единствено при хора над 30 години. Във Англия до края на март са сложени над 20 милиона дози от препарата.

ЕМА има правото единствено да насочва рекомендации към страните членки на Европейски Съюз - те вземат решение независимо дали да разрешат приложимост на имунизацията. Така се стига и до съществени разлики в политиката на обособените страни за използването на препарата на AstraZeneca:

Страни, които не имунизират с AstraZeneca

След като 60-годишна жена умря седмица след имунизацията с AstraZeneca от тромбоза на мозъчните венозни синуси, Дания спря на 11-и март потреблението на имунизацията. Същия ход предприе и Норвегия, която не е членка на Европейски Съюз. И до през днешния ден двете страни не са възобновили имунизациите. Засега възбраната за потребление на имунизацията важи доникъде на април.

Имунизации единствено за хората над 70

Исландия, което също не е членка на Европейски Съюз, спря имунизациите с AstraZeneca на 11-и март, сходно на Дания и Норвегия. След което обаче на 24-и март разгласи, че препаратът ще се ползва при хората над 70 години.

Имунизации единствено за хората над 65

И Финландия заяви на 24-и март, че след краткотрайното преустановяване ще стартира да употребява още веднъж имунизацията на AstraZeneca, само че единствено за хората над 65. Швеция се причисли. Прави усещане, че страните в северната част на Европа са тези, които вкарват най-високи възрастови ограничавания или вземат решение изцяло да преустановят потреблението на препарата.

Имунизации единствено за хората над 60

И след последните рекомендации на ЕМА, предвиждащи всеобщо потребление на имунизацията без значение от възрастта, Германия остана на позицията си да ползва препарата единствено при хората над 60 години. Така стоят нещата и в Италия и в Нидерландия, сходен ход възнамеряват Испания и Португалия.

Имунизации единствено за хората над 55

Във Франция и в Белгия пък могат да бъдат ваксинирани и хора, които са с пет години по-млади. В тези две страни имунизациите с AstraZeneca са вероятни от 55 години нататък.

Имунизации единствено за хората над 30

Британските здравни управляващи оповестиха изненадващо - директно след рекомендацията на ЕМА за свободно използване на имунизацията - че ще я ползват единствено при хора над 30 години.

Без ограничавания

Австрия следва рекомендациите на ЕМА и продължава да имунизира всички пълнолетни, без значение от тяхната възраст, с AstraZeneca. В България имунизирането също продължава, само че " с нараснало внимание при дамите под 60 години ".

Автор: Марко Мюлер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР