Щирът (Amarantus) е едногодишно растение от семейство Щирови. В градините,

...
Щирът (Amarantus) е едногодишно растение от семейство Щирови. В градините,
Коментари Харесай

Полезни свойства на щира

Щирът (Amarantus) е едногодишно растение от семейство Щирови. В градините, където се отглеждат селскостопански растения, то е бурен.

Има разнообразни типове щир, някои се отличават със сочни листа и стъбла и стават за ястие, други се берат и употребяват като фураж за животните. Някои се отглеждат като декоративни цветя, тъй като имат красиво оцветени листа. Затова можем да определим щира като бурен, цвете, фуражно растение и лековита фалшификация. Ще се посочим потребните качества на всеки от типовете щир.

Видове щир и потребните им свойства

Всички типове щир намират необятно приложение поради потребните му качества като храна за хората и домашните животни, както и за лечебни цели.

Обикновен щир

Той е бурен. Когато растението е още младо, може да се употребява за храна на хората. Листата му се готвят като спанака, чийто сурогат е, а семената се варят сходно на друго вариво - булгура. Използва се и за фуражна храна на домашните птици. Ядат го и прасетата.

Бял щир

 Щир, амарант

Този тип също е бурен. Новопоникналият бял щир се пасе от конете и преживните животни. Ниският щир се употребява и като декоративно саксийно растение в жилището или на терасата, в случай че е по-високо.

Метличест щир

Той е желана храна от прасетата. Семената му могат да се употребяват за храна от хората във тип на фалшификация. Ядат ги и домашните птици. Семената се употребяват в националната медицина за лекуване на разнообразни болестни положения на храносмилателната, дихателната и и кръвоносната система.

Опашат щир

Този тип постоянно служи в озеленяването на градините. Може да се изсуши и да се употребява като зимен букет. Според преданията има вълшебен свойства. Поради това в родината на опашатия щир е употребен от индианците ацтеки за техните ритуали. Бил е и доста употребяван. Варели каша от семената - амарант, и заради веществата в растението през целия ден пеели и танцували. Индианците вярвали, че в случай че болен носи на главата си венец от амарант ще оздравее по-бързо. Използвали го сполучливо за контрацепция.

Полезни субстанции в амаранта (щир)

 Полезни свойства на щира

Амарантът е притежател на недопечен протеин, който се намира в семената. Богат е на лизин за разлика от зърнените култури. Съдържа доста аминокиселини. В растението има и огромен % мазнини, множеството ненаситени. Поради обстоятелството, че не съдържа глутен, може да размени зърнените храни, които го съдържат, а не са потребни за хората с нетърпимост към глутен. За лечебни цели се употребява цъфналото растение. Освен вътрешно като чай или масло, растението се употребява и външно за лекуване на рани, ухапвания, при изкълчване или строшаване за понижаване на отока.

Противопоказания

Не бива това растение да се приема от бременни и кърмещи дами, както и хора със слаба храносмилателна система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР