Ще успее ли унгарският лидер Виктор Орбан да се пребори

...
Ще успее ли унгарският лидер Виктор Орбан да се пребори
Коментари Харесай

Печели ли Орбан още едни избори?

Ще успее ли унгарският водач Виктор Орбан да се пребори на парламентарните избори в неделя за още един, четвърти подред четиригодишен мандат? Ще успее ли унгарската съпротива, невиждано обединила се за народен избор към един претендент, да го смъкна и да поведе страната, както дава обещание, в нова, проевропейска посока? За Орбан, който ръководи от 2010 година, това безспорно ще е най-тежката борба в политическата му кариера и изходът ѝ, съдейки по изследванията на публичното мнение, по никакъв начин не е явен.

На 3 април съвсем осем милиона маджарски гласоподаватели ще избират 199 членове на Националното си заседание, където в този момент ръководещата партия Фидес, партията на Орбан, разполага не просто с удобно, а напряко с конституционно болшинство. През последните 12 години Фидес и Орбан, или по-скоро Орбан и Фидес построиха страна, която сами дефинираха като „ нелиберална “ народна власт, мощно ограничиха независимостта на институциите, медийната независимост и правосъдната система, правата на половите малцинства. Влязоха в изострен конфликт с Брюксел по въпроса за правата на половите малцинства, макар риска да бъдат лишени от европейските пари поради дейности, приети от Европейски Съюз като нарушение на правилата за господство на закона.

На изборите в неделя против Орбан и ръководещите се изправя шестпартийна опозиционна коалиция " Обединена Унгария “, избрала за свое лице Петер Марки-Зай, реакционер, обещаващ да се бори с корупцията, само че дилетант в огромната политика.

И още един значителен щрих за неделното гласоподаване. В деня на вота унгарците ще могат да вземат участие и в референдум дали в учебните заведения да се преподава наличие, обвързвано със половата ориентировка. Според правозащитници това укрепва консервативните настройки против ЛГБТ общността, а политически анализатори виждат в референдума опит на ръководещите да привлекат още гласоподаватели.

Какво споделят социологическите допитвания?

Няколко дни преди изборите резултатите от най-новите анкети предсказват извънредно оспорвана конкуренция. Според допитване на " Медиапол ", представено от " Блумбърг ", Фидес ще завоюва и ще има задоволително огромно болшинство в Народното събрание, само че въпреки всичко не задоволително, че да си обезпечи и този път „ супермнозинство “. Около 50 на 100 от интервюираните споделят, че ще гласоподават за партията на Орбан, а 40 на 100 – за опозицията. При този вид разлика от 10 % Фидес ще вземе 128 места, само че не и 133-те места, нужни му за болшинство, даваща опция да се вършат промени в конституцията. И въпреки всичко много над 100-те места, нужни за сформиране на държавно управление.

Други социологически организации, като ИДЕА и Завеч Рисърч, представени от Ройтерс, дават доста по-близки резултати: 42-41 на 100 за ръководещите и 39 на 100 за противниците им. Ако тези прогнози се осъществен, борбата ще е в действителност инфарктна и както постоянно се случва, везните може да наклонят към 8-те % гласоподаватели, които декларират, че ще отидат да гласоподават, само че още не са решили за кого.

Анализаторите са внимателни в прогнозите си, имайки поради, че ръководещите в Унгария от години към този момент са овладели медиите и имат преимущество във образуването на публичното мнение. " Фидес има доста по-големи шансове да победи, само че за пръв път от 16 години и опозицията има късмет. Може да има изненада, само че упованията са, че Орбан ще победи “, споделя Роберт Ласло от основания в Будапеща мозъчен концерн " Политикал капитал “.

Сянката на войната

Историята реши предизборната акция в Унгария да мине и под сянката на войната в Украйна. Орбан, от години считан за непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, е заставен да балансира – причислява се към позицията на Европейски Съюз, осъждаща съветското навлизане в Украйна, приема бежанци от Украйна, само че гледа да не настройва против себе си Русия, с която от години има тесни стопански връзки, и декларира, че няма да праща оръжия на украинците и няма да разреши през унгарска територия да минат смъртоносни оръжия за Украйна. Не поддържа и концепцията Европейски Съюз да наложи ембарго върху вноса на съветски енергийни носители. Освен за икономическите си ползи – Унгария купува съветски газ и с съветска помощ желае да разшири нуклеарната си централа. Орбан няма по какъв начин да не се съобрази и с настройките на твърдия си електорат. 43 на 100 от подкрепящите го, считат съветското навлизане в прилежаща Украйна за целесъобразно, до момента в който при последователите на опозицията този % е едвам 9.

Затова и в предизборната акция и двата лагера интензивно употребяват войната. Орбан твърди, че пази на първо място ползите на унгарците и не желае да ги вкарва във въоръжения спор от другата страна на границата им, а опозицията го упреква, че е пешка в играта на Путин и показва вота в неделя като избор Изтока, Путин и Запада, отбелязва Блумбърг.

Кой е Петер Марки-Зай - индивидът, изправил се против Орбан?

Безпартийният 48-годишен икономист, кмет на дребен град в Южна Унгария, изненадващо за мнозина завоюва през есента изборите за претендент на опозицията, изпреварвайки опитни политици " от тежката категория “ като социалистката Клара Добрев. Консерватор и родолюбец, практикуващ католик, живял в Съединени американски щати, само че върнал се в родината си, както споделя, с цел да отгледа там седемте си деца, той дава обещание да се бори с корупцията, да понижи разделянето в обществото и в случай че завоюва, да провежда референдум за смяна в конституцията и ще работи за приемане на еврото. За доста хора той е идеалният контракандидат на Орбан.

Кампанията на опозицията обаче трябваше да тръгне от нулата и нямаше време да се разгърне. Освен това анализаторите напомнят че " Обединена Унгария “ е много разнородна политически – от представители на тогавашната извънредно дясна партия " Йоббик “, станала дясноцентристка, до социалисти и либерали. Обединява ги най-много желанието да отстранят Орбан, само че даже да получат повече гласове от Фидес, единствено това няма да е задоволително за победа. Поради особеностите на унгарската изборна система, въведени от Фидес, на опозицията ще ѝ е належащо превъзходство от 3-4 % за победа, изяснява унгарският политолог и шеф на института Полиси солушанс Андраш Биро-Над, който в изявление за полския вестник " Газета виборча “ споделя, че не е изключено опозицията да завоюва, това ще е изненада.

Кои са факторите, които евентуално ще повлияят на гласуването на унгарците?

В съпоставяне с 2018 година, когато Орбан удържа в действителност внушителна победа, през днешния ден положението на унгарската стопанска система не е толкоз положително, отбелязва Андраш Биро-Над. След сложни две години на пандемия и турбуленция поради войната в Украйна инфлацията е рекордно висока – през февруари тя бе 7,9 на 100, а за март се чака да надвиши 8 %. Хората се опасяват от повишаване на живота и чувството за липса на непоклатимост може да работи в интерес на опозицията, да дава вяра, че промяната на властта ще промени ситуацията към по-добро.

Но въпреки това, Орбан, още преди да се изостри настоящето чувство за рецесия, подвигна заплатите в бюджетния бранш, обилно раздаде обществени помощи, даде огромни данъчни облекчения на фамилиите с деца и на младите. Реагира бързо и вкара контролирани цени на горивата, силата и на съществени хранителни артикули, което работи в негова изгода. Зад него стои и мощен медиен уред - и публични, и частни медии - които образуват мнението на гласоподавателите.

Така че интригата към унгарските избори остава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР