Ще се завърне ли хазартният бос Васил Божков в България

...
Ще се завърне ли хазартният бос Васил Божков в България
Коментари Харесай

Поне 4 неща, които Васил Божков може да разкаже на прокуратурата

Ще се завърне ли хазартният необут Васил Божков в България след остраняването на основния прокурор Иван Гешев? Този въпрос мъчи освен политиците, само че и някогашни съдружници на бизнесмена, който през 2020 година избяга в Обединените арабски емирства, откакто прокуратурата му повдигна 18 обвинявания. Несъмнено Божков има какво да каже пред проверяващите органи - за корупцията по високите етажи на властта и подмолните сделки. Няколко са основните разкрития, които могат да раздрусат страната.

1. Лобистки закони

Хазартният бизнес на Васил Божков просперираше преди прокурорския рейд против него при започване на 2020 година Като мотив за офанзивата против Божков послужи сигналът от някогашните му съдружници - братята Боян и Цветомир Найденови и техния татко Стефан. Те се оплакаха, че сътрудникът им във компанията за залагания " Еврофутбол " ги изнудва и заплашва с ликвидиране. В първите дни на декември 2019 година по сигнал на Найденови Национална агенция за приходите и Агенцията за държавен и финансов надзор започнаха проверка дали лотарията на Божков е избегнала заплащането на такси за хазарт.

Оказа се, че институциите от 2015 до 2019 година въобще не са забелязвали, че фирмите на Божков провеждат моментни
лотарии с стремглаво растящи доходи, само че заплащат такси като за казина, организиращи покер турнири, спестявайки си по този метод над 500 млн. лв.. На какво се дължи това? Отговорът го даде самият Божков, който разказа схемата за облагодетелстване на хазартния му бизнес. Той описа, че сагата е почнала през 2013 година, когато Георги Кадиев, тогава народен представител от левицата, предлага организаторите на игри със залагания да заплащат 15% такса върху всички доходи, а за онлайн залаганията таксата да е 20% върху разликата сред приходи и изплатени облаги. За да не бъде призната смяната в закона, Божков се срещнал с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който му споделил, че ще оправи нещата и го насочил към тогавашната шефка на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. 

Така с гласовете на ГЕРБ била призната корекция, която да отвори малка врата за икономисване на такси към страната от монетната
лотария. Като " признателност " обаче Борисов изискал от Божков да му заплаща 20% от облагата от хазартния бизнес. Ако обвиненият Божков се завърне у нас, той може да даде показания по какъв метод управлението на ГЕРБ в Народното събрание е било използвано за пробутване на лобистки закони. Борисов и Менда Стоянова към този момент бяха разпитани от прокуратурата, само че от това нищо не излезе. Промяната на върха на държавното обвиняване обаче може да промени това.

2. Раздадените подкупи

Освен за лобизма, Васил Божков има какво да опише и за давани подкупи на служители, единият от които съгласно изказванията му е някогашният финансов министър Владислав Горанов. От Дубай предприемачът изпрати сигнал до държавното обвиняване, че единствено за последните 3 години е предал в брой 67 млн. лв..  Божков също сподели извлечения от персоналната си сметка, които потвърждават, че е изтеглил 67 млн. лева ДАНС стартира инспекция за какво не е известена от " Уникредит Булбанк "  за банковите извлечения, както изисква Законът за ограниченията против изпиране на пари, само че резултатът ѝ остана загадка.

После Божков сподели СМС кореспонденцията си с Владислав Горанов, в която разискват работата на Комисията по хазарта и си вършат ангажименти за срещи. Преди две години Гешев неенергично заяви, че Борисов, Горанов и Менда Стоянова са били разпитани, само че не сподели нищо повече. " Сега " изиска протоколите от разпитите поради надделяващ публичен интерес, само че прокуратурата не откликна. 

Божков обаче твърди, че предаването на подкупа се е случвало най-много в офиса на Горанов в Министерството на финансите. " Половин-един милион могат да се съберат по джобовете на едно сако, да не приказваме в по-голямо яке. Палиш си пурата, оставяш нещата и излизаш ", описа предприемачът.  Той обаче загатна също, че предаването на парите може да е ставало и през пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тя от своя страна даже не отхвърли, че е ходила неведнъж на " Московска " 43, а вместо това съчини " приказка за Шехерезада ", в която заплаши, че и тя ще се разприказва.

Факт е, че Горанов бе санкциониран по световния закон " Магнитски ", защото е взел участие в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Преди дни някогашният финансов министър разгласи, че не се тормози, в случай че Васил Божков се прибере, с цел да стане предпазен очевидец.

3. Футболен отбор и телевизия

Показанията на Васил Божков могат да потвърдят и публичната загадка, че някои бизнеси дълго време просперират с мощната поддръжка на страната, за която предприемачите са си плащали не толкоз посредством налозите, а посредством подписване на подмолни покупко-продажби. Пример за това " паметната бележка ", която Божков сподели на фотография. " Това е от среща в кабинета на господин Кирил Домусчиев, извършена на 10.7.2019 година Тя бе осъществена под натиска на господин Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой ", твърди хазартният необут. В нея написа, че
лотарията се ангажира да подписа 10-годишен контракт за реклама на стойност 20 000 000 лв. с " Нова телевизия ", която по това време беше благосъстоятелност на братя Домусчиеви. За сметка на това ответната страна подсигурява " Пълен съпорт в ДКХ за урегулиране бизнеса и съблюдаване законите на Република България ".

Само можем да допускаме дали въпросната паметна бележка не е изиграла роля в това Държавната комисия за
хазарта толкоз време да си затваря очите за неплатените такси от лотарийните игри на Божков. Факт е обаче, че по това време рекламите на хазарт по Нова тв бяха в обилие, а бизнесът на Васил Божков просперираше. 

Друга разменна монета сред политици и безнесмени се оказа футболният клуб " Левски ". Негов мажоритарен притежател до 2020 година беше точно дясната ръка на Божков Георги Попов. След като му бяха повдигнати обвинявания, той се отхвърли от тима и се подигра на тогавашния министър председател Борисов, като му джироса акциите на " Левски ". Лидерът на ГЕРБ, несъмнено, отхвърли да стане мажоритарен притежател.  " Левски беше безспорен рекет. Винаги съм подпомагал спорта, само че когато ти кажат " взимаш " Левски " или бизнесът завършва ", имаш ли избор ", разгласи Васил Божков пред Миролюба Бенатова в " Алтернативата ". Интересно е, че когато се срещна с почитателите на " Левски " на " Герена " при започване на 2020 година, предприемачът беше запитан дали е влезнал в клуба под напън от страна на Борисов. Тогава той съобщи: " Не ме е карал. Аз му споделих: " Дай да го взема и да оправя " Левски ". Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате. Той ми се обади и ми сподели: " Няма да го вземам аз, вземай го ти ". 

4. Безценни антики

Веднага след акцията против Божков прокуратурата прибра цялата му сбирка от антични предмети, чиято оценка надвишава 1 милиарда лв.. Държавното обвиняване твърдеше, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характерностите на движими културни полезности, регистрирани са едва 212, а останалите са нелегално добити. Знаем, че музеят на Васил Божков получи разрешителни през 2009 година, само че и че 40 предмета от сбирката бяха показани в Брюксел още през 2007 година във връзка приемането ни в Европейски Съюз. Освен това предходният шеф на НИМ Божидар Димитров беше огромен бранител на тази сбирка. Въпросът е, в случай че фактически има закононарушение, както твърди прокуратурата, за какво страната толкоз години си е затваряла очите и е допускала Божков да колекционира нелегално антики. Още повече, че въпросната колекция е била проверявана от Министерството на културата през 2015 година

Самият Божков пък се закани да съди някогашния вече главен прокурор Иван Гешев във връзка иззетите антични предмети.  " За разлика от Прокуратурата в лицето на Главния прокурор Иван Гешев аз имам вяра в съответните и законово-издържани обвинявания. Хагската Конвенция от 1954 година и Конвенцията за Защита на Световното културно завещание от 1972 година криминализират дейности, водещи до разрушаването на културно-историческо завещание и ги класифицират като " закононарушение против човечеството ". Като следствие от противозаконното изземаване и неразбираемата орис на предметите от Колекция " Васил Божков " от страна на властимащите e заведено дело против страната пред съответните интернационалните правни институции ", написа Божков преди 3 година

Той също по този начин се оплака, че антика от сбирката му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от изложба Yacob`s в Лондон, профилирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските управляващи на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. За да потвърди изказванията си, хазартният предприемач приложи снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април 2019 г. От него излиза наяве, че предметът е изпратен на адреса на " Нове холдинг " на ул. " Московска " №43 в София, а сумата за него - $600 000, е заплатена на два пъти. Има и скрийншот на диалог от 19 май т.г. сред Божков и неизвестен човек, който го пита на британски дали е заинтригуван от ритона, който се е появил на пазара. Прокуратурата от своя страна отхвърли обвиняванията, че антични предмети, иззети от Божков, към този момент се продават.

Петър Карамфилов, " "

Всичко това Божков може да го опише и чрез видеоконферентна връзка. Софийската градска прокуратура задвижи такава процедура преди повече от година, но властите в Обединените арабски емирства не дават отговор на молбата за правна помощ. Това значи, че хазартният предприемач ще би трябвало да се прибере в България, с цел да бъдат чути показанията му. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР