Ще се работи за отмяна на заповедта за намаляване на

...
Ще се работи за отмяна на заповедта за намаляване на
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Връщаме положението до 2020 година, за да има дърва

Ще се работи за анулация на заповедта за понижаване на дърводобива с 30%. Дърводобивният бранш е изостанал съдбовно.

Това съобщи служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов след среща с дърводобивния бранш, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Стоянов изясни, че откакто има действителни стъпки за преодоляване на инфлацията, фокусът на служебния кабинет се придвижва върху секторите, които имат резултат върху спомагателното повишение на инфлацията, а един от тях е дърводобивът и дървопреработването.

Той заяви, че дружно с специалистите на Министерство на земеделието, дървопреработватели, представители на научните среди и на висшите образователни заведения профилирани в горския бранш, плюс неправителствени организации, са стигнали до извода, че има дефицит поради заповедта на земеделския министър от преди година и половина – проф. Христо Бозуков. С тази заповед се лимитира дърводобива с 30%. Като втора причина, Стоянов уточни огромното търсене.

България съумя да обезпечи задоволително газ и електричество както и добра цена, само че все пак огромна част от популацията се запасява с дърва, даже в този момент три пъти повече е търсенето. Дървопреработващите компании стартират да се конкурират между тях, в резултат на заповедта на някогашния аграрни министър и по този начин тези компании са принудени, с цел да не спрат работа, да покачат цените, посочи още служебният стопански министър и продължи: Ако междинната стойност в Европейски Съюз е 75%, която се добива от прираста на гората всяка година, то ние сме под 50% от този приръст, а точно България осъществя 38%.

Обединихме се, че имаме идентични цели - продължение на диалози за анулиране на заповедта на някогашния аграрни министър за понижаване на дърводобива, както и обезпечаването на съвременни способи на работа за дърводобив, уточни още Стонояв. Той осведоми, че участващите в днешната среща специалисти са декларирали, че дърводобивът в България е на равнище преди Втората международна война.

Дърводобивът се прави от хора с резачки без машини, а извозването е от остарели, тежки съветски камиони. По-назад сме и от африканските страни в тази посока. В огромна степен това се дължи и на остаряло законодателство, съобщи още Никола Стоянов.

Аз имам вяра в пазара – има ли повече предложение, цените ще се успокоят, уточни Стоянов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР