Ще се повишат ли цените у нас преди приемане на

...
Ще се повишат ли цените у нас преди приемане на
Коментари Харесай

Димо Дренчев: С приемане на еврото съотношението дълг към БВП ще отиде на 90% и ще задлъжнеем много

Ще се покачат ли цените у нас преди приемане на еврото, чака ли ни гръцки сюжет, вярно ли хората са се втурнали да купуват парцели и рентабилно ли е това - Tribune.bg беседва с народния представител от " Възраждане " Димо Дренчев.

Г-н Дренчев, разбор на Центъра за проучване на демокрацията показва, че цените у нас ще се покачат преди приемането на еврото, а КЗП няма да успее да управлява процеса?

Разбира се, че стане ще по този начин. Вижте какво стана в Хърватия. Въпреки сделките на държавното управление им с огромните търговски вериги, които имат забележителен дял на пазара, незабавно след въвеждане на еврото и в идващите 6 месеца да не покачват цените, това не се случи. В момента Хърватия е с най-голямата инфлация в еврозоната. Това ще стане и в България. Нямайте никакво подозрение. По-големият проблем, съгласно мен, е загубата на суверенитет и това, че няма да имаме същинска национална банка, а тя ще е клон на Европейската централна банка/ЕЦБ/. Освен това ще се промени и съотношението дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт, което в този момент е 30% и ще доближи междинното за еврозоната, което е 90%, т.е. ние ще задлъжнеем доста.

Гръцки сюжет ли ни чака?

Гръцкият сюжет е двоен, те са над 200%. Ако не внимаваме, а виждате какво става с този дървен популизъм в залата, нищо чудно да последваме гръцкия сюжет. Аз постоянно съм давал за образец Полша или Чехия, които не одобриха еврото, да не приказваме за Дания и Швеция, и си резервираха личните валути, което не им пречи да са членове на Европейски Съюз и да се развиват стопански добре.

Подозира се, че заради намаляването на приходите от Данък добавена стойност вървим към еврото, с цел да може да се взимат евтини заеми?

Има две лобита, които натискат за еврото. Едното е банковото лоби, което цели да се освободят банковите запаси, които в този момент се държат в Българска народна банка. Задължителните минимални запаси, които Централната ни банка изисква, са 12%, а в еврозоната са 1%. А другото е желанието на държавното управление да продава облигации на ЕЦБ в каквото количество дефинира. Това е механизмът, по който ние ще задлъжнеем като страна.

Сега хората са се втурнали да купуват парцели?

На имотния пазар ще работят две противоположни сили. Едната е, че към 1/3 от жилищата на пазара са необитаеми. Хората купуват парцели за инвестиция, а с цел да е сполучлива тя, би трябвало да има ползвател на парцела. В бъдеще не го виждам в случай, че такава огромна част от парцелите са празни. От друга страна, тези пари, които комерсиалните банки ще вземат назад от Българска народна банка – това са 20-30 милиарда, огромна част от тях ще бъдат изнесени в чужбина към компаниите-майки, само че въпреки всичко част от тях ще неодобряват активите в България и това ще бъдат главно недвижимите парцели. В банките и сега има голям запас, а той ще се усили още повече след приемането ни в еврозоната.

Ще ни кредитират?

Ще се кредитират някакви активи. Доколкото пазарът на акции и облигации  у нас не е мощно развъртян, най-вероятно това ще отиде в недвижимите парцели. В момента доста интензивно се приказва за опцията физически лица да могат да купуват държавен дълг. Може би това се прави за да не отидат всичките пари в недвижимости, тъй като тук имаме всички признаци на балон.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР