Ще се ползват добрите практики, установени в страни като Германия,

...
Ще се ползват добрите практики, установени в страни като Германия,
Коментари Харесай

Бъдещите шофьори задължително на полигон след придобиване на шофьорска книжка

Ще се употребяват положителните практики, открити в страни като Германия, Австрия, Испания и Хърватия
Обучението на полигон да бъде наложително, само че да се случва след придобиване на шофьорска брошура.

Това е една от концепциите, които се разискват в транспортното министерство, чийто шеф Георги Гвоздейков преди към месец се разгласи за връщането на полигоните в практическото образование на водачите.
Завръщане
Идеята на Гвоздейков е полигоните да се завърнат след години неявяване от програмата, само че доста по-модернизирани и механически, и на практика по отношение на ситуацията им през 90-те, когато за последно бяха употребявани в подготовката на водачите.

В момента сме на стадий изследване на интернационалния опит с подобен тип образователни площадки, споделиха от министерството. Със сигурност ще се употребяват положителните практики, открити в страни като Германия, Австрия, Испания и Хърватия.
Програма
Според специалистите в сектора полигоните, или както е съвременно да се назовават „ образователни площадки “, би трябвало да се завърнат в образованието на водачите и това би трябвало да залегне наложително в образователната стратегия.

„ У нас да заложиш нещо като доброволна мярка значи безусловно никой да не го употребява. А този тип образование е безусловно потвърден на Запад.

Данните на застрахователите сочат, че образованието на полигон дава 10 пъти понижение на шанса лидера да аргументи тежко ПТП в бъдеще “, каза Красимир Йорданов, някогашен рали играч, през днешния ден притежател на най-голямата школа за образование на водачи във Великотърновска област, представен от " Телеграф ".
Надграждане
За разлика от тогавашния полигон, който бе стартова точка на образованието по кормуване, актуалните способи включват образователната площадка чак в завършващата фаза на образованието, и то фокусирана върху надграждащи умения като прекъсване на мокро, попречване на аквапланинг, поднасяне на автомобила върху запрашен асфалт, замръзване и други рискови феномени.

„ И това е напълно обикновено. Представете си студент по медицина първи курс да се учи да оперира сърце... Същото е и с полигона.

Той би трябвало да се включи в образованието едвам откакто е минал първа фаза от образованието си, а точно да се е научил да съблюдава разпоредбите, да може да паркира, да води автомобила “, споделя Красимир Георгиев, ръководител на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ).

Според него начинаещите би трябвало да получават първите си умения в естествена среда на пътя измежду останалите участници в придвижването, а не в изолираната среда на полигона.
Изпит
Идеята, която специалистите ще предложат при идните разисквания с министерството и отрасловата Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА), е образованието на образователна площадка да се случва сред осмия и осемнадесетия (1,5 г.) месец след придобиването на шофьорска брошура.

Така зелените водачи ще са придобили първичен опит в действителна среда и ще могат да надграждат уменията си.

Според специалистите курсът би трябвало да бъде 10 образователни часа и да приключва с „ Да “/ “Не “ съгласно преценка на инструктора. За водачите, които не се оправят добре, може да има спомагателни часове.

В първите часове ще се употребява профилиран образователен автомобил, като концепцията е в напредналата фаза водачите да карат персоналните си коли.

Посещението на курса, оферират от АКАБ, може да се подсигурява посредством изземване на шофьорската брошура, в случай че лидерът не се яви.

Частична мярка може да е и отвод младият лидер да получи цялостния си актив от 36 контролни точки след първите две години от придобиване на брошура, като остане на началните 24 точки.
Провал с джипиесите на кормуването
Пълен неуспех се оказва внедряването на джипиеси за изпитите по кормуване. Близо половин година след старта на използването им данните са, че инспектори от ДАИ пренебрегват насоките им и не престават да подреждат на изпитвания какъв маршрут да следва.

Идеята на джипиесите бе без значение устройство да подрежда маршрута на изпита, като по този начин се предотврати опцията против рушвет даяджията да избира лесни и авансово добре опознати от изпитвания улици.

Според осведомени имало случаи, в които забъркани инструктори съзнателно повреждали таблетите или изключвали джипиеса. Контрол пък действително липсвал.
Стават водачи с 20 км/ч
Водачите у нас всеобщо вземат брошура, без да са карали на по-висока от трета предавка, без да са изпреварвали, карали на мрачно или по автомагистрала, както и без даже да са вдигали повече от 20-25 км/ч, споделят специалистите.

„ Причината е неналичието на надзор и невъзможността да се подсигурява, че всички школи съблюдават тъкмо наредбата за образование “, споделя Красимир Йорданов.

Според него читавите автошколи са непрекъснато нелоялно конкурирани от сивия бранш, който предлага по-ниска цена, само че за по-малко и по-некачествено образование.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР