Ще се изненадате много приятно, когато комбинирате една от най-популярните

...
Ще се изненадате много приятно, когато комбинирате една от най-популярните
Коментари Харесай

Как да си приготвим борш в Бородински хляб

Ще се изненадате доста прелестно, когато комбинирате една от най-популярните славянски супи с небезизвестния ръжен самун, прочут още като „ Бородински “.

Ако задълбаем в кулинарните обичаи и потърсим къде тъкмо се корени комбинацията сред чорба и хляб самун в Русия, ще открием, че тя се среща на вид вечери, където всички присъстващи носят по едно домашно приготвено ядене. Въпросът е: по какъв начин тъкмо наподобява? Много постоянно това е огромен общ съд със чорба. Хлябът или се сервира настрана, или е натрошен в супата. Това прави ястието по-засищащо и по-удобно за всички членове на фамилията – възрастни и деца.

В днешно време хлябът се сервира на филии, под формата на крутони или като „ съд “, който съдържа самата чорба. Много съветски заведения за хранене употребяват тази техника, с цел да създадат ястията си по-привлекателни. Комбинацията от борш и Бородински самун през днешния ден е класика. Те са съвършени във връзка с комбиниране на усети и цвят. Леко пикантният ръжен самун с кориандър и анасон укрепва борша, като го прави по-наситен на усети.

Можете да купите и самун от магазина и да пробвате тази рецепта у дома. Според моя опит, хлябът не би трябвало да бъде прекомерно свеж. Това изискване не е мъчно за осъществяване, в случай че не живеете в Русия. Аз пребивавам в Нидерландия и открих Бородински самун с дълъг период на валидност в локалния съветски магазин. Беше съвършен: компактен и дребен, подобаващ за една порция.

Важно изискване, когато желаете да сервирате борш в самун, е преди този момент да запечете хляба на фурна. Оставих стените му с дебелина малко над сантиметър, с цел да задържат течността по-дълго. Преди да излея борша в хляба, го намазах с чесън. Между другото, средата от самуна може да се опече и сервира като крутони с друго ядене. И най-после – този борш би трябвало да се яде бързо! Но съм сигурна, че това няма да е проблем.

Ще ви споделя фамилната ни рецепта за борш с месо. Днес взех решение да прибавя пушени свински ребра към говеждото, с цел да обогатя усета.
Съставки за 3-литрова тенджера:


Юлия Мулино
Телешки джолан – 350 гСвински ребра (пушени) – 350-400 гЦвекло (голямо) – 1 брЗеле – 150 гКартофи (големи) – 2 бр.Морков – 1 бр.Целина – 50 гПащърнак – 50 гЗелени чушки – 1 бр.Доматено пюре – 2 с.л.Захар – 1 с.л.Лук – 1 бр.Чесън – 3 скилидкиСок от половин лимонЧерен пиперДафинов листСемена от кориандърСолОлиоМагданозРъжен самун (Бородински) – 350 г (един хляб)Начин на подготвяне:
Сложете говеждото в студена вода и го оставете да се накисне за 2 часа и половина. При варене отстранете пяната, образувала се върху бульона.



Юлия Мулино

Нарежете лука на ситно, редносайте морковите, целината и пащърнака и ги запържете в олио до момента в който омекнат, като ги разбърквате понякога.



Юлия Мулино

Сложете сместа с морковите в купа. Ще ни потрябва най-после.



Юлия Мулино

Рендосайте цвеклото и го задушете в същия тиган като морковите, като добавите доматеното пюре, лимоновия сок и захарта. Лимоновият сок се поставя освен за усет, а и тъй като резервира цвета за цвеклото по-добре.



Юлия Мулино

След 2 часа и половина къкрене на бульона, месото би трябвало да е омекнало. Сега се прибавят свинските ребра, сол на усет, пипер, кориандър и дафинов лист. Оставете бульона да покъкри още към час.



Юлия Мулино

След час извадете месото от тенджерата, като добавите нарязаното зеле и картофите.



Юлия Мулино

Започнете с подготвянето на хляба. Отрежете горната му част и деликатно махнете средата, като оставите 1 см дебелина на краищата. Сложете хляба във фурната на 130°C за 20 минути.



Юлия Мулино

10 минути откакто сложите зелето, прибавете и морковите и сместа от цвеклото.



Юлия Мулино

Нарежете чушките на жулиени и прибавете и тях в супата.



Юлия Мулино

Когато картофите са подготвени, подправете със сол и 2 скилидки чесън, като пандизите капака и оставите супата да се запари още 30 минути.



Юлия Мулино

Натрийте вътрешността на хляба с чесън.



Юлия Мулино

Излейте супата в хляба и сложете месото от горната страна. Един хляб е една порция. Сервирайте борша със заквасена сметана с висока масленост и пресен магданоз. Насладете се!



Юлия Мулино

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР