Ще предложим да се създаде работна група между БЕХ, министерството

...
Ще предложим да се създаде работна група между БЕХ, министерството
Коментари Харесай

БЕХ постави условие, за да даде нов заем на Топлофикация Со...

" Ще предложим да се сътвори работна група сред БЕХ, министерството на енергетиката, " Топлофикация ", общината и всички останали наранени страни за възможното придобиване на благосъстоятелност в топлофикационното сдружение ". Това съобщи на брифинг ръководителят на енергийния холдинг Валентин Николов, представен от DarikNews.bg.

" Топлофикация София " дължи на БЕХ съвсем 720 млн. лв.. От 2009 година насам холдинга е замесен в тази драма, когато стартира да цесира стотици милиони към сдружението ", сподели още Николов.

Нефинансираме ли нашето дъщерно сдружение " Булгаргаз ", то не може да си извърши уговорките по дълготрайните контракти и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще засегне всички клиенти на " Булгаргаз ", безапелационен бе той.

Николов изясни, че БЕХ не може да си разреши сходно нещо, по тази причина евентуално ще се тръгне към " следващото цедиране на пари ".

" Това демонстрира, че " Топлофикация " е изправена пред хронично заболяване, което не може да се реши за 4-5 дни. Търсим решение какво да се случи. Знаете, че до края на годината КЕВР не може поправя цената на парното, по тази причина ще чакаме 1 януари да забележим дали мениджмънта на " Топлофикация " ще може да стартира да обслужва тези задължения, за които приказваме ", акцентира той.

" Искам да изкажа отвращение от грубия език на представителите на " Топлофикация София ". Отправените обвинявания са несправедливи и обидни. Не е истина, че „ Булгаргаз “ дава на " Топлофикация София " средновековен контракт ", съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " ЕАД Николай Павлов.

По думите му не е истина и че " Булгаргаз " е лихварска компания.

" С представители на " Топлофикация София " се виждахме преди седмица или малко повече, само че не повече от 10 дни. Това, което мога да кажа е, че смесването на газ и електрическа енергия все още е безусловно безсмислено ", разясни заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

" София няма да остане на студено. Достатъчно виновни сме и няма да допуснем това да се случи. За следващ път нещо ни изненадва – освен за България важи това. Това не значи, че би трябвало да продължава този проблем да се влачи с години ", добави Дамянов.

" Ще бъде основана работна група, която ще извърши оценка на вероятните разновидности. Това ще стане напълно скоро. Пак споделям, че не може да си позволим 2-милионен град да остане без отопление ", уточни още заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

На въпрос дали " Топлофикация " би могла да стане държавно сдружение, Дамянов отговори по този начин: " Би могла Топлофикация да стане държавно ".

По-рано денем ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев изиска страната да компенсира сдружението по този начин, както се компенсира частният бранш. Днес изтича срокът, даден от " Булгаргаз " на " Топлофикация София ", да изплати отговорностите си към държавното сдружение, които възлизат на 131 млн.лв. „ Булгаргаз “ е най-големият лихвар на „ Топлофикация “, безапелационен беше Георгиев и увери: „ Потребителите могат да бъдат спокойни, няма да останат на студено и без парно ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР