Ще повярват ли избирателите в Страната на изгряващото слънце в

...
Ще повярват ли избирателите в Страната на изгряващото слънце в
Коментари Харесай

Отчаян опит на японския премиер да запази властта си в страната

Ще повярват ли гласоподавателите в Страната на изгряващото слънце в благите планове за промени?

Разговорите, че актуалният министър-председател на Япония Фумио Кишида, в опит да поправя спадналия до рисково равнище рейтинг на известността на себе си и на своя кабинет, ще предприеме фрапантни ограничения, започнаха предходната есен. Тогава говорихме за проектите на Кишида, възползвайки се от правото, обещано на премиера с персоналното му решение да разпусне основната долна камара на представителите на Народното събрание на страната, да организира предварителни общи избори.

Провеждането обаче на избори в обстановка, в която половината от гласоподавателите заявяват неодобрение от работата на ръководещата партия и държавното управление, се смяташе за рисково. Но също по този начин беше невероятно да се остави всичко както си е, защото следеният спад в рейтинга под 30%, по неписаните закони, задължава водача на страната да поеме отговорност и да подаде оставка.

Кишида не желае да подава оставка. Той от дълго време върви към жадуваното премиерство и не крие, че желае да „ насочва “ страната още дълго, за което обаче би трябвало да бъде избран отново през септември 2024 година като ръководител на ръководещата Либералнодемократическа партия.

Както постоянно се случва в Япония, министър-председателят реши да се яви пред хората в ново качество, или по-скоро като водач на нов кабинет на министрите, който сякаш ще вземе поради грешките на своите прародители и ще управлява вътрешната и външната политика по пътя на „ развиване и разцвет ” и на разкриване на светли хоризонти.

В същото време както японските, по този начин и задграничните наблюдаващи, в това число съветските, съгласно мен не правят оценка напълно обективно аргументите за японското неодобрение от държавното управление на Кишида, свеждайки всичко до дефекти при въвеждането на пластмасови карти за единна цифрова еднаквост.

Очаква се до есента на 2024 година те да бъдат съчетани с държавни здравноосигурителни книжки, а до пролетта на 2025 година - с брошура за автомобил. Този развой е обект на голям брой неточности, в това число приключване на персонални данни. Опитвайки се по някакъв метод да заглуши недоволството на популацията от това изобретение, министърът на цифровизацията Таро Коно даже разгласи, че ще върне заплатата си за три месеца като самопризнание за отговорността за казуса с новите карти, който нервира популацията. „ Новата система се внедрява със забавяне, и на мен като виновен за това, е нужно да дефинирам избрани заключения от ставащото “, – съобщи той на пресс-конференция в Токио.

В реалност аргументите за недоверието на японското население към тяхното държавно управление са доста по-дълбоки. Тъй като стопанската система на страната не може да излезе от продължителна криза, цените на главните потребителски артикули не престават да порастват, държавното управление не може да се оправи с казуса с намаляването на раждаемостта, увеличението на броя на хората в пенсионна възраст, което основава проблеми освен от обществен, само че и от стопански темперамент.

Японците също са загрижени за държавния курс, утвърден от кабинета Кишида, за преобразяване на Страната на изгряващото слънце още веднъж във „ велика военна мощ “ с самостоятелни пълноценни въоръжени сили и мощен военно-промишлен комплекс. В Япония изказванията на настоящия министър председател, че хората ще заплащат за милитаризация посредством увеличение на налозите, бяха посрещнати с остро неодобрение.

И макар че, изплашен от националния яд и митингите на опозицията, Кишида краткотрайно отстъпи, в реалност ръководещите кръгове на Япония не се отхвърлиха още веднъж, както през 30-те и 40-те години на предишния век, да наложат пагубната политика на „ пушки вместо масло ” на японците.

Повечето японци показват паника от случайното решение на държавното управление на Кишида да разреши изпускането на големи количества радиоактивна вода от атомната електроцентрала Фукушима Даичи в морето. А японските риболовци вършат открити митинги, настоявайки държавното управление да спре да замърсява водите на международния океан, което в близко бъдеще може да аргументи световна злополука, защото сходно замърсяване, което е рисково за морския живот, а затова и за хората, ще продължи най-малко 30-40 години.

Гражданите на тази страна също възприемат със забележителна угриженост хода на целенасочена ескалация на напрежението и директна борба със прилежащите страни - Русия, Китай, КНДР, обявявайки ги за врагове, против които сякаш е належащо да се основават военни блокове със Съединени американски щати и техните азиатски спътници, както и с НАТО.

Следователно в действителност трикът на Кишида да вкара „ нови хора “ в държавното управление, които сякаш коренно ще трансформират обстановката, надали ще му донесе осезателен триумф и ще му разреши да прави проекти за още няколко години ръководство в страната. За да покаже " новите хора " в управлението на страната, Кишида сменя 13 от 19-те министри, 11 от които ще получат министерски постове за първи път.

Ухажвайки огромния женски електорат, той вкарва допустимо максимален брой дами - политици в кабинета. За трети път в историята на Япония постът външен министър е препоръчан на 70-годишната някогашна министърка на правораздаването Йоко Камикава, която ще размени на този пост Йошимаса Хаяши, който го заема от 2021 година

В новия кабинет ще има общо пет дами. Сред тях е министърът на районното развиване Ханако Джими, която по съвместителство ще бъде още и министър по делата на Окинава и «северните територии», както в Япония случайно и нелегално именуват съветските южнокурилски острови – неуместна служба, предполагаща намесата на японската страна във вътрешните работи на Руската Федерация.

Генералният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, който заема значима позиция в държавното управление, резервира поста си и ще продължи да показва решенията и позициите на японското управление по въпросите на вътрешната и външната политика.

54-годишният Минору Кихара стана новият началник на японското министерство на защитата. Той не е заемал министерски постове, само че е бил консултант на министър-председателя по въпросите на националната сигурност. Освен това през 2013 година той беше парламентарен зам.-министър на защитата, а през 2016 година - зам.-министър на финансите.

Шуничи Сузуки остана министър на финансите, Санае Такаичи министър на икономическата сигурност, същият Таро Коно - министър на цифровизацията, а Ясутоши Нишимура - министър на стопанската система, търговията и индустрията. Както означават кореспондентите на ТАСС в Токио, последният по едно и също време заема длъжността министър, отговарящ за развиването на икономическите връзки с Русия, въведена в държавното управление при починалия някогашен министър председател Шиндзо Абе по отношение на подема на руско-японските връзки. Но в сегашните условия, както сподели Кишида, по силата на длъжността си този министър оказва помощ на японските компании да изоставен Русия.

Оценявайки главното преустрояване на кабинета, водещата японска осведомителна организация Киодо Цушин означи: „ Японският министър председател Фумио Кишида промени кабинета си в сряда, назначавайки рекордните пет дами на министерски постове, до момента в който се пробва да обърне наклонността на намаляваща известност на неговото държавно управление, само че все пак не престават да се носят клюки, че той възнамерява да разпусне долната камара в близко бъдеще.

Кишида, който е сдържан, се надява, че промяната ще даде подтик на неговата администрация, проправяйки пътя на неговата Либерално-демократическа партия да завоюва идващите избори за Камарата на представителите и да ускори поддръжката в своята партия преди изборите за ръководител на LDP през 2024 година

Оценката на Кишида като политик, " придържащ се към умерени възгледи ", може и би трябвало да бъде оспорена. За възраждането на милитаристичните трендове в страната, васалната взаимозависимост от Съединени американски щати, придържането към политиката на Вашингтон за поддържане на надмощие от груповия Запад с военни средства в Азиатско-тихоокеанския район, оповестяването на Русия, КНР и КНДР за военните съперници на Япония, стягането на реваншистките териториални искания към прилежащите страни и доста други, причислява Кишида никога не към „ гълъбите “, а към „ ястребите “ в политиката.

Ето за какво създателят на тези редове изцяло признава, че може би трикът, подхванат от премиера, ще увеличи рейтинга на държавното управление, само че не за дълго, защото Кишида не възнамерява фундаментални промени в политиката, а просто се вкопчва във властта. Както към този момент беше маркирано, в изискванията, когато всеки втори японски гласоподавател не желае да го види като водач на страната,

„ След преустройството Кишида ще работи върху стопански ограничения за справяне с възходящите цени, ще обмисли по какъв начин да финансира политиките си за развъждане на деца и ще се оправи с изпускането на пречистена радиоактивна вода от развалената атомна електроцентрала Фукушима “, счита Киодо Цушин.

Но предизвестява: „ Остава да се види дали измененията в личния състав ще бъдат ефикасни за увеличение на поддръжката за кабинета на Кишида, защото решението да се запазят основни фигури може да не притегли доста публично внимание (към преустройството), споделят политически специалисти. “

PS. Новият министър на външните работи на Япония Йоко Камикава съобщи, че страната ще продължи да постанова наказания против Русия, само че в това време ще изхожда от националните си ползи.На първата си конференция на новия пост Камикава означи, че Япония и Русия са прилежащи страни. И във връзка с такива въпроси, когато е належащо взаимоотношение, да вземем за пример в стопански действия като лов на риба, по въпросите на морската сигурност, е належащо да се работи в сходство с това, което в границите на цялата външна политика е „ националното. Тоест, Токио е подготвен да има връзки с Русия единствено в тези браншове, които са преференциални за Япония. По-рано през август Съединени американски щати, Япония и Южна Корея обявиха, че са подготвени да вкарат координирани наказания против Руската федерация и да понижат зависимостта от съветските енергийни запаси.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР