Ще получат ли хората, които са ваксинирани срещу коронавирус, по-специални

...
Ще получат ли хората, които са ваксинирани срещу коронавирус, по-специални
Коментари Харесай

Ще имат ли ваксинираните специални права и привилегии

Ще получат ли хората, които са имунизирани против ковид, по-специални права и привилегии в обществото - да вземем за пример за пътувания и работа? Примери за сходни привилегии има и при други, по-отдавна известни ваксини.

Германският здравен министър Йенс Шпан е изрично срещу това да има привилегии за ваксинираните против ковид.Той добави и това, че „ Никой не би трябвало да има искания за специфични права, до момента в който всички не получат късмет да се имунизират “.

Преди Шпан и федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер зае позиция във връзка с привилегиите и увери, че страната няма да допусне съществуването на преимущества за ваксинираните. В противоположен случай всичко би наподобявало наложителна имунизация. Зеехофер акцентира, че е срещу принудата и отхвърли и особеното отнасяне на имунизирани и неимунизирани от страна на частни компании, като да вземем за пример самолетните компании.

Сходно мнение изрази и здравният специалист и народен представител от Социалдемократическата партия Карл Лаутербах. „ Привилегиите нито биха могли да бъдат следени, нито пък биха били оправдани “, сподели той.

В бъдеще може би ще има специфични права за имунизирани

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри обаче счита, че в дълготраен проект ваксинираните против ковид хора може и да получат по-специални права. „ Сега, когато въобще не можем да предложим ваксина на всички, сходен метод е неприемлив “, акцентира Монтгомъри. Но по-късно, когато всички хора са получили късмет за имунизация и се знае повече за съществуването на имунитет в кръвта, биха били вероятни и съответните решения.

Той даде други образци за сходен метод: някои страни са издали забрани за влизане на хора, които не са ваксинирани против жълта тресчица. Освен това в Германия изискват наложителна имунизация против морбили като изискване за банкет в детска градина.

Има потребност от още медицински доказателства

Германският информативен портал RND от своя страна написа, че на въпроса дали ваксинираните и неимунизираните да се третират друго към този момент не може да се даде финален отговор от здравна позиция.

От извършените до момента тествания на имунизациите е известно, че ваксинираните получават към 90%-това отбрана против Коронавирус. Но ваксинираните биха могли са се употребяват със специфични права, единствено в случай че със същата висока сигурност се потвърди, че те не могат да заразяват други хора.

По данни на института „ Роберт Кох “, към този момент няма сигурни сведения дали ваксинираните могат да придвижват болестта или не. Това към този момент не се знае по повод и на трите най-известни досега ваксини.

Конституционни спънки няма

За други по-отдавна известни ваксини, като да вземем за пример тази против морбили, се знае, че тя предотвратява и разпространяването на болестта. Т.е. в случай че се окаже, че имунизацията против ковид води до имунитет, изключващ разпространяването на болестта, ваксинираните биха могли да изискат рестриктивните мерки, свързани с пандемията, да отпаднат за тях.

За възможните им преимущества съществуват и конституционни учредения, тъй като страната може да лимитира главните права на жителите единствено до тогава, до момента в който е належащо.

Има обаче и правни причини в интерес на идентичното отнасяне на ваксинирани и неимунизирани. Политиката на еднообразно отношение би могла да предотврати разцепление в обществото. Т.е. има потребност политиката да обмисли две разнообразни концепции – за привилегировано и за еднообразно отнасяне. Съответното решение би могло да се вземе от законодателя – да вземем за пример посредством включването в Закона за отбрана от инфекции на правила, важащи в народен мащаб.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР