Ще подпираме валутния борд с валутен суап Правителството укрепва валутният

...
Ще подпираме валутния борд с валутен суап Правителството укрепва валутният
Коментари Харесай

В новия брой на вестник БАНКЕРЪ четете:

Ще подпираме валутния ръб с валутен суап

Правителството укрепва валутният ръб, който за две десетилетия се трансформира в свещена гаранция за финансовата непоклатимост на страната. В последните дни министър председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и Българска народна банка направиха няколко основни анонса.

Първият бе, че безусловно до дни страната ни публично ще кандидатства за участие във валутния механизъм ERM II - така наречен чакалня на еврозоната.

И вторият, само че не по значение, че следва сключването на съглашение за суапова линия с Европейската централна банка, което ще е в размер от 2 милиарда евро. На 23 април съглашението бе двустранно доказано от Европейската централна банка и Българска народна банка.

Финансисти разясняват, че това суапово съглашение е израз на нарасналото доверие към България и ще бъде спомагателен плюс при кандидатстването за участие в защитния механизъм ERM II.

Горанов ще държи изкъсо юздите в ББР

От ден дневно става все по-ясeн редът, по който се сортират новите изпълнителни шефове на държавната Българска банка за развиване. След като министър председателят Бойко Борисов персонално разгласи отстраняването на някогашния началник Стоян Мавродиев (на 8 април) и на подгласниците му Румен Митров и Николай Димитров (въпреки че последните двама още са част от управителния съвет на банката), той по всякакъв начин се пробва да се дистанцира от процесите в ББР и от избора на ново оперативно управление.

Ужасът за европейския бизнес - заемите и китайските поглъщания

На пръв взор държавните помощи наподобяват като избавителен пояс за засегнатите от рецесията бизнеси и хиляди компании побързаха да се възползват от тях. Европейските институции обаче предизвестиха предприятията, изпаднали в усложнения, да внимават с държавните дотации. Особено при настройките да бъдат препоръчани доста по-ефективни способи за поддръжка през идващите седмици и месеци.

СЗО жертва ореола си в непозната изгода

Световната здравна организация – орган, ползващ се обичайно с престиж и почитание, е напът да изгуби огромна част от ореола си около рецесията с ковид. Все по-сериозни стават обвиняванията против нея, че носи огромна част от отговорността за безконтролното разпространяване на епидемията.

Сигнал за офанзивата против Световната здравна организация (СЗО) бе даден от американския президент Доналд Тръмп. Критикуван от съперниците си, че го прави, с цел да оправдае неприятната реакция на администрацията си пред опасността, той упрекна организацията "в користолюбие към Китай " и спря американското финансиране за нея до осъществяване на обзор на активността й.

Дигитализацията ще изстреля напред продажбите на парцели

Пазарът на недвижими парцели изигра основна роля за пукането на балона през 2007-2008 година и за завихрянето на световната финансова рецесия. Икономическите и финансовите корифеи тогава установяваха, че в забележителна степен рецесията бе подбудена от ставащото на жилищния и на ипотечния пазар. А от три месеца светът е в нова рецесия (заради "коронования " вирус), за която никой даже не си е и помислял. Камо ли да я предскаже... Как наподобяват в този момент нещата на "виновния " за предходната рецесия пазар?

ERM II е късмет, рискът е да го изпуснем

Г-н Ангелов, министър председателят Бойко Борисов още веднъж тласна страната ни към участие в ERM II и Банковия съюз, откакто единствено преди няколко месеца натисна спирачките в търсене на публичен консенсус. Как си обяснявате актуалното спешаване на курса?

- През януари имаше една много ирационална акция, подбудена от незабавното внасяне на ремонти в закона за Българска народна банка. Всякакви спекулации чухме, теории на конспирациите и шокови сюжети, само че нищо от това не се осъществя. И нямаше по какъв начин да се осъществя. Валутният ръб в България е постоянен и безпочвените спекулации не могат да го помръднат. Политиците се уплашиха първоначално и по тази причина отложиха кандидатстването, което съгласно мен не беше целесъобразно. Добре е, че осъзнаха грешката си.

Задава се нов международен ред, от който печели Китай

Г-н Леви, колкото и да звучи подмолно, без нов ред няма да се разминем след тази световна неразбория, по-скоро въпросът е какви измерения ще има той, допустимо ли е да се стигне до преформулиране на публичните контракти в политически проект?

Обществените контракти се трансформират непрекъснато. Най-сигурното нещо в природата е смяната. Другото несъмнено е акомодацията към тази смяна. Процесите, които по този начин или другояче течаха в световен мащаб, единствено ще се ускорят.

Спадът в продажбите на горива дъни бюджета

Резкият спад в потреблението на горива у нас вследствие на изключителното състояние поради ковид ще пробие голяма дупка в хазната, единомислещи са представители на бизнеса и аналитици. Трудно е да се предскаже с каква акцизна дупка в джоба на Борисов ще завърши годината, тъй като всичко зависи от развиването на болестта и от строгостта на ограниченията за битка с нея, само че по общо мнение спадът в приходите няма да е по-малък от 20 на 100. Това демонстрира простата екстраполация на данните за интервала от 13 март, когато беше „ карантинирана” страната, до момента.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР