Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде

...
Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде
Коментари Харесай

ГЕРБ ще подкрепят Закона за вероизповеданията

Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде главната опорна точка на Българска социалистическа партия. Мотивите ни за приемане на закона са само да ограничим външното финансиране. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

В момента отговорностите на всички вероизповедания са към 8,2 милиона лв.. Цветанов разяснява отхвърленото несъгласие на президента върху Изборния кодекс.

„ За първи път президентът изпада в обстановка да декларира неистина. Съдебният надзор остава, даже става по-достъпен за жителите. Вече се вкарва като опция да има тричленен състав, който да събира доказателствата по обещано обжалване на ЦИК”, съобщи Цветанов. „ Съдебен надзор има и той е написан доста ясно в член 120 в Конституцията”.

За преференциите, Цветанов съобщи, че няма нарушение на изборни правила.

„ България е приела пропорционалната система. При нея дали ще има преференции, или не – това е решение на националния парламент”, съобщи Цветанов.

„ Няма никаква сделка”. Така Цветанов отговори на обвиняванията на опозицията, че има договорка ГЕРБ-ДПС, като Движението би трябвало да отхвърли ветото на президента, а ГЕРБ да поддържа измененията в Закона за вероизповеданията.

„ Първоначалният вид на Закона за вероизповеданията беше обвързван с това да се ограничи напълно външното финансиране. Имаше противоречие от БПЦ, че не може да получава дарения. Тогава имаше среща и се стигна до консенсус, че даренията няма да се лимитират. Съобразихме се с това, което желае БПЦ. Това, което направихме в законопроекта, е страната да извърши уговорката си и да финансира главните вероизповедания и всички останали, които са под 1%, с цел да може заплатите, които получават духовните чиновници, да ги получават от страната, а не от външна страна”, съобщи Цветанов.

За визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Русия Дмитрий Медведев, Цветанов съобщи, че за него „ по-важна е визитата на Столтенберг”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР