Ще имаме пик на заразата от коронавирус по Великден! Прогнозата

...
Ще имаме пик на заразата от коронавирус по Великден! Прогнозата
Коментари Харесай

Математикът проф. Витанов: Вирусът ни победи в битката по Великден

 Ще имаме пик на болестта от ковид по Великден! Прогнозата бе направена от математика от Българска академия на науките проф. Николай Витанов, който е част от оперативния щаб за противопоставяне на COVID-19 у нас. Той разгласи тези данни първоначално, когато бе въведено изключителното състояние, на база математическия модел, който употребява. Великден мина и какво да чакаме? Ето какво сподели проф. Витанов пред дир.бг.

- Професор Витанов, в пика на болестта с ковид ли сме, или го минахме?



- Ние сме в пика и сега излизаме от него. Но желая да обясня малко повече. Има разнообразни модели за излизане от обстановката. Какво вършат хората. Те пишат някакви диференциални или други уравнения и споделят, че ще има пик по еди кое си време, инфектираните ще са толкоз и толкоз, след което ще тръгнем надолу. И всички не помнят да кажат, че това ще се случи по този начин, в случай че разновидността, който пресмятат, е резистентен. Значи е вярно да се каже, че моделът е подобен и изчисленията са такива, в случай че пътят на придвижване е резистентен. Тогава минаваме пика и тръгваме надолу. Въпросът е, че при комплицираните системи имаме повече от един вероятен път. Ако даденият модел улучи верния път, предсказанието ще е положително. Нашият метод е друг. Какво споделях аз, когато всичко стартира? Спазвайте ограниченията и след три седмици ще ви кажа положителни вести. Хората съблюдаваха ограниченията дълго време, тръгнахме по удобния път и както пресмятахме, пикът пристигна по Великден.

- И тъй като нямаше съблюдаване на ограниченията по Великден, в този момент няма да кажете положителни вести, в случай че мога да ви продължа мисълта...



- Казах, че пикът ще е по Великден, само че въпросът е по какъв начин ще излезем? И от самото начало пояснявах, че има два разновидността - удобен и неподходящ. До Цветница и Великден се движихме по удобния вид. Призовавах да се съблюдават ограниченията, задачата беше да не се пробие карантината и да не се разрешават дълги пасове и тогава ще продължим да се движим по удобния път. Ако не съблюдаваме ограниченията, в случай че позволим дълги пасове...

- Както стана по Великден, това визирате, нали?

- Да, че в случай че не се съблюдават ограниченията, ще минем на неподходящия вид. И ето, че пикът си пристигна, както го чакахме. Вижте, придвижването на една системата е нещо като придвижване по авто път. Вървим си по него и стигаме до отклонение. На разклонението ние имаме избор - да продължим по устойчивия път или да го дестабилизираме, да завием и да продължим по различен път. Ако продължим по устойчивия път, минаваме през пика и продължаваме, броят на случите падат. Ако завием, това значи, че дестабилизираме удобния вид и тръгваме по неприятния метод. Точно това се случва в този момент в България. Виждате какво става в Плевен. Изследвани 100 индивида, а от тях 50 инфектирани. Това съблюдаване на ограниченията ли е? Великденските празници станаха т.н " дълъг пас ". Ето, ще кажа какво е. Всички са гледали футбол. Стоичков едно време правеше страхотни дълги пасове от личната половина на терена в половината на съперника. Ето това е. Излизат инфектирани хора от огнището - имам предвид София, и го разнасят из страната. Но това, което следим сега, не е плод на разходката по Великден, а на разходката по Цветница.

Преселението за Великден ще се отрази идната седмица, когато минат най-малко 10 дни. Всичко това дестабилизира удобния вид. Няма какво да се чудим, че броят на случаите пораства. Ние тръгваме ясно по неподходящия път.

- И какво следва?

- Следва продължение на войната във времето. Вместо да скъсим времето на превъзмогване на разпространяването на болестта, ние удължаваме периода. Значи, нагледно казано, чакаме идващото отклонение, с цел да се върнем към удобен път. Към момента вирусът ни победи в борбата по Великден. Не можахме да го ограничим. Сега ще се появят нови огнища, настоящите може да се разраснат. За да се лимитират още веднъж, би трябвало време. Отново ще стигнем до период от време, в който ще би трябвало да дадем борба и там ще е идващият пик и идната опция да победим. Огнищата ще бъдат още веднъж лимитирани и то с помощта на напъните на здравните служащи от първа линия, да са живи и здрави, тъй като се оправят доста добре, след което отново ще имаме два изхода. Или ние ще победим, или вируса нас. Ако ние победим, тръгваме надолу, тъй като вторият пик ще е преодолян. Ако не победим ние, тъй като отново не съблюдаваме ограниченията, продължаваме да катерим нагоре. Всичко е просто. Така вървят комплицираните системи.

- Какво наблюдавате, какво изучавате, с цел да дадете прогнозата си?



- Следим пътят на епидемията и дефинираме постоянните пътища, по които тя се движи. Да, след време ще стигнем отклонение, при което ще имаме отново два разновидността. Целта ни е тогава да вървим и стабилизираме този път, който води до удобен излаз.

- Как очаквате да реагира здравната система в провинцията. Ще издържи ли?

- Няколко пъти в изявленията, които давам, използвах думата провинция преднамерено. Целта ми е да се усетят хората, даже да ми се подразнят и да ми кажат "...този пък какво приказва за провинцията ". Дано хората се усетят, че има проблем. Че ще има проблем в страната. Благодарение на дългите пасове по Цветница и Великден виждате по какъв начин епидемията стартира да се появява в разнообразни точки в България и да се разраства. А с това би трябвало да се борят здравните системи по места. А тези системи не са като тази в София. В столицата има централизация на медицински услуги, личен състав и така нататък Ето за какво здравните системи в страната ще бъдат сложени на огромно тестване. А лекарите там ще са като " Опълченците на Шипка ", тъй като както споделих за тях в едно изявление преди празниците, ще стане по този начин, че "... България цяла в този момент вази гледа! Този връх висок е, тя ще ви съзре! " Медицинският личен състав е този, който ще посрещне ударът по места, с помощта на дългите пасове от София и други огромни градове. Сега въпросът е дали здравната система в страната ще издържи, или няма да издържи на новия удар. Ако издържи, имаме късмет да ограничим огнищата, да дадем втора решителна борба на епидемията и да минем през втория пик, с цел да тръгнем надолу. Ако не издържи, продължаваме нагоре, чакаме трети пик и по този начин.

- Втория пък по кое време го очаквате? Другата седмица е началото на май, когато ще забележим следствията на Великден...

- Има напълно дребна възможност да се разминем с огромен втори пик, само че като цяло ще е през май. Ако успеем да ограничим плевенското огнище и няма огромни разсейки из страната от пътуването по Великден, бихме могли да се надяваме, че се движим към момента по удобния вид. Но тази възможност е доста дребна, тъй като е по-реално да считаме, че по Великден са станали огромни разсейки на болест. Все отново над 100 000 индивида излязоха от София, а известна част от тях са били инфектирани. И до какво води това... Ще има някакъв период от време, в който разрастващите се огнища би трябвало да бъдат овладени. И тогава отново ще дойдем на ситуацията, че стигаме до нов избор, до нов пик, само че въпросът е по какъв начин ще излезем от него. Идва Гергьовден! Ако и тогава има огромно придвижване, нещата ще се отсрочат още във времето. От нас зависи какъв брой ще продължи. Ограничението на обществените контакти е от първостепенна значимост. Иначе методът ни за проучване на епидемията работи. Виждате, че споделяме какво може да се случи със седмици напред.

- В момента " берем плодовете " на Цветница?

- В средата на идната седмица ще е ясно какъв ще е резултатът от Великден. А се чака да е по-тежко, тъй като повече хора пътуваха.

- Ще се продължи ли изключителното състояние, което е до 13 май?



- Извънредното състояние до 13 май бе заложено на база съмнение, че ще спечелим борбата с епидемията по Великден. Ако я бяхме спечелили, щеше да има интервал на постепенно понижаване и към 13 май можеше да се мисли за анулация. Ние обаче губим борбата по Великден. Как ще продължат, ограниченията не мога да кажа. Има хора, които ще решат. Но какво стана в други страни, които анулираха ограниченията. Сингапур е характерен образец. Прехвърлиха пик, записаха малко болни, отслабиха ограниченията и в този момент бележат голям растеж. А през този първи пик там броят на случаите бе като в този момент при нас, само че ето, че минаха, в случай че не се неистина, 10 000 болни. А като население са малко по-малко от България. Това като нищо може да случи и у нас, в случай че продължаваме да губим борбите. Моят съвет е, че би трябвало да се стегнем, да дадем една решителна борба на вируса и да се отървем от него. В противоположен случай има да ни мъчи много дълго време, а това към този момент ще води до доста други последствия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР