Ще има ли успех кризисният ПР и министерски пърформанс на

...
Ще има ли успех кризисният ПР и министерски пърформанс на
Коментари Харесай

Национална стратегия за култура не може да се случи върху фона на намаляващи публични финанси



Ще има ли триумф спешният ПР и министерски пърформанс на фона на изчезнала Национална тактика за просвета?

Темата разяснява за трусовете в културния бранш разяснява в “Нашият ден “ Диана Андреева , шеф на Обсерваторията по стопанска система на културата:

“Национална тактика за българска просвета не може да се случи на фона на намаляващи обществени финанси. Едно от изискванията за хронично недофинансиране на българската просвета е неналичието на постъпково нарастване.

В бюджетната прогноза, качена на страницата на Министерство на финансите, един от главните сериозни детайли във финансирането на културата са общините . По този метод със задържането на равнищата на финансиране, и общо за група “Култура “, понижаване на финансирането, слага под подозрение осъществяването на конституционните права, а точно равния достъп до просвета , лансираното районно развиване в член 20-и, което е главно и в Закона за протекция и развиване на културата, като съществени положения за развиване на културната политика. Това за мен е значителният проблем, а не пърформанса, който възбуди пристрастеностите в българската просвета. “

“Много значителен проблем е една обстановка, за която към момента не се приказва в пространството и с която никой не е осведомен –  средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година Промяната е обвързвана с обществените финанси и дълго чаканата линия на държание на държавното управление и обещанията за 1% от Брутния вътрешен артикул .

Откриваме нещо доста необичайно в група “Култура “ в средносрочната бюджетна прогноза, която беше качена тази седмица на страницата ни Министерство на финансите - в случай че през 2022 година имаме почти 870 млн. за група “Култура “, би трябвало да уточним, че тук са средствата на Министерство на културата, на общините, само че и на публичните медии , то за интервала 2023-2025 година следва понижение на средствата, по този начин както са упоменати на идната година от 2023 от 850 млн., 2024-2025 година до 823 млн. Ние понижаваме обществените финанси за българката просвета.

В процентно отношение, като % от Брутният вътрешен продукт, тази година имаме 0,6%, върнахме се на равнищата от 2009 година , преди икономическата рецесия в този интервал 2009-2011 година Но за 2025 година пък отиваме на 0,04% от Брутният вътрешен продукт . Това е безусловно неприемливо.

Този клип на министърът на културата е нещо периферно, дори  нищожно на фона на тези цифри. Това е изискване да се замислим какво в действителност работи Министерство на културата и пази ли ползите на организациите и на българските създатели . “

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР