Ще има ли бира през 2027 година? Зад тази шеговита

...
Ще има ли бира през 2027 година? Зад тази шеговита
Коментари Харесай

Да съхраним водното богатство на Европа

Ще има ли бира през 2027 година? Зад тази шеговита провокация се крие напълно сериозното безпокойство за питейната вода на Европа – близо 2/3 от нея са в неприятно положение, а законите, които са основани с цел да я опазват, са под опасност.
 
Затова WWF, дружно с още  100   организации от неправителствения бранш , стартират  нова акция, с която приканват Европейската комисия да не трансформира законодателството на Европейския съюз , защото то пази всички източници на прясна вода – от реки, потоци и езера, до влажни зони и подпочвени води.
 
Виртуалната акция, наречена „ Живи реки “, се оглавява от  WWF , Европейското природозащитно бюро, Алианса на европейските рибари, Европейската речна мрежа и Wetlands International, които дружно образуват Коалиция „ Живи реки “.
 
Кампанията разпростира мислени сюжети за бъдещето на бирата за да  окуражи европейските жители да се включат в обществената консултация на Европейската комисия по отношение на Рамковата инструкция за водите на Европейски Съюз . Тази консултация, която ще продължи до 4 март, е единствената опция за необятната общност да изрази мнението си за европейското законодателство за реките. А нашата акция предлага комфортен инструмент за жителите да покажат своята поддръжка и да защитят мощната и ефикасна законодателна рамка.
 
Макар че сюжетите, обрисувани в акцията, може да наподобяват крайни, бирените производители фактически се тормозят за бъдещото качество на водата в Европа. Те осъзнават, че способността им да създават бира с положително качество зависи директно от отбраната и устойчивото ръководство на водните запаси. По тази причина застават твърдо зад Рамковата инструкция за водите на Европейски Съюз в настоящия ѝ тип.
 
„ Половинчатото използване на европейското законодателство за водите от страна на държавите-членки единствено по себе си е закононарушение. Но техните обезверени опити да го отслабят преди да е приключила инспекцията за валидност на Комисията, към този момент отиват прекомерно надалеч. Ние призоваваме освен европейците, само че и хората по целия свят да обединим старания посредством акцията „ Живи реки “ и да създадем по този начин, че гласът ни да бъде чут “ , съобщи Андреас Баумюлер, началник на отдел Естествени запаси към WWF, Европейски политики (Брюксел).  „ Всички ние се нуждаем от чиста вода и без Рамковата инструкция това ще бъде подложено на сериозна опасност. “
 
Сладководните екосистеми са най-застрашените на планетата, а обстановката в Европа не е по-различна.  Днес   цели 60% от водите на територията на Европейския съюз не са в положително положение . Причината е, че държавите-членки разрешават те да бъдат експлоатирани по способи, причиняващи трайни вреди, като създаване на язовири и упражняване на неустойчиво земеделие.
 
Рамковата инструкция за водите на Европейски Съюз се счита за един от най-важните детайли на природозащитното законодателство, одобряван в миналото. Тя изисква от държавите-членки да приведат в положително положение водите, намиращи се на тяхна територия, най-късно до 2027 година
 
Ако желаят да спазят този период държавите-членки би трябвало доста да усилят своите старания и финансови вложения в тази посока. За страдание обаче, все още резултатите наподобяват прекомерно надалеч, а държавните управления се концентрират по-скоро върху това, по какъв начин може да бъде отслабен закона.
 
„ Европейските реки и езера умират пред очите ни. Затова посредством бирата желаеме да отворим очите на обществеността за неприемливото утежняване на тяхното положение “,  разяснява Марк Оуен от Алианса на европейските рибари.  Само един неприятен служащ може да се оправдава с инструментите си. Няма подозрение, че Рамковата инструкция е верният инструмент за запазване и възобновяване на водите в Европа. “
 
Всеки, който желае да поддържа акцията „ Живи реки “ и да съобщи мнението си пред Европа, може да го направи тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР