Ще има едно много по-голямо военно оживление в Черно море,

...
Ще има едно много по-голямо военно оживление в Черно море,
Коментари Харесай

Поптодорова: Ще има военно оживление в Черно море

Ще има едно доста по-голямо военно раздвижване в Черно море, предвижда вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия контракт и някогашен дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова. В предаването “Събота 150 ” на БНР тя напомни, че страната ни в никакъв случай не е предизвикала спорове, само че такива са били предизвикани от наши съседи в черноморския район.

“Достатъчно е единствено да споменем ситуацията в Молдова, Грузия, Украйна, с цел да си дадем сметка, че за жалост мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще ”, акцентира Поптодорова. И изясни: “Така че – да, ще се наложи едно по-видимо наличие на алианса. Разбира се, съобразено с всички към този момент контрактувани отговорности, отговорности, права, които и досега се съблюдават от въоръжените сили на НАТО и най-много от Военноморски сили ”.

Президентът удостовери повдигането на разноските за защита, а Столтенберг приветства проекта Говорейки за разнопосочните тълкувания на визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София тази седмица, тя сподели, че това е една нормална аудиенция. Според нея това “съюзническо посещаване ” може да бъде съпоставено с визити на еврокомисари и съставлява “българското външнополитическо всекидневие ” “Столтенберг пристигна в един под напрежение миг в областта на сигурността… Но фокусът беше главно върху заплахата от хибридна война, която се ускорява, сигурността в Югоизточна Европа, Западните Балкани и Черно море ”, сподели Поптодорова.

Според нея е показателно, че шефът на НАТО е пристигнал в България след срещата в Кошице, Словакия, на 9 от членките на алианса, където тези тематики са били заложени. Елена Поптодорова уточни, че разговорът с Русия е от “критично значимо значение ”, като съгласно нея той би трябвало да се води от гледната точка на сътрудници, гледащи в една посока, а не един против различен. “Трябва да кажа, че виновността, отговорността за това не е на НАТО ”, добави тя.

“За страдание, Русия счита, че е непрекъснато застрашена, което не дава отговор на обстоятелствата, по-скоро е видно противоположното деяние. Виждаме една тревожна Русия, която по-скоро се пробва да излезе отвън сегашните си граници и да възвърне част от територии, които са принадлежали в миналото на Съветския съюз ”, сподели Поптодорова. Според нея при подобен метод няма по какъв начин да се получи разговорът в рамките НАТО -Русия. “В отговор НАТО основателно счита, че е належащо да обезпечи своята отбрана, само че тя не е ориентирана особено против Русия ”, акцентира Поптодорова, като уточни нуждата за отбрана от хибридни офанзиви, хакерски атаки.

Тя сподели още, че Русия има блян да сътвори нещо като военно неутрална зона в Западните Балкани. “Това минава през Сърбия, опитите, които бяха направени да се препятства Преспанското съглашение, за което получихме категорично самопризнание от Столтенберг… Гърция реагира обществено, което бе нещо нечувано до този миг, Македония реагира, Черна гора реагира ”, посочи някогашният посланик. “Това ни дава една по-практическа и фактологична картина за напъните нашият регион да се “кастрира и обезврежда по изострен метод по отношение на нашата принадлежност към НАТО, само че дори и към Европейски Съюз ”, добави тя. И призна, че е изпитала облекчение, когато министър-председателят Бойко Борисов сподели, че “България не е троянският кон на Русия ”.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР